nyckelpiga

Vinköplistan #7 | Smarta miljöviner

Favoritmarkera

VITA OCH RÖDA EKOVINER. Ekovinerna är ifrågasatta. Vad är egentligen bättre för miljön, konventionell odling eller den nu så framgångsrika och populära ekologiska? Kritikers röster hörs allt tydligare.

Vi är ett med flocken, den lilla eller stora och utan att säga mycket följer vi rösterna som är tydliga och kanske, högljudda. De som hörs och syns mest äger, eller? Vinbanken följer debatten om EKO vinernas styrka vs tillkortakommanden med intresse och glädje.

När Thomas Kätterer, professor i systemekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, fick frågan om han köper ekologiska viner svarade han att han hellre väljer vin som är av konventionellt odlade druvor. Intressant.

Rubriken i en stor dagstidning “Gifter i ekovinerna” var dock missvisande då det finns, än så länge, försumbara spår av koppar i ekovin, och konventionella. Mängden alkohol är fortfarande mer skadligt, om man vill jämföra.

Men den viktiga frågan, hur påverkar olika odlingssätt jorden? Koppar (som klassas ‘naturlig’ då det är ett grundämne, som används i större utsträckning av EKO-bönderna leder i förlängningen till utarmning eller till och med jord-död. Så är inte fallet vid konventionell odling.

Veckans vinköplista har plockat vinerna hos producenterna som arbetar ‘hållbart’ men varken låst upp sig till den ena eller andra ytterligheten. Och de är många i denna grupp!

Faktaruta

Koppar, (Cu) har atomnummer 29 i det periodiska systemet

Veckans vinköplista #7

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

1.La Gascogne par Alain Brumont 2014 (2882), Brumont, Côtes de Gascogne Frankrike, 84 kr

Druvor: 50% gros manseng och 50% sauvignon blanc.
Smak: Torr, medelfyllig gulfruktig smak med hintar av aprikos och tydliga ört-toner. Klädsamt aromatisk.

Passar till

Härligt vin. Smakar mycket, örtigt och har en fin tyngd vilket gör att rätter med lite mer kraft, kyckling, fisk som lax eller grönsaksrätter som pajer alt vego-alternativ med linser och bönor passar utmärkt.

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

2. Argento Chardonnay (6679), Argento Wine Company, Mendoza Argentina, 91 kr

Druvor: Chardonnay
Torr, medelfyllig och krispig smak av grapefrukt, äpple och päron med en hint mineral i bakgrunden. Frisk eftersmak.

Passar till

Till fiskrätt, gärna ugnsbakad lax med ångade grönsaker, kokt potatis. En kyckling som stått länge i ugnen, kryddad med örtblandning är också toppen till.

Vintips – rött vin upp till 90 kr

3. Reserve du Vieux Noir 2012 (2212) (32431), Abrard et Fils, Cahors Frankrike, 79 kr

Druvor: Malbec.
Smak: Medel/fyllig. Kryddigt vin med drag av mörk frukt, björnbär, blåbär, lakrits, viol och örter.
Omdöme: Vardagsgott rött vin med lite drag för grytor och stekar.

Passar till

Laga en mustig köttgryta för bästa matchen: Mustig köttgryta!  

Vintips – rött vin upp till 170 kr

4. Château de Barbe Blanche 2009 (74108), Lussac-Saint-Emilion Frankrike, 169 kr

Druvor: 65% merlot, 25% cabernet franc 10% cabernet sauvignon
Smak: . Fruktig, fyllig smak av mörk frukt och mogna vinbär, inslag av tobak, örter och fat.
Omdöme: 2009 var en lysande årgång i Lussac-Saint-Emilion.

Passar till

Det var länge sedan vi tipsade om kalvstek, som passar utmärkt till den snygga röda bordeaux’en. Tillaga som klassiskt recept. Vinet passar också utmärkt till ost.

 

Tidigare #vinköplistor

# 6| Alsaceriesling och merlotbaserad italienare
# 5 |  Vin från Nya Zeeland, lagringstips och två boxviner

# 4 | Vin till tacos men också för att lagra
# 3 | Fyra viner under 96 kronor
# 2 | Bra och goda budgetviner

 

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.

Kommentera