Dryck till nässelsoppa

Favoritmarkera

Vinbanken har recept och förslag på dryck till nässelsoppa. Nu när nässlorna börjar skymta i buskarna är det dags att plocka denna delikatess.

Små och späda ska bladen vara så nu är det dags att sätta fart. Denna delikatess är gratis och oerhört nyttig, rik på järn och c-vitamin bland annat.

Nässelsoppa – 4 portioner

3 liter små nässelblad, väl sköljda
2 potatisar, skalade och grovt hackade
1 selleristjälk
0,5 purjolök, hackad
1,2 l buljong, grönsaks eller kyckling
1 dl vispgrädde
olivolja
salt och peppar

Gör så här:
Bryn löken och sellerin i olivolja i en stor gryta utan att de tar färg. Lägg i potatisen och efter en stund häller du på buljongen. När potatisen är genomkokt är det dags att lägga i nässlorna. Låt koka några minuter och mixa därefter med mixerstav eller i en mixer. Smaka av med salt, peppar och grädde. Grädden kan du skippa om du vill, men den ger en fin avrundning på soppan.

Servera med en liten ”twist” av lättvispad grädde, eller med lite grön pesto eller kanske med ägghalvor som är tradition.

Dryck till nässelsoppa

Vi väljer ett vin gjort på sauvignon blanc. Den druvan kan avge doft och smak av just nässlor så vad kan passa bättre. Ett vitt, torrt mousserande kan också fungera bra.

Budget
Brochet Facile Sauvignon Blanc 2017 (2267), Frankrike, 89 kr
Ekologiskt vin som är friskt och relativt aromatiskt. Smak av just nässlor men också av päron och citrus. Mycket bra för sitt pris.

Medel
Sancerre Les Baronnes 2016 (32253), Sancerre, Loire, Frankrike, 185 kr
En fin representant för området Sancerre i Loire. Frisk, fruktig och ganska aromatisk med läcker mineralitet. Nässlorna finns där liksom krusbären och citrusen. Sancerre gör mig ibland besviken men inte i det här fallet.

Om du inte får tag på nässlor är den gröna ärtsoppan ett alternativ för att väcka liv i vårens smaker. Tre olika recept med vinförslag (notera att priser och eventuella årgångar på vinerna ändrats, eller kan vara andra sedan artikel publicerades)

Perfekt kombo – mousserande vin till lyxig grön ärtsoppa

Vin till grön ärtsoppa med dragon eller timjan

Grön ärtsoppa med pumpaströssel – med vintips

 

Skål!

Lämna ett svar