Köttgryta med vinförslag

Favoritmarkera

KÖTTGRYTA. Lamm- eller kalvgrytan kan man som i detta recept laga med bönor och okra, vars arabiska namn är bamia, och som gett namn till rätten. Köttgrytan Bamia passar utmärkt med rött vin.

Huset Allegrini följer vi med stort intresse för få kan hålla jämna steg med detta dynamiska vinhus som växer så det knakar. Drivande bakom expansionen är en kvinna, Marilisa Allegrini, som med lika delar charm som affärsmässighet lotsar familjens viner ut på världsmarknaden. Marilisa arbetar hårt och har gjort så sedan mitten av 80-talet då hon fick ansvara över marknadsföringen och att göra familjens viner kända.

Huset Allegrini tillverkar en stor bredd vin, vita, röda och rosé. Hög kvalitet till vardagsvin där ett säkert tips i den senare genren är Valpolicella Superiore, ett rött vin som är precis sådär kärnigt och frisk som det ska enligt gällande ursprungsklassificering. Dessutom gör det sig riktigt bra till mat, och gärna kallskuret.

Vinet

La Grola 2012 (42334), Allegrini, Venetien Italien, 169 kr

Druvor: 80% corvina, 20% oseleta
Smak: Medel/fyllig, nyanserad mörkfruktig smak av körsbär och mogna vinbär, inslag av kryddor. Bra struktur och längd! Vinet vinner att serveras till mat. Passar även utmärkt till lagrad hårdost.
Betyg: 3+ av 5

Recept | Bamia – köttgryta av lamm eller kalv | 4 portioner

1 kg färsk eller fryst okra
1 dl olja till stekning
1 kg lamm- eller kalvkött
1 kg väl mogna färska tomater eller 1 burk passerade tomater (400 g)
5 vitlökslkyftor
1 msk malen koriander
2 msk olja till stekning
salt
nymald svartpeppar
2 liter vatten

Till servering
kokt ris

GÖR SÅ HÄR

  • Använder du färsk okra, ta bort stjälken-skölj och torka av den. Fryst okra behöver man inte göra något med. Stek okran i cirka 1 dl olja, ett par minuter tills den fått färg. Lägg okran i ett durkslag och låt rinna av.
  • Skär köttet i 3×3 cm stora bitar. Koka dem i saltat vatten cirka 1,5-2 timmar, eller tills köttet är mört. Skär de färska tomaterna i bitar och tillsätt dem och låt puttra under lock i 30 minuter. och okra till grytan. Låt koka ytterligare cirka 15 minuter.
  • Pressa vitlöken och stek den tillsammans med korianderna i olja, i en panna. Blanda ner i grytan när okran kokat färdigt. Smaka eventuellt av med mer salt.
  • Ta grytan från väremn och låt dens tå och vila i 10-15 minuter före servering.
  • Strö lite nymald svartpeppar över alltihop och servera med kokt ris.

Recept och bild ur boken: Mat som gör gott av Tareq Taylor, Bonnier Förlag

Måndagsmatchen

Måndagsmatchen – Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.
Gå direkt till kategori Måndagsmatchen för fler förslag på goda mat och vintips!

Lämna ett svar