Sallad-Nicoise

Klassisk mat med vintips – Salade Niçoise

Favoritmarkera

Salladen Salade Niçoise med ursprung i Nice är riktigt klassisk mat. Den kom till för att fira vårens ankomst men passar minst lika bra som sommarmat.

Salada Nissarda, som den här världskända salladen från Nice heter lokalt, åts från början för att fira att våren kommit och i salladen blandades de första späda – och råa – grönsakerna. När man sedan fortsatte äta salladen vid andra årstider blandades exempelvis kokta bönor och kokt potatis in.

Fransmännen själva verkar inte helt överens om vad en Salade Niçoise ska innehålla och detta blev uppenbart i franska Masterchef för något år sedan. En fransk stjärnkock menade att kokt potatis var en grundingrediens och den franska folkstormen var ett faktum.

En känd krögare i Nice, Brigitte Autier, berättade för några år sedan för journalisten Staffan Heimerson att de godkända ingredienserna är tomat, bladselleri, salladslök, rädisor, grön paprika, rå kronärtskocka, bondbönor, ägghalvor och sardeller eller tonfisk, aldrig både och.

Dressingen består endast av olivolja, inte vinäger. Vintertid går det an att använda kokta haricots verts och potatis. Troligen är Madame Autiers recept att lita på. Men helt säker kan man ju inte vara…

 

Salade Niçoise – 4 portioner

4 ägg
200 g bondbönor
4 tomater
4 salladslökar
3 stjälkar bladselleri
2 skivade råa små kronärtskockor eller 4 skockhjärtan från burk
2 burkar tonfisk eller 12 sardellfiléer
4 msk olivolja

 

Till den här salladen dricker du med fördel rosévin – kolla här.

 

Prova mousserande rosévin för extra festkänsla

Budget
Estelado (7475), Chile, 87 kr
Torr, bärig, mycket frisk smak med inslag av smultron, vattenmelon, kex och blodgrapefrukt.

Mellan
Gardo & Morris (7732), Nya Zeeland, 109 kr
Torr, bärig smak med inslag av röda vinbär, blodgrapefrukt, körsbär och kex.

Lyx
Alexandre Bonnet (7471), Champagne, Frankrike, 269 kr
Torr, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av skogshallon, smultron, kex och blodapelsin.

Andra härliga sommarsallader

Italiensk tomatsallad

Barbro Guacceros rucolasallad

Quinoasallad med tomat och halloumi

Kommentera