Vinprovning med Piero av Marchesi Antinori
MARCHESI ANTINORI. FÄ vinhus och firmor kan visa upp en lika lÄng, obruten vinproduktion som den anrika italienska familjen Antinori. NÀr nu Piero Antinori lÀmnar över driften av familjeföretaget till döttrarna Albiera, Allegra och Alessia Àr de 27e generationen vinproducenter.
Under vÄren var sjÀlve Piero Antinori i Stockholm för att visa upp nÄgra av familjens viner. TillfÀllet blev en vinprovning lÄngt över den vanliga.
Vinbanken har skrivit en hel del om Marchesi Antinoris viner under Ären och för att inte göra en repris av samma texter och innehÄll ber vi er surfa in pÄ nÄgra av tidigare artiklar,
Finvin frÄn Marchesi Antinori
Villa Antinori, rött vin till oxfilet
Rolling stones med Marchesi Antinori
Vintips frÄn Toskana och Antinori
Provningsnoteringar Tignanello och Solaia
Tignanello
Första ÄrgÄngen av Tignanello slÀpptes 1971. DÄ det begav sig var vinet revolutionerande för att man toppat druvblandningen med internationella druvsorter (ej de traditionella italienska) och lagrat vinet pÄ ekfat (i stÀllet för pÄ stora ek-liggare). Man presenterade vinet som Vino da Tavola, förkortningenÀr VdT. Tignanello blev synonym för "det nya" och för andra producenter i Italien men ocksÄ över hela vÀrlden blev vinet en förebild. Att tÀnka utanför boxen helt enkelt. Tignanello görs bara bra Är och vinet har numer klassifikationen IGT, som Àr en geografisk ursprungsbeteckning. IGT Àr en vedertagen EU-klassifikation för livsmedel men har under senare tid kanske frÀmst förknippats med vin frÄn Toskana.
Magnum 2004: Efter en regning höst och kall vinter knoppades vinrankorna 10-15 dagar senare Àn vanligt. Fortsatt regn under den för vinet kritiska perioder nÀr blomningen sker med stÀllde till bekymmer. Skörden kom att avslutas senare Àn vanligt. Sammanfattning, en regnig, kall ÄrgÄng som producenten rankar högt.
Druvor: 85% sangiovese, 10% cabernet sauvignon and 5% cabernet franc
Provningsnotering: Mörkt rödblĂ„ fĂ€rg, kĂ€rnig rödfruktig nyanserad doft. Fylligt vin med elegant struktur, balanserad syra och tanniner (den krĂ€va förnimmelsen) med en sammetsliknande textur. LĂ„ng, elegant eftersmak. Kan inte lĂ„ta bli att lĂ€gga till att bra vin i magnumflaska torde vara den enda âvettigaâ buteljstorleken för bĂ„de vin och vin-nördar!
Solaia
Solaia Ă€r ett vingĂ„rdsbetecknat vin frĂ„n en 10 ha stor gĂ„rd. Första Ă„rgĂ„ngen som slĂ€pptes var 1978 som dĂ„ var en ren 80/20 blandning av druvorna cabernet sauvignon och cabernet franc. Ă ret efter, 1979, var druvsammansĂ€ttningen densamma men frĂ„n 1980 har alla Ă„rgĂ„ngar dessutom haft en 20 procentig inblandning av sangiovese, med olika nedjusteringar frĂ„n âhuvuddruvornaâ. Ursprungsplatsen för Solaia ligger inom Chianto Classico-appellationen, inte lĂ„ngt frĂ„n Tignanello, vilket Ă€r sjĂ€lvklar och klassificerad sangiovesemark.
2010: Ă
rgĂ„ngen kĂ€nnetecknas som âregnig och kallâ, med snö under vintermĂ„naderna. Sommarens vanligtvis varma temperaturer kom först under juli dĂ„ det Ă€ven slutade regna. Svalare vĂ€der, men soligt, drog ut pĂ„ mognadsperioden vilket var mycket bra för druvorna. Mycket arbete i vingĂ„rden under vĂ€xtĂ„ret. Vinet uppskattas som ett frĂ„n de bĂ€ttre Ă„rgĂ„ngarna!
Druvor: 75% cabernet sauvignon, 20% sangiovese, 5% cabernet franc
Provningsnotetering: Mörkt rödblÄ, tÀt fÀrg med stor, tydlig utvecklad doft. Fyllig av mörk frukt, smak av svartavinbÀr, lakrits, kryddor, tobak, lÀder och fat. Nyanserad och komplex med lÄng eftersmak. För mig Àr smaken perfekt i dag och jag vill inte spara vinet mer (har ni lÀst Vinbanken ett tag vet ni att undertecknad gillar utvecklade viner men inte sÄ lÄngt gÄngna att de Àr tydligt mogna, grÀnsande till de torkade frukternas nivÄ). SÄ bra som vinet Àr pÄ egen hand stÄr det sig ÀndÄ slÀtt tillsammans med mat. Underbart helt enkelt och som en studie i skönt finlir för smaklökarna. Vilken maten ska vara? VÀllagad, bra rÄvara av nötkött eller mildare vilt, Àlg fungerar utmÀrkt, och med finstÀmda kryddor. Gott!
Huvudbild: Copy-Vinbanken, Piero Antinori