Röra på varmrökt lax med pressgurka och vinförslag
Trevlig och god rätt som starter när du har rester av varmrökt lax. Av resten blir inga snygga bitar kvar men med lite majjo kan du få till en elegant liten rätt ändå. Servera som förrätt, munsbit eller som plockmat.
Röra på varmrökt lax med pressgurka
Börja med pressgurkan: Skiva gurkan tunt med en vass osthyvel. Lägg skivorna i en djup tallrik. Häll över socker och ättika. Vänd försiktigt. Lägg över i en djup tallrik och ställ på en tyngd, t ex ett paket salt. Låt gurkan stå i cirka 30 till 60 minuter.
Rör ihop lax, majonnäs och dill. Smaka av - det kanske behövs lite salt. Bred laxröran på rostade brödtrianglar.
Lägg upp snyggt på tallriken tillsammans med avrunnen pressgurka. Strö över hackad gräs- och rödlök. Dekorera med citronklyfta eller en skiva.
Recept | Röra på varmrökt lax | 4 port
4 personer
2-3 dl finfördelad lax, varmrökt
2 msk majonnäs, helst hemlagad
1 msk finhackad dill
ev lite slat
1 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad rödlökTill pressgurkan
1/2 gurka, stor
2 msk strösocker
1 msk koncentrerad ättika, 24%
Vinförslag: se, Topp 10 vin till varmrökt lax.
Extra festligt vin som tillägg på listan, och nyligen provad, är alsacevinet Riesling Muenchberg från Ostertag (99341), 319 kr