Laddar annons
Svenska viner | Vinbankens stora provning av svenska viner
12 Sep, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Svenska viner | Vinbankens stora provning av svenska viner

Provning av svenska viner. Vinbanken har provat de svenska vinerna som är listade i Systembolagets sortiment. Vi konstaterar att alla som gillar vin har god anledning att göra detsamma.

Provning av svenska viner - Det är inte lätt att kultivera vin i Sverige. Klimatet är naturligtvis den stora anledningen till varför druvor odlas framgångsrikt och kommersiellt i den tempererade zonen mellan de 30 och 50 breddgraderna på norra och södra halvklotet. Men det finns oväntade odlingsplatser över hela världen, bland annat i Sverige.

De svensktillverkade och svenskproducerade vinerna toppar listan för en av årets mest spännande provningar.

Vinodlingar i Sverige

Vingårdar som ligger i områden vilka inte klassas som klimatvänliga och passande för druvodling är inte speciellt vanliga. Desto mer förvånande är informationen att Sveriges vinodlareförening har fler än 300 medlemmar och de är långt ifrån alla av landets aktiva vinbönder. Produktionen hos merparten av odlarna är liten och med tanke på det merarbetet som krävs i vingården, höga svenska arbetskraftkostnader, att gårdsförsäljning inte är tillåten och på osäkerhet vad gäller det svenska vädret är det inte konstigt att vinernas priser är höga.

Att påstå att den svenska produktionen är kommersiell är att ta i, men arealerna växer i takt med att erfarenheten hos odlarna ökar. Men. Än så länge kan man lugnt säga att svenskt vin är som grädden på moset för alla som gillar mat och dryck, fast å andra sidan vem vet vad framtiden för med sig.

Merparten av de svenska druvodlarna finns inte oväntat i södra delarna av landet, närmare bestämt i Skåne län runt den 55 breddgraden. Odlingar finns också på Öland och Gotland. Undantaget som sticker ut är Vingården Blaxta i sörmländska orten Flen på 59 breddgraden. Här växer förmodligen även Sveriges äldsta vinstockar, som är av sorten vidal. Som jämförelse och i druvodlartermer är avståndet mellan de svenska odlingarna lika långt som att jämföra vin från trakten av München till vin från området runt den italienska staden Bologna.

Bland de svenska vinerna listade av Systembolaget döljer sig ett antal frågetecken. Och de gäller vinernas ursprung. I samband med att denna artikel skrivs har Vinbanken kontaktat Systembolaget och fått bra svar samt att bolaget själva ska göra vissa korrigeringar/alternativ förtydliganden vad gäller ursprungsklassificeringen.

Ursprung spelar roll

Med en allt krångligare och mer komplex världshandel av livsmedel, som inbegriper ursprung och olika märkningar av diverse 'goda och tillförlitliga certifieringar' har konsumenters intresse ökat för större kunskap. Vi vill kunna spåra det vi äter, oavsett om det är vin eller andra livsmedel.

Fattas info, eller om innehållsdeklarationen är otydlig upplever vi både tillverkare som säljare som icke trovärdiga. Det skapas utrymme för spekulation och konspirationsteorier vilket är trist, onödigt och energikrävande.

Provning av svenska viner - mer om

Till, Provning av svenska viner, bjöd Vinbanken in alla svenska vinproducenter som har vin listat på bolaget att vara med. Gute Vilka vingården på Gotland med Lauri Pappinen samt Göran Amnegårds Blaxta Vingård i Flen är drivande personer, vilka varit med längst i Sverige.

Som parentes vill jag bara säga att det är otroligt glädjande att de två herrarna inte gett upp, tvärtom, med vinerna de gör visar de att gammal är äldst.

Svenskt vin, odlat och vinifierat på plats

Med i 'provning av svenska viner' var både Gute och Blaxta Vingårdar, Skepparps Vingård, Staffan Ottosons vin från Vingården Stora Boråkra och Vingården i Klagshamn. Sammanlagt provades 22 viner varav tre roséviner, nio torra vitviner varav ett med två årgångar, fem rödviner, tre söta viner där två var av sorten solaris samt Sveriges enda vin av sorten vidal, Vidal Icewine från Blaxta.

Samma producents fruktviner, Apple Icewine Åkerö och Framboise kom med som bonus (vilket egentligen inte var syftet med provningen och som anledning till att alla som gör fruktvin i Sverige inte blivit tillfrågade – next time!)

Intryck av de svenska vinerna

Först ut i provningen  av svenska viner var tre roséer av sorten rondo där Skepparps Grand Pris Rosé (30520) var en blandning mellan rondo, leon millot och cabernet cortis. Alla roséviner var bäriga, trevliga i smaken och med Klagsham Rosé vars inslag av röd frukt och örter gav en sval elegans som vi upplevde likna en Provence-rosé.

De vita vinerna, av sorten solaris, skiftade i färg från gult till ljusgula, bleka. Alla viner var av årgång 2014 om inte annan årgång anges.

Gute Vingårds Gutevin Båtels (30512) är en blend mellan solaris och sorten phonix. I smaken var vinet tydligt kryddigt och hade hög syra. En touch av krondill kändes av några provare. Intressant och kul. Topp-poäng gick till Solaris (30398) från Staffan Ottoson vars vin också hade en touch kryddighet, en tydlig frukt som höll syran i schack och som gav vinet balans.

Sveriges bästa vin

Utmärkelsen’Sveriges bästa vin’ avgjordes sista helgen i augusti, tävlingen arrangeras av Vinodlareföreningen.

Vi ringer till Saffan Ottosson för att gratulera till den fina utmärkelsen.

- Tack, jag är mycket glad och nöjd, svarar Staffan vars vin, Solaris 2014 från Vingården Stora Boråkra (30398) utnämndes till Sveriges Bästa Vin 2015.

- Att inte vara vinmakare i flera generationer ger stor respekt till hantverket och jag lär mig nytt varje år. Och man ska inte tro att man kan reprisera framgång, säger Ottosson.

Staffan berättar vidare att årgång 2015 är ’rena, rama katastrofen’ och ’kanske är det inte ens lönt att plocka druvorna’, eller ’så får jag försöka mig på att göra mousserande vin’.

Provning av de svenska vinerna fortsätter

Vingården i Klagshamns vin Terra Scania (30508) smakade sött snarare än torrt och jag hittade parfymerade noter. Smaken var rund, nästan fylligt. Den höga alkoholhalten om 14,5% lär ha bidragit till känslan av rondör.

Vingården i Åhus vin Åhus Solaris (30397), hade förvånande låg syra dessutom smak av vanilj. Den spännande jämförelsen mellan årgångar av Inkognito (76519) där årgångarna har samma artikelnummer!, 2012 och 2013!, var som vinprovarens Julafton.

Det äldre vinets gula färg, stora doft och smakrika gula frukt med drag av saffran var superintressant. Årgång 2013 var i denna provning på tok för ung och skärpt, nästan skarp i sin smak men jag vill reservera mig för om vinet kommer mer till sin rätt om ett år. Tveksamt. Ska du dricka det nu är en rejäl luftning att rekommendera.

Skepparps Vingård utanför Kivik står bakom de klockrena vinerna Grand Pris Solaris (70309) och Grand Pris Solaris fatjäst (30521). I vinet utan inblandning av ek var smaken fruktig, ren av krusbär och vita vinbär med en hint gul frukt.

Fruktsyran markerad med fokus på ungdomlighet, super-krispigt. I det fatjästa vinet kom bredden fram, en smak av gul frukt, mogna äpplen och persika, och på köpet en bättre balans mot syran. Ett vin snäppet bättre än sin goda namne, för mig.

Ego (30269) slutligen knockade oss med smakglädje. Ego är vingården i Klagshamns svar på soleralagrat vin och därför finns ingen årgång på etiketten. Smaken var torr, bred, gulfruktig med inslag av nötter och smör. Mina tankar vandrade iväg till vinområdet Jura. Superhäftigt vin!

Först ut bland de röda vinerna var Blaxtas Merlot Prestige 2011. Detta vin produceras i ett fåtal flaskor, mellan 200 till 250 under goda år. De 300 merlotstockarna är lika äkta som friväxande och vinet är helt utan inblandning av ek. Musten kalljäser. Smaken är ren, bärig, örtig med en touch bärsötma – så här har du aldrig smakat merlot!

Med tanke på den blygsamma produktionen är merlot ett vin som beställs direkt hos Blaxta och flaskorna skickas till privatpersoner från ett danskt lager men såklart direkt till restauranger med utskänkningstillstånd.

Högberga Vinfabriks viner med årgång 2012 hade namn som 890 Merlot (30393), 890 Sangiovese (30394) och 890 Cabernet Sauvignon (30209). Trion var denna provnings stöddiga punk-rockare. Mycket av allt, höga alkoholhalter, fat och mulliga mörka fruktsmaker. Notera också att dessa går under gruppen, svensktillverkade. Alltså räknas de inte som 'svenska viner'.

Undertecknad gillade cabernetvinet bäst då det inte gick att missa druvtypiciteten av svartavinbär.

Jag ser fram emot fler årgångar av Lidingövinerna och jag är helt övertygad om att vi får njuta av nya, spännande lokaproducerade viner och årgångar på druvor från Toscana.

Sist i provningen platsade vinet Invenire Suecia 2011 (79956) in bland provningens ’bästa’. Smaken, mjuk sammetslen, bärig och fruktig, ren smak med en udda hint av ek  som ’man inte känt tidigare’. Lika intressant vin som gott!

Vinmakare Lars Torstensson har vinifierat detta på Domaine de Brescou i Alignan-du-Vent, utanför Pezenas i Languedoc och därmed klassas vinet som Vin de Table de France.

Slutlagring har skett utanför Vingåker hos Thorslundskagge, på svenska ekfat. Detta som del i ett forskningsprojekt ’hur svensk ek står sig i jämförelse till fransk, respektive amerikansk och med olika rostning’.

Provning av svenska viner - Söta svenska viner

Phantasmagoria 2013 (30270) från Vingården i Klagshamn smakade av vanilj men syran var dessvärre borta och smaken var platt. Provningens svagaste vin är det krassa omdömet. Att flaskan vi fick förmodligen inte var i toppskick får vi senare veta.

Gute Vingård på Gotland gör Ädel Noble Late Harvest 2011 (79632), av solarisdruvan till gyllengul nektar. Druvorna skördas sent varför smaken blir söt, simmig och koncentrerad. Smak av äpplen, aprikos, lite nötigt och av kryddor. Lång eftersmak. Fantastiskt vin.

Vidal Icewine 2011 är gult i färgen. Doften stor, söt och fruktig. Smaken söt av aprikos med inslag av mogen apelsin, texturen är tät och koncentrerad. Eftersmaken är lång. Jag upplever vinet som ungt, syran är fantastisk, balanserad men ungdomligt 'frisk'.

Har vi provat något liknande, nej aldrig och smaken är faktiskt rasande god! På Blaxta Vingård växer Sveriges enda vidalstockar, närmare bestämt 5 500 stycken.

Två svenska fruktviner

Apple Icwine Åkerö 2004. Den höga åldern inverkade föga på vinets hållbarhet. Efter 10 dagar i öppnad flaska och med bara 4-5 cl kvar av innehållet visar sig vinet smaka kanske än bättre.

Tankarna går till Cognac med smak av gul frukt men där de något torkade inslaget av aprikos, nötter, fikon, russin och dadlar samt både doft och smak av fat smakar himmelskt gott. Drycken är koncentrerad, komplex och helt enastående. Hur länge kan man spara detta vin?

Slutligen Framboise, hallonvinet som framställts av skogshallon har fått kalljäsa i ståltank mellan 6 och 7 månader varefter det tappats på flaska. Färgen är vackert röd, med doft och smak av hallon. Vinet är elegant mer än sött och simmigt och det passar utmärkt till en bit mörk choklad.

Vilka är de svenska druvorna

Vidal
Vidal blanc är en hybriddruva med franskt ursprung. Druvsorten skapades på 1930-talet i Charente, Cognac-distriktet av Jean-Louis Vidal genom korsning av vitis vinifera-druvan ugni blanc med hybriddruvan rayon d'or.

Solaris
Solaris är en grön, vitis viniferadruva. Odlas framförallt i svala klimat. Dess härstamning är huvudsakligen från äkta druvor. Men den kan också vid tillfällen beskrivas som en hybriddruva, p g a dess många olika föräldrar. Solaris är godkänd av EU att odla som äkta vitis vinifera.

Växthusodlat svensk vin

Producenten som håller till utanför Linköping är Åke Wester och han driver sina vinstockar i växthus. Wester gör bland annat rött vin av pinot noirdruvan och vitt vin av sorten chardonnay. Vinerna klassas som svenska. Självklart är det korrekt men i jämförelse till friväxande stockar, är skillnaden milsvid.

Att andra svenska vinodlare skulle ha ’vin av friväxande vinstockar’ på etiketten är överkurs, man förutsätter att vinet växer utomhus. Vad vitsen är med att årgångsbeteckna ett vin när odlingen skett i växthus ställer jag mig också frågande till. Westers viner var inte med i provningen.

Viner som är tillverkade i Sverige

På Högberga Vinfabrik i Stockholm, Lidingö kommun, tillverkas tre röda viner av druvor som plockats i Toscana berättar Per Hallgren som är en av tre grundare och vinmakarna. Jag noterar att ett av vinerna klassas som EU-vin, när denna artikel skrivs. Varken Toscana eller Italien nämns även om man på baksidesetiketten kan läsa detaljerat om platsen där druvorna skördades, hur de kom till Sverige samt hur vinifikationen gjordes.

När druvorna pressats, jäst till vin och lagras på fat på Högberga Gård har vinerna rätt att klassas som lokaltillverkade. Kul att veta är att kostnaden för 1 kg EU-druvor, bulkpris, utan närmare ursprung än att de kommer från ett EU-land, är runt 2 kronor.

Vin som inte är tillverkade i Sverige

Producenten Thorslundskagge gör det alldeles fenomenala vinet Invenire Suecia 2011 (79956) som de facto är ett färdigt vin av 67 procent syrah och 33 procent merlot och klassificerat som ’Vin de Table de France’. Detta vin är tydligt inte svenskt men det har förvisso lagrats på 100 procent svensk ek i orten Högsjö, i Vingåkers kommun.

En avstickare från vin-diskussionen är en annan intressant fråga för alla whiskyintresserad.  Uppmärksamma gärna en av Mackmyras senare tappningar ’Svensk Ek’ (409). Enligt uppgift är mindre än 6 procent svensk ekfatslagring.

Är namnet förvirrande, absolut. Jämför till skotska buteljerare som är mer tydliga när de skriver ut, exempelvis ’Port wood finish’ på etiketten.

Provning av svenska viner - I gruppen vin som inte är tillverkade i Sverige hamnar även Nordic Sea Winerys stora portfölj viner av många olika stilar, bland annat de populära boxvinerna röda Umbala och vita Zumbali. Nordic Sea Winery transporterar vin i bulk från ursprungslandet, varpå vinet landar i Simrishamn. Här kontrolleras, lagras vinerna eventuellt på ekfat eller tappas direkt på butelj alternativt box innan distribution sker till Systembolagets butiker.

När ska man dricka svenskt vin

För nöjes skull. Tillsammans med intresserade vänner för att många kan få tillfälle att smaka och lära känna våra egna viner. Gärna tillsammans med mat eller olika ostar. Själva fick vi klockrena kombinationer mellan Apple Icewine Åkerö till Manchego och mellan Ego och Gruyere.

Varför ska man köpa svenskt

För att det är intressant, kul, spännande och något alldeles extra. Man ska ge bort en flaska svenskt vin till någon som är intresserad av dryck och man ska visa upp vinerna för utländska vänner. De är unika och ingen kan undgå att smaka av allt jobb och det arbete som ligger bakom varje enskilt vin, oavsett om man ’gillar – eller inte’.

Hade vi tidigare haft förutfattade meningar om svenska viner generellt har dessa kommit på skam. Tummen upp för landets druvodlare och vinbönder!

Fredholms Vingård

Två flaskor på upploppet i Vinbankens stora Provning av svenska viner. Nu har vi en fullständig överblick över vilka de svenska vinerna, i ordinarie sortimentet, är.

Det ena vinet, ett rosévin 'Amici 2014' av årgång 2014 har en fin blekrosa färg. Doften är bärig med drag av mogna röda vinbär. Smaken är torr, lätt/medelfyllig och distinkt syrlig med inslag av vinbär. Plus i kanten för den uttalade syran som inte känns snipig, snarare uttalad och distinkt och med egen stil. Druvan är rondo siramé och här har ni ett vin med något extra, är det ursprungskaraktär eller druvsorten? Kul, frisk, stram och fräck rosé för alla strama tillfällen.

Fredholm Nibbio 2014 (30542) är av solarisdruvan. Färgen är blek, ljusgul. Doften lätt med inslag av persika och päron.Smaken är torr, medelfyllig fruktig av mogna gråpäron, vita persikor och gröna äpplen.

Det finns en lättsam stramhet i smaken som påminner om tannin, syran är balanserad om än uttalad frisk och kryddig, eftersmaken är god. Smaken av kryddor och en touch gul frukt, persika, dröjer sig kvar.

Lufta innan servering och ni kombinerar det med fördel till en fisk eller kycklingrätt där både avokado och mango ingår i receptet.
Bra vin!

Mer om, Provning av svenska viner, läs om Iscidertillverkan Brännland i Västernorrland, läs: Iscider från Norrland het nyhet på Systembolaget

Eller om Åke Wester i Linköping, som numer - och dessvärre för alla vinälskare - bara odlar ätdruvor.