Laddar annons
27 Jun, 2016

Grilla röding | Mercurey Les Rochelles Blanc

GRILLA RÖDING. Att grilla hör sommarköket till och röding är en av de bättre fiskarna för grillen. Vinet till är vitt, smakrikt av chardonnaydruvan och med en lätt rostad karaktär.

Bästa grillmomentet inträffar när kolet övergår till vitgrå färg. Det här receptet är lite 'nyare' i stilen, fisken är öppnad och täckt av godsaker. Grillytan är jämn och det är i princip givet att lyckas.

Vinet

1. Mercurey Les Rochelles Blanc 2014 (70313), Louis Max, Bourgogne, 199 kr

Druva: chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig, gulfruktig smak med inslag av rostade fat och en knivsudd vanilj. Trevlig eftersmak.
Omdöme: vinet är trevligt. Lufta gärna innan servering, det kommer göra både doft och smak gott-öppnar upp. Prisnivån är hög och därför blir det inga överord eller fyndbetyg.
+

Intressant att veta om prissättningen i franska Bourgogne och när vinet har en mer specifik/detaljerad ursprungsangivelse som appellation Mercurey, är att prisnivån sticker iväg upp. Precis som gäller för andra eftersökta områden, exempelvis som för vin från Bordeaux. Ur den aspekten är runt 200 kr ett om inte billigt vin i alla fall en ytterst moderat nivå. Les Rochelles Blanc här är helt klart prisvärd.

Recept  | Ryggfylld rökgrillad röding | 4 port

1 röding, cirka 1-1,5 kg eller två på vardera 600-700 g
1 msk salt
1 msk hackad gräslök
2 msk olivolja
1 skivad rödlök eller gul lök
citronskivor

Alternativa fyllningar
2 msk kapris
1 vitlöksklyfta
skivade oliver

 

Gör så här:

  • Ta ur fiskarna. Skär av huvudet om du vill. Fläk upp fisken och skär bort ryggbenet, men utan att skada magen. Fisken ska hålla ihop. Avlägsna alla småben. Salta fisken och låt den stå och dra en halvtimme.

  • Tänd grillen och låt elden brinna ut så att kolet blir vitt.

  • Smörj under tiden en plåt och lägg de uppfläkta fiskarna på den.

  • blanda gräslök, olivolja, lök och citronskivor och smeta ut blandningen över köttsidan av fisken. En alternativ smaksättning, som också passar mycket bra till, är kapris, vitlök och nymald svartpeppar. Välj efter smak.

  • Grilla fisken under lock på plåten stående på grillgallret 10-15 minuter på indirekt värme. Servera på en gång.

Recept och bild:
Bonniers stora bok om att grilla, teknikerna-tillbehören-menyerna