Smakrika-mustiga-roda-och-vita-viner-vinkoplistan-vinbanken

Smakrika mustiga vita och röda viner | Vinköplistan #39

Favoritmarkera

VINKÖPLISTAN. Vinerna är mustiga, smakrika och ganska fylliga. De passar utmärkt till skogens skafferi, till svamp eller viltkött. Är du vegetarian laga en rotsaksgryta.

Vin nummer ett är det “krispigaste” och platsar inte in under rubriken “smakrik och mustig”, men är ett utmärkt val för alla som vill ha ett friskare vin. Alternativt, ett vitt vin som passar till förrätt. För mer inspiration och fler middagsrecept: Mat och middag, recept

Vinköplistan #39

Vitt vin – 100 kr

1. Crudo Catarratto Zibibbo Organic 2016 (4993)
Cantine Colomba Bianca, Terre Siciliane Italien, 80 kr

Druvor: Catarratto, zibibbo
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, gula äpplen, hint av persika, lätt parfymerad och kryddig. Bra eftersmak.
Omdöme: Kul vin att jämföra med druvorna gewurz eller torrontés. Smaka aningen aningen blommigt och parfymerat, i detta vin finns däremot en jättebra stringens och syra.
betyg 4 av 5

Passar till

Vinet kan passa smakrika kryddor, mediumstark hetta. Prova till Jambalaya med skaldjur.

Vitt vin – 200 kr

2. Château de Cruzeau 2005 (72902)
Bordeauxslott, Pessac-Léognan Frankrike, 139 kr

Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medel/fyllig. Utvecklad, nyanserad fortfarande stor och generöst fet av fat, gula frukter med exotisk citrusinslag, smak av päron, äpplen, mango, kiwi, fläder och krusbär. Touch av mineral. Tydliga fat i eftersmaken. Bra längd.
Omdöme: Mogen och utvecklad. Spännande och gärna som festvin.
Passar till: Smakrika fiskrätter, tänk smör, brynt, panerad eller halstrad. Grillad citrus. Skaldjur som hummer eller vitt kött.
betyg 4 av 5 +

Passar till

Smakrika fiskrätter, tänk smör, brynt, panerad eller halstrad. Grillad citrus. Skaldjur som hummer eller vitt kött. Prova:
Stekt torsk med citronkokt kål, brynt smör, ägg, trattkantareller och riven pepparrot

Rött vin – 100 kr

3. Cappello di Prete 2013 (2727)
Candido, Apulien Italien, 88 kr

Druvor: Negroamaro
Smak: Medelfyllig. Fruktig körsbärssmak, tydligt kärnig med bra längd.
Omdöme: Läcker och personlig.
Sockerhalt: 6 g/L
betyg 4 av 5

Passar till

Husman av många slag som pasta, pissa och paj. Gärna till fläskkött. Prova även til Tupp i vin eller vego-lasagne.

Rött vin – 200 kr

4. Domaine du Pesquier Gigondas 2013 (2836)
Gigondas Frankrike, 159 kr

Druvor: 75% grenache, 20% syrah och 5% mourvedre.
Smak: Fyllig. Fruktig, blå och röd frukt, lätt kärnig, plommonsmak, örter, kyddor, viol, strama tanniner. Kryddig eftersmak.
Omdöme: Härligt smakrikt vin.
Sockerhalt: < 3 g/L
betyg 4 av 5 +

Passar till

Bland annat grillad lammytterfilé med getostgratäng, gärna till vilt. Pasta med Karljohansvamp (liknande recept är krämig svamppasta med vitlök).

Fler vintips: Tidigare vinköplistor

Vinköplistan

Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 200 kronor.

Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!

Kommentera