Suertes del Marques leder återfödelsen av Teneriffa som vinregion
Teneriffa, Kanarieöarna
Kanarieön Teneriffa har sedan charterresornas begynnelse på 1960-talet varit en favoritdestination bland semestrande nordbor. Få känner dock till att ön varit en vinregion med stor export till bland annat England under medeltiden. Får vi lov att presentera vineriet Suertes del Marques och deras jakt på Teneriffas moderna vin-identitet.
Vin från Teneriffa
Teneriffa har sedan ett årtionde tillbaka återutvecklats som vinregion. Nya ursprungsbeteckningar som Tacoronte-Acentejo, Ycoden Daute Isora, Güimar, Abona och Valle de La Orotava har definierats ut som subregioner. Här söker progressiva vinmakare nu den stil som dels är sann öns historia men också modern och gångbar för export.
D.O. La Orotova
Orotava-dalen var en av de första regionerna som planterades med vinrankor när Kanarieöarna koloniserades av spanjorerna på 1400-talet. Strax efter blev vinerna från Teneriffa kända över den anglosaxiska värden som ”canary sack” och konkurrerade med viner som sherry (då enbart: sack), port och madeira. Men med tiden spred sig den mer lukrativa bananodlingen över Teneriffa och fälten som tidigare hyst druvodlingar övergavs till fördel av bananer.
Suertes del Marques
Firman grundades 2006 och drivs av ägaren Jonatan García Lima och vinodlaren Roberto Santana som även är känd som en av personerna bakom vinprojektet Envínate. Båda är förespråkare för det som kallas minimal intervention winemaking. En vinmakarfilosofi som går ut på att ta ett steg tillbaka och låta vinet bli till av sig självt, och i den mån det är möjligt.
— Jag inspireras av odlare, inte vinmakare, säger Santana och nämner Raúl Perez, Regis Rossignol, Marcel Lapierre och Overnoy/Houillion som förebilder. Efter nio års arbete med att mejsla fram stilen på Suertes del Marques är firman idag en av de mest intressanta vinhusen på Kanarieöarna.
Oympade vinrankor på norra sidan av Teide
Sammanlagt äger de 21 vingårdar inom den svalare regionen Valle de la Orotava på norra sidan av vulkanen Teide. Många av stockarna är över 100 år gamla, arbetet utförs ekologiskt och manuellt. På de små omständliga parcellerna står oympade stockar då vinlusen fortfarande inte lyckats ta sig till Kanarieöarna.
Teide reser sig 3700 meter upp ur havet från centrala delen av ön och dess snötäckta topp syns på avstånd från firmans snåriga vingårdar. Förutom att det är en aktiv vulkan är Teide även Spaniens högsta berg. Men vingårdarna ligger lägre, på 350 till 700 meter över havet.
Vanligtvis låter Roberto Santana vinerna jäsa på öppna tankar av cement, rostfritt stål, eller en blandning av dessa. Vinerna lagras sedan på stora ekliggare från Bourgogne som ger mindre träsmak är vanliga ekfat.
Nedan följer ett smakprov på tre av Suertes del Marques viner i aktuella årgångar.
Vinprovning av aktuella årgångar
Förr i tiden odlade man av platsbrist på Teneriffa ofta potatis och vinrankor tillsammans. Det minns jag att min mormor berättade. Hon föddes i Puerto de la Cruz på 1920-talet då vinodling fortfarande var en högst familjär sak. För att man både skulle kunna äta och ha något att dricka till så uppfann öborna ett odlingssätt för vinrankor som är unikt för trakten. Det kallas Cordón Trenzado och går ut på att man ”flätar” vinrankan sidledes så att marken under blir odlingsbar.
Det vita torra vinet 2012 Trenzado (++) är odlat just så. De gamla vinrankorna som används är av sorten listán blanco, ett lokalt namn för sherry-druvan palomino. En mindre arme av lokala druvsorter står för de resterade 10 procenten. Vinet har en djup frukt som av aprikos och samma härliga smörighet som man finner i de vita vinerna från byn Meursault i Bourgogne. Smaken är torr och rikt koncentrerad med toner av torkade aprikoser, nötter och de mineraltoner som kännetecknar vulkaniska viner.
Firmans enklaste röda vin heter 2013 7 Fuentes (+) och är i lätt törstsläckar-stil, varför det också kan serveras lite svalare. Det är sprunget av vinrankor från flera parceller och olika åldrar. Tanken är att de aromatiska primäraromerna från listán negro (90 procent) ska dominera varför vinet bara får en kort urlakning av druvskalen.
Tintilla
Tintilladruvan är ett intressant element i blandningen då det är samma sort som trousseau i den franska vinregionen Jura, eller mycket lik i alla fall. Vinet kännetecknas av den fräschör och syrlighet som är vanligt i vinregioner utmed Atlantkusten, från Kanarieöarna upp till England. Doften är mineralrik med en fruktstil som man känner igen från svala europeiska vinregioner som Loire i Frankrike. Inte många skulle gissa att vinet kommer från en ögrupp utanför nordvästra Afrika!
Från en karg vingård med över hundraåriga vinrankor av sorten listán negro kommer 2012 La Solana (-) Platsen ligger på hela 500 meters höjd och är rik på vulkanisk sten. Vinmakaren Roberto Santana menar att det tunna toppskiktet på hög höjd hjälper till att få fram Teides fulla register av mineralitet. Vinet är mörkare än 7 Fuentes och har tyvärr i dagsläget en lite återhållen doft. Smaken är rikt fruktig och mjuk med färsk smak av björnbärsjuice.
Jag rekommenderar i första hand den lägre prissatta 7 Fuentes då La Solana i dagsläget kan upplevas som att det saknar lite karaktär. Framtiden får utvisa hur vinet kommer att utvecklas.
Vinregion Teide och dess likheter till Etna
Sammanfattat kan man se likheter i mineraltonerna mellan de spanska Teneriffavinerna och dem från den sicilianska vinregionen Etna. Roberto Santana menar att den stora skillnaden är att vulkanen Etna omringas av det varma Medelhavet och Tenerife av den betydligt kallare Atlanten.
Kanariska kökets specialité
Kanariska köket, ett urval
Det kanariska köket är rikt på djuphavsfisk, ofta serverad med papas arugadas och den kanariska salsan - mojo picón. Laga till detta och prova till vinerna, framförallt det vita. Men ännu hellre, låt 2015 bli året då ni åker till Teneriffa, solklart på vinresa!
Huvudbild: Jonatans far, Jonatan, Roberto
Länk 1, Envínate (Vinbanken: Envínate)