Röttorps Bästa med tre fruktiga chilenare

Favoritmarkera

Rik lättillgänglig fruktig syrah, bolgheri med mognad, mild fin soave, söt gammal chenin blanc, champagnelikt rosébubbel, röd premiumbox, vit billig box och ett gammalt vin för lagring är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v27 2115 på Röttorps Bästa

Leyda Reserva Syrah, 2013 för 71 kronor. En fruktig och ganska vänlig och generös syrah till fyndigt pris. Här finns ändå den tuch av lite strävhet i slutet och lite lätt rökighet som är ett varumärke för druvan. Betydande saftighet med en lätt fruktsötma gör det mycket lättillgängligt i sin innehållsrika stil. Det chilenska klimatet med sina ständigt svala nätter, friska mornar och varma torra dagar ger möjlighet att göra viner med en rik fruktighet. Speciellt som i detta fall där vingårdarna ligger nära, det här kalla Stilla Havet.

Bolgheri med mognad

Ruit Hora, 2011 för 139 kronor från vindistriktet Bolgheri. Det är ett ovanligt vindistrikt för italienska förhållanden. Det ligger nära kusten i västra Toscana och man odlar och gör viner i huvudsak på bordeauxdruvor. Här görs några av Italiens dyraste och bästa viner i en smula oitaliensk stil. Denna osedvanligt billiga Bolgheri har ändå utmärkt täthet, och struktur och nu en viss mognadskomplexitet.

Mild fin Soave

Masi Soave Levarie, 2014 för 75 kronor är en trevligt frisk och lättsam Soave med komplexitet och längd. Lite mild finess i eftersmaken får man också i den nya årgången av detta härliga lågmälda vin. Allt till utmärkt just pris.

Söt gammal Chenin Blanc

Moulin Touchais, 2001 för 229 kronor är ett sött vitt vin på sent skördad chenin blanc i den centrala Loiredalen. Chenin blanc gör där såväl torra, halvtorra som intensivt söta viner med stor syra och mycket lång livscykel. Moulin Touchais görs på samma sätt och från samma vingårdar som för 150 år sedan. Frisk ungdomlig stil hos detta 14-åriga vin med en tuch av arrak och mycket annat. Passar väl till desserter, även de med hög syra från t.ex citrus.

Champagnelikt rosébubbel

Pongrácz Rosé, för 129 kronor. Delikat bra och läcker bubbelrosé från Sydafrika med fina långa lite champagneliknande toner. Bra också till mat. Ligger i Beställningssortimentet och behöver tas hem en vecka i förväg.

Röd premiumbox

Casillero del Diablo Carmenère/Cab S, 2013 för 235 kronor. Boxen i denna utmärkta internationella vinserie från Concha y Toro är speciellt designad för Sverige. Carmenere druvan har här fått mogna ut helt och de lite gröna toner från förr som drog fram med druvan saknas på ett fördömligt sätt. Bra lite mullig generös längd med den speciella chilenska fruktigheten. Bra box med stil vid grillen i sommar.

Vit billig box

Casas Patronales Chardonnay/Sauvignon Blanc, 2014 för 189 kronor är för närvarande Systembolagets bästa billiga vita, torra box. Hyggligt friskt och tämligen innehållsrikt vin med bra balans mellan friskheten från SB och smakbredd från chardonnay för detta billiga prisläge. Bra chilensk fräsch fruktighet.

Gammalt vin för lagring

Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon, 2008 för 161 kronor. En stor rik välbyggd Cabernet från den röda jorden i Coonawarr med nu sju år på nacken och ett utmärkt alternativ till en finare middag idag. Vinets hemlighet är att det utvecklar närmast bordeauxliknande subtila mognadstoner med fortsatt långlagring. Detta var den 53:e årgången av vinet och jag har provat utsökta tidigare årgångar med både 20 och 30 år på nacken. Säljs i Beställningssortimentet.

Lämna ett svar