Röttorps Bästa Vin | Mogen Priorat och 2015

Favoritmarkera

Priorat med mognad, tre utmärkta viner från härliga årgången 2015 och en graciano för källaren är några av veckans sju nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v13 2016 på Röttorps Bästa Vin

Priorat med Mognadsmultnad

Finca el Puig, 2010 för 199 kronor har  anlänt i ny årgång. För denna mogna, rika och komplexa Priorat betyder det ett vin på sitt sjätte år. Härlig lätt mognadsmultnad med stor mogen klanglåda och ett stort vin till främst tuffa och smakrika rätter, men det går även till en finare fredagsbiff rakt upp och ner.

Djävulens ljuvliga Pinot Noir

Casillero del Diablo Reserva Pinot Noir, 2015 för 77 kronor. Ännu ett riktigt bra överkomligt vin i Concha y Toro’s förnämliga världsvinserie på olika druvsorter, Casillero del Diablo. Denna seriösa pinot noir är frisk och torr med bra toner och balanserat slut. Utmärkt lättare vin i sin måttliga prisklass.

Härlig 2015 GV

Leth Grüner Veltliner, 2015 för 79 kronor. I delar av Europa var 2013 och 2014 lite knepiga vinår. Nu börjar härliga 2015 anlända. Denna klassiker i sin nya årgång är en riktigt bra lätt kryddigt grüner veltliner som är en härlig följeslagare till nästan all mat genom sin egna karaktär.

Halvtorr 2015 Riesling

Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett, 2015 för 75 kronor är även den en trevlig 2015 i sin nya årgång. Friskt och trevligt mjukt halvtorrt vin med innehåll och lite längd i just harmoni. Omärkvärdigt, gott och balanserat.

Bästa röda boxen

Vila Santa Reserva 3lbox, 2013 för 279 kronor tycker jag och även alla vinskribenterna tillsammans är den bästa röda boxen under de senaste tre åren. Komplett vin med struktur, innehåll och nyansrikt långt slut. Ett snäpp större än alla de andra. Numera bara i 38 butiker och tar ca en vecka att få hem till Din egen butik.

Fräsch Loire SB på box

Brochet Facile Sauvignon Blanc 3lbox, 2015 för 239 kronor är lättsam hyggligt komplex  enkel och bra sauvignon blanc från Loire. Just nu tycker jag det är den bästa SB boxen på Bolaget. Bra längd och genomklang för att vara ett boxvin, måttligt tuff slutsyra. Bra främst till lättare mat och även helt just utan, som en drink. Även här en ny årgång 2015.

Källarvin på ovanlig druva

Baron De Ley Varietales Graciano, 2012 för 129 kronor. Graciano är en tuff blanddruva för riojaviner. Här har detta utmärkta vinhus gjort ut ett vin på enbart graciano. Mycket intressant vin med speciella toner, som jag tror kan bli riktigt stort med ytterligare lagring. En liten chansning, men bra uppsida för att kunna bjuda på ett osedvanligt originellt vin från källaren om några år.

Lämna ett svar