rostade-kikarter-med-halloumi-och-bulgursallad-ICA

Halloumi i vegorecept

HALLOUMI. Den cypriotiska osten är snart lika populär i Sverige som i hemlandet eller i Grekland. En anledning är att halloumi gör sig utmärkt på grillen, ytan blir fin och knaprig utan att osten smälter. Och vegetarianer har tagit halloumi till sitt hjärta för den rika halten av protein.

Enklaste serveringstipset till grillad halloumi är honung, tala om att smakerna gifter sig. För vinvänner kan det kanske vara en av många ingångsinspirationer, sött vitt vin med smak av honung? Veckans recept passar alla, om vegetarianer och vinvänner eller långt därifrån.

Tidigare recept och tillagningstips med halloumi

Halloumi, osten vi älskar att grilla
Grillad halloumi med dressing på grekisk yoghurt
Quinoasallad med torkad tomat och halloumi

Recept | Rostade kikärter med halloumi och bulgursallad | 4 portioner

2 dl ajvar relish
1 msk sesamfrö
4 port bulgur
400 g tomater (gärna romanticatomater)
1 msk olivolja
salt och peppar

Rostade kikärtor

380 g kikärter
1 msk olivolja
1 tsk spiskummin
400 g halloumiostar
65 g babyspenat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Blanda ajvar och sesamfrö.
  • Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skär tomaterna i halvor och lägg dem i en ugnssäker form. Blanda tomaterna med olivoljan. Krydda med salt och peppar och rosta mitt i ugnen ca 10 minuter.
  • Rostade kikärtor: Skölj kikärtorna och låt rinna av. Rosta dem i olivoljan i en stekpanna och krydda med spiskummin.
  • Hyvla halloumin med en osthyvel eller mandolin.
  • Blanda bulgur med spenat och halloumi, strö över tomater och kikärtor och servera med ajvar.

Vintips

Vitt vin:

Allesverloren Chenin Blanc 2016 (75986), 99 kr.

Färgen är gul. Doften tydlig, fruktig med exotiska drag. Torr, medelfyllig och gulfruktig, lätt exotisk med inslag av mango, generös med bra struktur och balanserad syra. I eftersmaken finns en knivsudd kryddiga noter och rondören och den fina längden ger även ett intryck av ”fetma”.  Betyg 5 av 5

Rött vin:

Viña Herminia 2015 (12615), 85 kr

Druvor: Tempranillo
Medelfyllig. Bär och frukt, mjuk och rund med trevlig längd. Frisk, okomplicerad och fräsch! Betyg: 3+ av 5

 

Kommentera