vin-till-appelpaj-i-stekpanna

Vin till äppelpaj i stekpanna

Favoritmarkera

VIN och MATTIPS. Denna äppelpaj är barnsligt god och lättlagad. Vinet till är en välgjord söt Tokaj av modernare snitt.

För alla som väljer alkoholfritt alternativ är valen många bland de svenska äppelmusterna. Tänk bara på att drycken bör vara söt när den ska serveras till en söt rätt.

Recept | Äppelpaj i stekpanna | 4 portioner

5 äpplen, gärna syrligare sort
4 msk ljus muscovadosocker
1 msk kanel
2 msk smör
0,5 dl hasselnötter
5 dl havregryn
100 g smör
1 dl strösocker

Tillbehör: vaniljglass eller vaniljkräm

Gör så här

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Kärna ur äpplena och skär dem i grova bitar.
  • Hetta upp stekpannan (som tål ugnsvärme) ordentligt. Stek 3 msk muscovadosocker och kanel i smör, någon minut under omrörning till dess att sockret precis karamelliseras till gyllenbrun färg.
  • Lägg i äpplebitarna och ta stekpannan från värmen. rör om lite grann medan äppelbitarna saftar sig. Lägg i hasselnötterna ch rör om lite till.
  • Skär smöret i tärningar och nyp ihop havregryn, strösocker och smör till en smulig deg. Strö smulorna över äpplena i stekpannan och toppa med 1 msk muscovadosocker.
  • Ställ stekpannan i mitten av ugnen och baka pajen i cirka 20 minuter tills smulorna fått fin färg.
  • Servera med vaniljglass eller vaniljkräm.

Vin till äppelpaj

Disznókö Tokaji Late Harvest 2015 (2748)
Disznoko, Tokaj Ungern, 110 kr för 500 ml

Druvor: Furmint
Smak: Söt, medel/fyllig. Fruktig, balanserad, ren, rik smak av mogna äpplen, med inslag av tropisk frukt. Lång eftersmak.
Omdöme: Supertrevlig!
Betyg: 4

Recept och bild ur, Mat som gör gott av Tareq Taylor, Bonnier Fakta

Kommentera