Röttorps Bästa med toppchampagne till budgetpris

Favoritmarkera

Prisvärd Crozes Hermitage, mild delikat nebbiolo, smörig vit Rioja, överlägsna halvtorra boxen, ”portvin” från sydafrika och en toppchampagne till budgetpris är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v38 2015 på Röttorps Bästa

Crozes Hermitage Cave de Tain, 2013 för 106 kronor är en riktigt bra typisk Crozes från norra Rhône på Syrahdruvan till riktigt bra pris. Har den härliga klassiska lätt rökiga tonen som man kan associera till ett drag av skogsbrand eller en bod med rökta skinkor. Välbyggt med allt på rätt ställe och en viss ungdomlig fräschör. Bra till allt som har lite smak och kraft.

Mild delikat nebbiolo

Le Tense Sassella, 2011 för 139 kronor är en lätt och delikat nebbiolo med mognad och utan hårda strama toner. Har lite av en pinot noir stil med en tuch av mognadssötma. Druvorna har växt på en brant sydsluttning i svala alpdalen Valtelina. Där har vinhuset Nino Negri fått till ett utmärkt vin på nebbiolo med lång hängtid för druvorna. Passar bäst till måttligt smakrika rätter med lite elegans.

Smörig vit Rioja

La Capellanía, 2010 för 179 kronor är en kraftfull och smörig vit rioja från det berömda vinhuset Marqués de Murrieta.  Rik mjuk rioja med mognad och nästan lite grädde i slutet. Ett ovanligt, härligt och mäktigt vin till rätter med smakrika såser eller till vitt kött.

Överlägsna halvtorra boxen

FM Riesling 3lbox, 2013 för 245 kronor. Den i särklass bästa halvtorra boxen med hyggligt välbalanserad riesling med frisk syra och skön sötma. Ingen toppårgång men ändå totalt överlägsen alla andra halvtorra boxar.

”Portvin” från Sydafrika

Allesverloren Fine Old Vintage, 2009 för 149 kronor är ett utmärkt portvinsliknande vin som görs på samma druvsorter som i Dourodalen i varma Swartland i Sydafrika. Lagras längre på fat än äkta Vintage men ändå ett riktigt trevligt ostvin, som också kan lagras vidare. En av de allra bästa kopiorna till Portugals portvin under många decennier dessutom till mycket rimligt pris.

Toppchampagne till budgetpris

De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs, för 259 kronor.  Har just provat mig igenom alla mousserande viner i fasta sortimentet och ett hundratal från BS. Denna snygga låg dozage (lägre sockertillsats innan kork och grimma sätts på) champagne är just nu den läckraste under tre hundringar i min gom. Fina precisa mineraltoner, rostade hasselnötter och en tuch av kruttoner i precis och distinkt bra stil med stor fräschör utan att bli onödigt hård i syran. Toppchampagne till budgetpris i BS.

Rosébubbel med karaktär

Estelado Rosé Sparkling Wine, för 87 kronor är ett rosébubbel med en aning uppfriskande beska, fräscha fina syror och ovanligt stilfull karaktär. Görs på Chiles urdruva, pais, som här åstadkommer ett härligt personligt och fint vin med nya odlingstekniker. Vinhuset Torres i Chile ligger bakom detta historiska vin som verkligen har framtiden för sig. Saknar helt den ibland lite kladdiga karamelltonen i billigare rosébubbel. Även bra till många lättare maträtter.

Lämna ett svar

 1. Johan
  16 september 2015

  Hej Anders,

  Jag har tidigare varit i kontakt med dig och alltid fått bra och kunniga svar på frågor. Stort tack för det. Nu till dagens fråga:
  Mogen riesling smakar gott i min gom, gärna med ordentliga toner av gummi och petroleum. Med ojämna mellanrum dyker det upp små partier med ganska gammal företrädesvis tysk eller österrikisk riesling på SB, ofta till relativt låga priser (under 200kr). Nu senast 1983 Hochheimer Domdechanly Spätlese som var alldeles utmärkt. Då undrar jag, om jag betalar 200kr idag för ett 32-årigt vin, vad hade det kostat att köpa som olagrat på 1980-talet? Kan man rent generellt köpa bra ung riesling till hyfsat pris idag och lägga undan i låt säga 10-20 år med gott resultat? Vilken kvalitet ska man titta efter? Är det skillnad på Kabinett/Spätlese/Auslese i detta avseende?

  Med bästa hälsningar,

  Johan

  • Anders Röttorp
   17 september 2015

   Hej Johan,
   Tyskar och österrikare har själva mycket dålig tradition på att lagra viner trots att de har så mycket riesling som ofta kan vinna på ett, två och fler decennier på lagring. De är också dåliga kunder på att köpa gamla viner när producenter har lagrat viner en längre tid. Kulturen är att man säljer och dricker den senaste årgången. Det är därför vi i Sverige ändå så ofta får både halvtorra och torra rieslingviner med ålder på Systembolaget från dessa länder. Det är också därför som även rejält gamla viner inte är påtagligt dyrare än unga viner från samma vingård. Det finns ingen utvecklad andrahandsmarknad för mogna tyska och österrikiska viner. Hela den långa lagringen får man nästan utan kostnad i många fall. Därför kan man säga att det inte lönar sig rent ekonomiskt att själv lagra dessa viner. Men om man har viner som man gillar som gamla kan man med stor fördel lagra dem själv, eftersom det är det enda säkra sättet att få tag på dem när de är mogna.Det är ett slumpmässigt och glest sortiment som säljs som gamla. Du vinner inte pengar utan upplevelser. Glöm inte heller bort Alsace riesling om Du tänker Dig att lagra torra rieslingviner.
   För långlagring krävs som vanligt viner med bra täthet och syrastruktur, årgångarna spelar också rätt stor roll. Riktigt täta och balanserade halvtorra Kabinettviner från topproducenter i t ex Mosel kan ofta bli helt magnifika som 20 åringar, medan Qbaviner sällan bör lagras riktigt länge. Till dem väljer man nästan alltid en glesare frukt med mindre uttalad syra. Jag får återkomma med mer synpunkter i en särskild artikel om lagring av riesling viner längre fram.
   Anders