Härlig ung tysk riesling till kräftorna

Favoritmarkera

I år bjuder man på kräftkalas där det även serveras subtila viner, som ett komplement till traditionell nubbe och öl. Här hittar Du de just nu bästa vinvalet för årets kräftkalas, tysk riesling från årgång 2015.

Kräftans tid är nu

Den traditionella kräfttiden är här. Det är en traditionsrik avslutning på sommaren och umgänget utomhus. Förr fanns det en särskild dag för kräftpremiär, samma för kräftfisket i Sverige, som för försäljning i butik. Numera är det helt lagligt att äta kräftor året om. Traditionen är att dricka snaps och öl till kräftor eller kanske är det tvärtom. Man äter kräftor till snapsen. En ganska väletablerad tradition med sina för och nackdelar. Rent kulinariskt är det tveksamt med sprit till delikata kräftor.

Nyanländ tysk Riesling årgång 2015

Det har också anlänt några riktigt bra tyska riesling viner från nya riktigt bra årgången 2015, just nu, till den traditionella kräftsäsongen. Varför inte åtminstone som komplement för de som så vill tillhandahålla härlig riesling till kräftkalaset. Spriten är för mig en lite av en smakdödare för subtila delikata smaker. Har man bra kräftor är det därför lite synd med sprit till. Har man idéen med många nubbar till, kan man köra med vilka kräftor som helst. Efter ett tag försvinner ändå kräftornas kvalitet, på något mystiskt vis

Kombinera kräfta och riesling

Nubbens roll har nu aldrig varit att skapa stor smaksymfoni med kräftorna, den har helt andra syften. Där skiljer sig kräftorna från sillinläggningarna, som jag tycker smakmässigt är utmärkt med fint kryddad nubbe. För den som är modern och kan frigöra sig från spritkulturens tryck och tradition, är det bättre att välja en torr eller kanske även halvtorr riesling, 2015. Inget hindrar att traditionalisterna fortsätter med snaps och förnyarna njuter vin vid samma kräftkalas.

Riesling i måttligt prisläge även för kräftor

Till kräftor vill jag ha en, torr eller halvtorr riesling med lite lättsam espri och delikatess utan riktigt hårda syror och gärna med en antydan till mjukhet eller tuch av sötma i vinet. De allra billigaste bra riesling vinerna just nu på Systembolaget kommer faktiskt från down under. Den bästa torra rieslingboxen är från Australien 6474 Mad House Riesling 3lbox, 2015 för 239 kronor. Lite enkelt och glest men ändå riktig riesling i praktisk box, servera i karaff eller tillbringare. De i mitt tycke bästa billiga flaskrieslingen är just nu 2480 Hunter’s Riesling 2015 för 79 kronor från Marlborough på Nya Zeeland. Frisk lätt trevlig och komplex balanserad enkel riesling för både mat och drick med bra torrhetsgrad för kräftorna, torrt men inte så väldigt torrt.

Tysk torr Riesling även för kräftor

Tar vi oss upp till kring hundringen per flaska kan Du få avsevärt mer delikatess och innehåll i riesling vinet. För subtila kräftor väljer jag de bästa tyska rieslingvinerna och gärna i år från det nya utmärkta året 2015, som nu lagom till kräftpremiären har börjat anlända i stor skala. Det perfekta nybörjarvinet för tysk riesling till kräftor är internationella ordvitsen 5822 Leitz Eins Zwei Dry Riesling, 2015 för 99 kronor. Härlig trevlig lättsam och ändå torr riesling med längd och fina syror som gör det till ett elegant kräftvin. Ännu större och mer storslagna rieslingviner även för kräftor är de två Pfalzvinerna 79394OS Von Winning Win Win Rielsing, 2015 för 129 kronor och 5882 A Christmann Riesling, 2015 för samma pris. Kräver fina kräftor och kanske någon vana vid helt torra större rieslingviner.

Halvtorr riesling till kräftor

Halvtorr tysk riesling med fräschör och fin balans med syran är i min gom riktigt läckert till kräftor. De flesta andra halvtorra viner är däremot riktigt dåliga. Även här har det kommit in några riktigt bra viner från årgång 2015. Mitt första handsval är 7203 Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese, 2015 för 115 kronor. Klassisk elegant Mosel i lättare stil med riktigt lång eftersmak, en härligt klingande fräsch halvtorr riesling. Från Rheingau finns den ständigt pålitliga 5810  Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2015 för 99 kronor.

Snapsvisor och riesling

Behåll gärna traditionen med att tillsammans sjunga snapsvisor. Det är en kul tradition av lagom hednisk art, även när man njuter subtilt vin till sina läckra kräftor. Numera är det ju gemenskapen i sången, mer än trycket på att sätta i sig så mycket sprit som möjligt som är kvintessensen. Då går det utmärkt med riesling till skålande efter sången.

Alla dessa rekommenderade riesling viner till kräftor är förståss också utmärkta till en hel rad av andra skaldjur och fiskar. En hel del av dem finns på ett begränsat antal butiker. Du kan beställa dem till Din egen och få dem på två dagar, eftersom alla ligger i ordinarie sortiment.

Lämna ett svar