Vinets dag VINKÖPLISTA

Le Bar håller ställningarna i Gamla stan

Favoritmarkera

LE BAR RECENSION Det teatraliska och smått sammetstyngda Brasserie Le Rouge är Frankrikes bastion i Gamla stan. I dess bardel, som helt osökt går under namnet Le Bar, serveras klassiska cocktails och finare vinare.

Jag gillar att besöka barer då de just öppnat för kvällen, när de liksom yrvaket sträcker på sig. Det är som att komma en halvtimme för tidigt till en middagsbjudning, fast helt befriat från hatiska blickar från värdparet.

Tricket är att nästan omärkligt slå sig ned i förslagsvis en fåtölj i ett hörn. Sedan är det bara att betrakta sceneriet. Personalen som vant rör sig kring bardisk och bord, glasen som omsorgsfullt putsas och besticken som dukas fram. Lyssna till det krispiga klirret från klar is. Och till bönorna som fylls på i kaffemaskinen, vilken flåsar likt en joggande pollenallergiker.

Kvällens cocktaillista på Le Bar börjar växa fram på en griffeltavla, namnen nedteckans med vit krita: Le Moustache, Fleur Martin, Vermouth Agria.

”Ser det bra ut, eller…?”, frågar en mustaschprydd bartender med kritan i hand.
”Går det att skriva rakt också?”, undrar hans kollega.

Ett glas Charles & Charles i Le Bar

Brasseriet och baren huserar helt nära Sankt Göran och Draken och Köpmantorget i Gamla stan. Det är varmt, rött och fuktigt, likt att befinna sig i en mun. Tunga röda gardiner ramar in vyn över kartor och kullerstenar. Bulliga sammetsfåtöljer med guldfransar trängs kring bardisken, som är i borstad metall. Ovanpå dess yta står en kolonn med shakers, glas och sugrör. En dunge av färska örter springer upp ur en kruka. Lampskärmar i rött, vitt och höstlövsgult. Den franska inslaget är så stark att de animaliska produkterna giljotineras innan servering.

I baren serveras klassiska cocktails, champagner och vin – allt svept i art nouveau – från etiketter till ansiktsbehåring. När Louis Armstrongs When You’re Smiling övergår i en instrumentalversion av Elvis Presleys Sweet Caroline placerar servitören i den faktiskt vaxade mustaschen en vinlista på det nötta runda träbordet framför mig.

Det blir ett glas Charles & Charles Zinfandel 2012, med smak av Highway 1, vida fält och mörka bär som rullat fram längs ändlös asfalt.

När det börjar fyllas på med gäster skapas det ett sorl tillrätt på franska, tyska samt japanska och personalen får brått att visa vägen mellan olika druvor samt sevärdheter i Gamla stan. Då rullar jag själv iväg längs Brunnsgränd ner mot Djurgårdsfärjan.

Le Bar

Profil: Bar.
Adress: Österlånggatan 17, Stockholm.
Klientel: Turister.
Vinlista: Föränderlig, men likt atmosfären tämligen fransk.
Typsituation: Turister i solhatt, täckjackor, backpacks och i villfarelsen att Grand Hôtel är slottet.
Betyg: 4 av 5.

Lämna ett svar