Röttorps Bästa Vin | Jim Clendenen’s pinot noir

Favoritmarkera

Jim Clendenen’s pinot noir, en matrosé med smakinnehåll, en ny Grüner Veltliner med klass och ett Dourovin mest för källaren är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v22 2016 på Röttorps Bästa Vin

Bra billigt rött

Bianchi Montepulciano d’Abruzzo, 2014 för 69 kronor. Ett utmärkt lite rustikt rött matvin med sting från Italiens östkust. Här är det druvan som heter Montepulciano, som råkar ha samma namn som berömd Toscansk vinstad som gör viner på Sangiovese. Utmärkta vinhuset Umani Ronchi har även här lyckats kombinera bra kvalitet med lågt pris. Lufta gärna vinet någon timme innan konsumtion så blir det lite rikare och något mjukare.

Jim Clendenen’s bas Pinot Noir

Santa Barbara County Pinot Noir Au Bon Climat, 2014 för 199 kronor. Den stora vinpersonligheten Jim Clendenen gör på sitt vinhus Au Bon Climat i Santa Barbara personliga och delikata balanserade pinot noir viner med europeiska drag och en tuch av amerikansk generositet. Förebilden är Bourgogne och prisläget ovanligt rimligt för topp pinot från USA. Detta är hans eleganta bas pinot.

Matrosé med innehåll

Escapades Pinotage Rosé, 2015 för 89 kronor.  Nu under sommarsäsongen tipsar Röttorps Bästa vin varje vecka om ett riktigt bra rosévin. Först ut är denna trevliga i första hand matrosé från Sydafrika. Seriöst lite smakrik rosé mest för mat. Här finns bra smak innehåll och en lång och trevlig genomklingande eftersmak i spansk roséstil. Vinet görs i Sydafrika på deras egen rödvinsdruva, Pinotage. Ligger i BS och måste beställas en vecka i förväg.

Bra vitt torrt basvin

Nivei Blanco, 2015 för 64 kronor är en stadig och rejäl balanserad vit Rioja med aningen fetma i slutet, vilket gör att det fungerar väl med smakrik mat. Utmärkt vin för sitt måttliga prisläge.

Ny Grüner Veltliner med klass

Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner, 2015 för 99 kronor. Ett härligt österrikiskt vitt torrt matvin som med sin lätta kryddighet, stora fräschör och bra komplexitet är ett härligt vin till både lite lättare och mer smakrika rätter, även vitt kött och charkuterier. Nu i ovanligt bra ny årgång.

Röd Premiumbox

Roodeberg 3lbox, 2014 för 259 kronor var den första riktigt seriösa röda premiumboxen i Sverige. Den har under alla år legat bland de bästa boxarna. Ett balanserat nästan lite elegant vin långa nyanserade toner och ett bra slut.

Sauvignon Blanc på box

Torres Las Mulas Sauvignon Blanc box, 2015  för 219 kronor per 3 liter.  Frisk, rik och utmärkt genomklingande SB med milda toner utan överdrifter eller en massa socker. Riktigt bra både som drink och till lättare sommarmat.

Dourovin för källaren

Van Zellers Douro, 2013 för 159 kronor är ännu ett av de nya intressanta lättvinerna från Dourodalen, där portvinet växer, i Portugal. Distinkt rent och snyggt i mer delikat än kraftfull stil och kommer att växa till sig i smak och nyanser rejält med lagring.  Ett utmärkt måttligt dyrt vin för källaren och konsumtion om ca 5+ år.

Lämna ett svar