Röttorps Bästa med toppcab från Maremma

Favoritmarkera

Toppcab från Maremma, italienare med chardonnaytycke, chardonnay Cava, lyxig matriesling från Wachau, bra röd druvblandning på box, Marlborough SB på box och en röd lagringsbordeaux är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v31 2015 på Röttorps Bästa

Mandrone di Lohsa Poliziano, 2010 för 261 kronor är ett saftigt rikt och komplext välbyggd cabernet sauvignon från Maremma i Toscana med lite stänk av kryddruvorna petit verdot och alicante bouchet. Idag storslaget ungt slut med stora utvecklingsmöjligheter vid lagring. Topproducenten Poliziano i Vino Nobile ligger bakom detta stordåd. Tillfälligt vin som snart försvinner.

Italienare med chardonnaytycke

Casello Bondoni Lugana, 2009 för 99 kronor är ett mulligt ganska rikt vitt torrt vin med intressanta toner till lite feta fiskar och mulliga såser. Systembolaget hävdar att det är gjort på enbart trebbiano druvor, vilket jag inte tror på. De är chardonnay tycke över detta nya rika vin.

Chardonnay Cava

Anna de Codorníu Brut, för 99 kronor är en frisk och ganska finstämd chardonnay cava från Catalonien. Lite lättare i smakprofilen mot tidigare och ett bra bubbelalternativ under hundringen, när nu flera av huvudkonkurrenterna kostar över.

Lyxig matriesling från Wachau

Riesling Loibenberg, 2013 för 295 kronor är en läcker stor Wachauriesling med fin syra och stora komplexa fina långa redan hyggligt utvecklade rieslingtoner. Från ganska nya (2006) Weingut Pichler-Krutzler som skapats när två riktigt berömda österrikiska vinfirmors barn gifte sig. En producent att hålla ögonen på framöver.

Bra röd druvblandning på box

Adobe Cabernet Sauvignon/Syrah/Carmenere, 2014 för 209 kronor för 3l. Bra rik klangfärg med fruktig längd, lite struktur och lång eftersmak. I detta prisläge ger ofta druvblandningar lite större komplexitet och innehåll vilket sällan skadar. De här tre druvorna trivs dessutom ovanligt bra ihop.

Marlborough SB på box

The Crossings Sauvignon Blanc, 2014 för 279 kronor per 3l. Riktigt bra pris för denna aningen klumpiga Marlboroughbox. Just längd och örtigt friskt och kanske t.o.m. en tuch av svartvinbärsblad får man ändå i prisläget motsvarande 70 kronor per flaska.

Röd lagringsbordeaux

Château Fourcas Hosten, 2009 för 199 kronor är en klassik rätt generös röd bordeaux i mellanklassen. Bra längd och fin klassisk klangfärg i vardande. Stort år och bra slott och goda framtidsutsikter gör det till ett fynd för bordeauxfreekarna och mycket prisvärt lagringsvin för alla. Tillfällig nyhet i juli och blir nog inte långvarig.

 

 

Lämna ett svar