Resa till New York – idéer och tips

Favoritmarkera

Allt du måste se och göra i New York! Planera din resa till New York med Vinbankens idéer och bästa tips.

”I want to wake up in that city that doesn’t sleep…” I New York har man knappt tid att sova, det finns så mycket kul att hitta på. Det tar liksom inte slut. Ever! Det går inte att hinna med allt på ett enda besök, men det går ju att börja bocka av på den långa listan av ”måste-se-och-göra”. Det här – och lite till – hann vi med på en vecka i hårt tempo. Pust!

Sevärdheter i New York

Se New York lite från ovan genom att besöka Rockefeller Center och åka upp till Top of The Rock. Kolla de aktuella öppettiderna och var där när de öppnar så slipper du köa.

Survivor Tree. Det här trädet hittades efter attacken, med allvarligt skadade rötter och brutna grenar. Det togs om hand, vårdades och planterades tillbaka på Ground Zero 2010. En levande symbol för överlevnad och återfödelse.

 

Ground Zero är ett monument som påminner om det fruktansvärda som hände den 11 september 2001. Svårt att beskriva känslan när man står på platsen där så många människor miste livet. Sorgligt men ändå är det en vacker plats. Ett enda träd finns bevarat från tiden före attentatet.

Central Park är förstås ett måste. En oas i mitt i en stendjungeln där människor spelar spel, rider, cyklar, promenerar och gifter sig.

Från färjan till Staten Island, som är gratis, kan man se frihetsgudinnan. Ibland kan man åka samma båt tillbaka, ibland måste man gå av och gå på igen.

Muséet Moma, Museum of Modern Art, har otroliga samlingar av europeiska konstnärer. Där finns mycket av Picasso, Matisse och Dali och naturligtvis även amerikansk konst. Ofta en spännande tillfällig utställning. Gå dit tidigt, det är alltid kö in, men mindre direkt när de öppnar.

Åk till Brooklyn och ta en promenad i Brooklyn Botanical Garden. I maj blommar både körsbärsblommorna och magnoliorna, helt fantastiskt! Därifrån kan man promenera till Brooklyn Heights Promenade där man kan titta på Manhattans skyline från andra sidan. Ta båten tillbaka till Manhattan.

Gå hela eller delar av The High Line. Det är en park och promenad som är byggd på en gammal järnvägslinje på västra sidan av Manhattan. Mycket fint. I ena änden finns ett konstmuseum som är värt ett besök. The Whitneys öppnade våren 2015 och visar amerikansk konst. Muséet ligger i det trendiga området The Meet Packing District som det också är kul att vandra runt i. Där finns många trendiga butiker och restauranger.

Grand Central Station är en helt fantastisk byggnad. Har synts i massor av filmer. Gå dit och insup karaktären – titta upp i det vackra taket. Gå sedan längst ner i källaren och ät mumsiga ostron (finns annat gott också) på den enkla och kända ostronbaren Grand Central Oyster Bar.

Ostronbaren i Grand Central Stations källare är en upplevelse. Ketchup till ostron? Try it!

 

Gå på en kultur- och matvandring i Greenwich Village. Vi fick provsmaka massor av god mat i både matbutiker och på restauranger. Vi fick veta mycket om kultur, arkitektur, kändisar och vi fick höra skvaller och skrönor. Väldigt kul att gå med en guide som är både kunnig och underhållande.

Restauranger i New York

En ”fancy” lunch får man på The River Cafe nere vid vattnet vid Brooklyn Bridge på Brooklynsidan. Det är lätt att känna sig som i en film av Woody Allen. Alla är finklädda och sippar på färgglada drinkar till en liten sallad med ”dressing on the side”.

Blue Hill
Elegantare morötter har jag aldrig sett. Lokalproducerat, grönt och helt rätt i tiden. Eko deluxe. Följaktligen kan man hamna bredvid kändisar som Ben Stiller, men ingen lyfter ögonbrynet, förutom några japanska ungdomar som ber om en selfie med sin idol.

Bouloud Syd
Tjusig medelhavsmat serveras i stillsam miljö rakt över gatan från The Met. Smaka Daniel Boulouds egen champagne, inte dum alls.

Buddakan
Mörkt, mysigt och trendigt. Miljön är väldigt läcker. Flådig restaurang som synts i serien Sex and the City. Och maten är riktigt god med tydlig asieninspiration. Börja med att chilla i baren!

Jungsik
Tvåstjärnig koreansk fine dining. Läcker och nyskapande mat med fina vinkombinationer. Omtänksam service. Gräver ett hål i plånboken men en tämligen unik upplevelse.

Shopping och andra tips i New York

Macy’s är ett stort och fint varuhus med mycket snyggt på Heralds Square och de har ofta erbjudanden. Ta med passet och gå till informationen så får du direkt 10 procents rabatt.

Whole Foods Market är en härlig kedja med matbutiker som finns runt om i New York. De har även en avdelning för ekologisk hudvård om man är intresserad av det.

Det finns en serie butiker som heter Century 21 som har mycket märkeskläder till billiga priser.

Köp ett resebevis för att åka tunnelbana. Det är lätt att åka tunnelbana i New York, alla gör det, och man behöver inte vara orolig. Det är lätt att ta sig fram och man slipper sitta i oändliga bilköer.

Vad hann vi inte med? Tro det eller ej, men några vinbarer hann vi inte besöka. Jag måste åka igen. Start spreading the news! I’m leaving today…

Andra resetips

Res till Toscana

Cykla i Moseldalen

Drick vin i Marrakech

Lämna ett svar