Laddar annons
Vad är rosévin? Fråga Anders Melldén!
13 Mar, 2016

Vad är rosévin? Fråga Anders Melldén!

Anders Melldén är vinredaktör på magasinet Gourmet, utbildad sommelier, författare och omtyckt föreläsare. Vi träffade Anders inför lanseringen av hans andra bok som bara handlar om rosévin.

Vinbanken anser att rosé är relevant och är glada över det ökade intresset. Vi mötte därför Anders Melldén som är en av de största experterna i folksporten rosévin.

— Det är lätt som vinnörd att tycka att det folkliga är dåligt, säger Melldén och utvecklar. Men folkligt är inte dåligt, det blir ju folkligt av en anledning, och det är att många tycker om det!

Din sommelierutbildning är från 1995, pratade man om rosé-vin på den tiden?
Nej, det ingick i delen ”vintillverkning” och så fick vi reda på att det fanns en region som hette Provence. ”That was it!” Inte särskilt stor skillnad från idag alltså (skribentens tillägg).

Vilka trender ser vi inom rosévin i Europa?
En trend är att vi börjar bli mindre binära vad gäller färg på vinet. Man har ofta sett vinet som antingen vitt eller rött, men nu kommer orangea viner och rosé i alla möjliga nyanser. Även fler nyanser har börjat accepteras i röda viner, de senaste åren har de ju skett en explosion av väldigt ljusa röda viner.

Syns samma utveckling i Sverige?
Ja, sedan 2010 har det hänt jättemycket med utbudet av rosévin. Det finns massvis med nya ljusrosa roséviner från Provence på Systembolaget, men vi har fortfarande en folksmak i Sverige som uppskattar lite ”geléhallonsötma” i rosévinet.

Hur får man den ljusa färgen som rosévinerna från Provence är kända för?
När jag läste till sommelier fick vi lära oss att roséviner får en urlakning på mellan ett till tre dygn. På min senaste resa till Provence blev svaret ett helt annat. De flesta producenter menar att en knapp timme är nog, sedan pressas skalen ur.

Vilken tillverkningsmetod ska man söka efter om man gillar rosé i följande stilar?

Stil: Friskt, ljust och elegant
Sök efter ett direktpressat rosévin, de kallas ofta för Vin Gris i Frankrike pågrund av sin mycket ljusa nyans.

Stil: Kraftigt, mörkt och lite godisfeeling
Generellt kommer ofta dessa viner från Spanien eller södra Italien. Traditionellt gör dessa länder roséviner med långa urlakninstider. Sen är det så att aromer av gelégodis ofta kan styras med hjälp av vilken sorts jäst man tillsätter.

Stil: Rosé med svartbälte för mingel
Här är det inte färgen i första hand som är viktig, man ska komma ihåg att även ett ljust rosévin kan ha jättemycket karaktär. Till mingel skulle jag rekommendera ett mousserande rosévin, exempelvis en rosé champagne.

Hur kan man tänka med rosévin och mat i kombination?
För det första är rosévin en vinstil som sällan bjuder på oönskade överraskningar. Bara genom att titta på färgen så kan man veta ungefär hur vinet kommer att smaka, vilket är svårare med till exempel ett vitt vin. Förenklat kan man säga att det ljusa rosévinet funkar till det du äter till vita viner och mörka roséviner funkar till det du brukar välja rödtjut till. En Clairet* till en grillad köttbit är en fantastisk kombination. Ljusare roséviner har generellt en lite torrare stil med mer markerad syra. De passar till rätter med syrarika inslag eller en lite högre sälta. Ett fruktigare rosévin med lite mer rondör tycker jag passar utmärkt till kryddiga smaker, faktiskt även lite hetta från chilli. Fatlagrade roséviner passar grymt till rätter med inslag av nötter, tryffel eller svamp.

Exporten av rosévin från Provence till USA ökade med 58 procent i volym och 74 procent i värde under 2015, enligt Nielsen. Ser vi en likande importökningar till Sverige?
Ja det stämmer att amerikanerna importerar mer och mer rosé. Folk gar gått ifrån de söta inhemska blush och white zinfandel till torrare typer. Den stora efterfrågan från USA har fått vingårds-priserna i Provence att skjuta i höjden vilket gör att många av de nyare producenterna inte har odlarbakgrund, utan snarare fastighetsmäklare eller läkare.

I år bötfälldes vinproducenten Vinovalie i södra Frankrike på motsvarande 100.000 kr för att ha använt en olaglig metod, de har blandat vitt och rött vin för att skapa rosé. Hur kommer det sig att man bötfälls på ena sidan landet men inte i Champagne*?
Det stämmer att man i Champagne får blanda rött vin med vitt vin och skapa rosé. Det är det enda undantaget i Europa. EU anser att det är bättre att laka ur färgen ur druvorna och har därför satt detta som en generell regel. Men precis som att Sverige har undantag som lagligt snus och alkoholmonopol så har Champagne lyckats få dispans. Delvis pågrund av att det är en gammal tradition i trakten, men säkert ligger det en hel del lobbyism från champagneproducenterna bakom.

Saknas det rosévin på Systembolaget? Det finns 187 roséviner i ordinarie sortimentet,  samtidigt finns det 2422 röda viner och 1211 vita viner. 
Generellt så kommer de bästa rosevinerna i de tillfälliga lanseringarna. Ett vin som är riktigt bra och tillgängligt året runt har jag inte hittat ännu. Utbudet är inte tillräckligt för oss vinintresserade, men det är nog under utbyggnad. Lite mer Clairet från Bordeaux skulle inte skada, de är grymma matviner och förtjänar mer uppmärksamhet.

Upplever du att restauranger och sommelierer är lika intresserade av roséviner som röda och vita?
Intresset har börjat öka, vi ser nu att krogar runt Stureplan har börjat skylta med roséviner i ishinkar på ett sätt som var ovanligt förr. Dessutom är det vanligt att kunna välja på flera olika sorter. Ett problem är att vi betalar för lite för rosé, vilket får vinproducenterna att satsa på mer lukrativa viner. För producenten är det säkrare att göra ett vitt eller rött vin från sin bästa vingård, marknaden är ännu inte villig att betala de stora summorna för ett rosévin.

Tips att tänka på när man köper rosévin?
Undvik att köpa rosé i box och tetra under perioden januari till mars. Den nya årgången börjas säljas efter mars och det är värt att vänta. Boxar och tetror klarar inte av att förvara vinet lika bra som flaskor och i min mening så är rosévinet extra känsligt.

Berätta om din kommande bok
Rosé är den snabbast växande trenden inom dryck både i Sverige och internationellt. Min bok har tre delar. Den första handlar om historien om rosévinerna och den andra fokuserar på 30 recept som matchas med förslag på rosévin. Sista delen är full med vintips!

Rosétips signerade Anders Melldén

Ljusare roséviner är en trend, vilka är bäst på Systembolaget just nu?
Prova Cuvée Madame 2014 (Nr 2203) 99kr och M de Minuty (Nr 2590) 115kr. De är stabilt bra genom hela året.

Ett annorlunda rosévin för den som känner att den provat det mesta?
Txomin Etxaniz (Nr 95040) 119kr är ett superintressant rosé från Baskien. Syrarikt, spritsigt och fullkomligt omöjligt att uttala! Ett annat är Commandeur de Jarras Rosé (Nr 90462) 149kr från ett område som heter Camargue mellan Provence och Languedoc. Missa heller inte KO Rosé 2014 (Nr 75502) 135kr, riktigt kul och gott från en känd naturvinsproducent.

Favvo-rosé alla kategorier?
Dom Pérignon Rosé, med risk för att låta lite stöddig. Det är ett sjukt gott vin, jag rekommenderar årgång 2004.

Cuvée Madame, stabilt gott genom hela året enligt Melldén. Foto: Matplatsen.net

Clairet
Rosévin från Bordeaux.

Champagne
Den enda regionen i Frankrike där det är lagligt att blanda in lite rött vin i ett vitt vin för att skapa Rosé Champagne.

Läs mer:
Boken "Rosévin - Historien, vinerna och maten därtill" (Parasoll förlag) utkommer den 18 april
Rosévin | vad är det och mer om
Vårens bästa roséviner – skön vardag till bästa lyx