Laddar annons
15 Dec, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bäst i test mousserande 2016

MOUSSERANDE VIN. Vinbanken har provat alla mousserande viner på Systembolaget för att hitta favoriterna, de bästa mousserande vinerna 2016.

Precis som kollegan Anders Röttorps, Bästa champagne och mousserande 2016, hoppar jag över prosecco, för att de som grupp helt enkelt är för söta när det ska skålas och minglas innan middagen. Återkommer med en prosecco-uppdatering inom kort för alla som "bara måste ha".

Nedan är Vinbankens Topp-10 lista med förslag på mousserande i ordinarie sortimentet. Rankningen är i prisordning, lågt till högt. Det finns givetvis många bra val i BS (beställningssortimentet) men då bolaget deklarerat att sista beställningsdag innan jul redan var den 9 december, tipsar vi inte om vin som ska beställas... ja, förutom ett vin ska tilläggas då jag bara inte kunde låta bli!

TOPP 10 MOUSSERANDE VINER 2016



  • MIM Natura Brut Natura Reserva 2014 (7740), Vins el Cep, Cava Spanien, 99 kr

    Druvor: Xarel-lo, macabeo och parellada.
    Smak: Torr, medelfyllig och fruktig av syrliga, gröna äpplen, lätt nötig ton och med en lång, ren eftersmak.
    Omdöme: Klockrent köp, närapå ett knastertorrt val, mindre än 3 g socker/L, varför den lilla, lilla sötman bara ger rondör och kraft.
    Betyg: 4




  • Privat Brut Nature Reserva 2014 (7904), Alta Alella, Cava Spanien, 99 kr

    Druvor: Pansa-blanca (xarel-lo), macabeo, parellada och chardonnay .
    Smak: Torr/halvtorr. Sötmogen frukt, satsumas, med bittert avslut.
    Omdöme: Trevlig men du måste gilla den bittra avslutningen.
    Restsocker: mindre än 3g/L
    Betyg: 3




  • Ferrari Brut (7721), Ferrari, Trentino-Alto Adige Italien, 155 kr

    Druvor: Chardonnay
    Smak: Torr, medelfyllig gröngulfruktig smak av äpplen med inslag av bröd och mineral. Balanserad, bra eftersmak.
    Omdöme:Läckert så det slår gnistor, jättebra val!
    Restsocker: 4 g/L
    Betyg: 4+




  • Stoneleigh Brut Cuvée (7912), Stoneleigh Vineyards, Marlborough Nya Zeeland, 109 kr

    Druvor: Chardonnay och pinot noir.
    Smak: Torr, medelfyllig. Grönfruktig med inslag av bröd och nötter.
    Omdöme: Riktigt bra, väl värd ett köp!
    Restsocker: ingen uppgift (?)
    Betyg: 4+




  • Rotari Brut Riserva 2011 (7567), Mezzacorona, Trento Italien, 109 kr

    Druvor: 90% chardonnay, 10% pinot noir
    Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig balanserad citruston. Lång, nyanserad eftersmak av röda äpplen, bröd, smör och nötter.
    Omdöme: Riktigt bra, generöst (av sötman förmodligen) bubbelköp, för liten peng.
    Restsocker: 6 gl/L.
    Betyg: 3+




  • Pongrácz Brut (7628), Bergkelder, Western Cape Sydafrika, 120 kr

    Druvor: 63% pinot noir, 37% chardonnay
    Smak: Torr, medelfyllig, äppelfruktig smak, inslag av nougat och bröd. Lätt beska i eftersmaken gör att bubblet passar utmärkt till snittar och skaldjur-fiskrätter!
    Restsocker: 6 g/L
    Betyg: 4+




  • Langlois Brut (7404), Langlois-Chateau, Crémant de Loire Brut, Loire Frankrike, 139 kr

    Druvor: 60% chenin blanc , 20% chardonnay och 20% cabernet franc.
    Smak: Torr till halvtorr, medelfyllig frisk smak av gröna äpplen, inslag av söt honung, en nypa mineral och lätt beska av grape.
    Omdöme: Välgjord och arbetat (enligt den traditionella metoden med 2a jäsning på flaska bland annat) mousserande vin. I min smak något för söt, men för alla som gillar ex prosecco är detta alternativet att prova.
    Restocker: 12 g/L
    Betyg: 4




  • Louis Bouillot Cremant de Bourgogne Millésimé Brut 2012 (77865), Crémant de Bourgogne Frankrike, 149 kr

    Druvor: 45% chardonnay, 25% pinot noir, 20% gamay, 10% aligoté
    Smak: Torr, medelfyllig. Smak av äpple, nougat, apelsin med liten bitterhet. Bra längd.
    Omdöme: Bra, rimligt bubbelköp!
    Restsocker: 4 gl/L
    Betyg: 3




  • Ferrari Brut (7721), Ferrari, Trentino-Alto Adige Italien, 155 kr

    Druvor: Chardonnay
    Smak: Torr, medelfyllig gröngulfruktig smak av äpplen med inslag av bröd och mineral. Balanserad, bra eftersmak.
    Omdöme:Läckert så det slår gnistor, jättebra val!
    Restsocker: 4 g/L
    Betyg: 4+




  • Jansz Tasmania Vintage 2010 (97723), Tasmanien Australien, 239 kr

    Druvor: 51% pinot noir, 49% chardonnay
    Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, smak av gröna äpplen, hint av persika och fin längd. Bubblorna är av det större slaget (bara för info till stil).
    Omdöme: Trevlig även om den extra växeln av fokus saknas, i jämförelse till äkta vara. Superintressant med tanke på ursprung.
    Restsocker: 6,5 g/L (syran ligger i samma nivå-vinet smakar absolut inte ”sött”)
    Betyg: 3+




  • Cuvée Royale Blanc de Blancs 2011 (77347), Simonsig Estate, Stellenbosch Sydafrika, 185 kr

    Druvor: Chardonnay
    Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av gröna äpplen, stram, fin brödton, bröd, mineral, balanserad syra. Bra längd.
    Omdöme: Mycket bra bubbel från Sydafrika. Notera att bolaget förmodligen inte hinner ta hem vinet till din butik innan Nyår (fråga hursomhelst).
    Restsocker: ingen uppgift!
    Betyg: 4


Vill du satsa på champagne - Bästa champagne 2016 och om du vill slå på stort, Bästa exklusiva champagne 2016