APPASSIMENTO. Är appassimento en vinstil eller är det ett namn? Och är smaken söt för att vinet ska passa att dricka utan mat, när man hänger i soffan?
Ursprunget för stilen appassimento kan kopplas till Italien och region Veneto. I Veneto ligger vindistriktet Valpolicella som är hemmaplan för amaronevin, ripasso och reccioto. Under senare år har en ny typ av vin från distriktet gjort succé bland många konsumenter. Det är appassimento och vinernas smak är mycket sötare än för röda bordsviner i allmänhet.
Magnus Waern har listat några av sina favoriter, i stället för appassimento.
I begynnelsen var vinerna antingen torra eller söta i Valpolicella. Det finaste man kunde dricka i distriktet efter middagen under 1980-talet var ett glas söt reccioto. Vinet var mörkt rött och mycket sött. I takt med tiden förändras våra preferenser precis som att valmöjligheter ökade och de bittra, alkoholstarka och torra rödvinerna som är amarone kom att bli distriktets lysande stjärna. Främst på helt nya marknader, långt från Valpolicella och Italien. Den röda, kraftigt alkoholstarka och sötmustiga amaronen passade det svenska höst- och vinterköket som handen i handsken. Succén var given. Dessutom, amaronevinet såldes ofta i en trälåda vilket är perfekt när vin ska ges bort i present.
Namnet appassimento skapade en trend
Amaronevinerna blev fler på Systembolaget och den uppåtgående spiralen drog till sig lycksökare av alla slag. Seriösa som snabba-cash entreprenörer. Priser steg. Billigare alternativ till amarone behövdes då det ur affärssynpunkt fanns stora framgångar att "skörda". Så kom röster från Veneto om att "druvor och vin räcker inte till" och tillverkare vände sig till andra distrikt i Italien. Samtidigt oroades några producenter över den som de tyckte, skenande moderna vinutvecklingen på hemmaplan vilket ledde till att de startade en diskussion om "vad vinerna från Valpolicella egentligen är och står för".
Men när Systembolaget drev på än mer för att få fram fler och mer vin av de i förväg skräddarsydda appassimentoviner till svenska konsumenter kunde få, om någon importör värja sig från "vad marknaden" vill ha. Absolut när försäljning sker via ett monopol. Resultat av denna fokusering och brist på vin gav omedelbart bränsle till "innovativa" kalla dem helt "nya" viner. Dom nya heter dessutom inte bara appassimento utan kan lika gärna ha andra fantasinamn som passo, appasso, lovemento och liknande.
Många viner i denna genre lanseras numer i bolagets beställningssortiment och kan - och gör - i kraft av god försäljning sig snart en plats i ordinarie Systembolagssutbud. När vinet lanseras som ordinarie i butik har Systembolaget alltså inte haft någon kvalitetskontrollerande eller urvalsfrämjande koll på vilka dom är.
Oavsett vilka vinerna är, varför och hur vinerna hamnade på hyllan kan man konstatera att många, framförallt röda och i synnerhet italienska viner är ovanligt söta. Vinbanken kallar dem soffhängviner. De passar nämligen bäst att dricka utan mat och de är egentligen den nya tidens "pratvin".
Varför är appassimento söt
Appassimentovin tillverkas i flera länder förutom Italien. Dessa röda viner smakar påtagligt söta (ofta men inte alltid) när restsocker hamnar runt 6-7 g per liter eller mer. Druvmust som jäser till vin förbrukar i regel allt fruktsocker i processen. Alternativt orkar inte jästen med att tugga i sig allt socker och en rest av kanske 3 g socker per liter är kvar i det färdiga, unga vinet. Detta är ett allmänt sett, normalt mått av restsocker i vin och blir i kombination med vinets syra status quo - i smakupplevelse.
Anders Röttorp reder ut skillnad mellan ripasso, appassimento, amarone och reciotovinerna: Appassimento en farlig kniv
Vad tycker vi? Tja, hela Vinbankens idé med att recensera vin och ge förslag på mat till vin faller ganska platt när det gäller appassimento. Appassimentovin är en helt annan grej. De passar sällan, om alls, till mat just för att de är söta. Men vi kan också konstatera att soffhängviner och pratviner har en plats bland andra viner. Om de sedan måste vara så många till antalet och med så snarlik smakprofil som fallet är i dag, det vete tusan... speciellt när vi har monopol. Utrymme och plats i butik är begränsad.
Av Cruz Liljegen: Socker i rött vin, varför finns det?
Sötaste appassimentovinet på Systembolaget
Barone Montalto Nero d'Avola Appassimento 2016 (75416), Barone Montalto, Sicilien Italien, 89 kr finns även i box för 249 kr
Druvor: Nero d´avola
Smak: Söt, fyllig, tät sötfruktig smak med hög alkoholhalt, inslag av viol och lakrits. Sötsöt eftersmak som får tungan att krulla sig.
Omdöme: Sött soffhängvin som smakar bäst för alla som gillar stilen
Sockerhalt: 23 g/L
Har någon sett eller provat ett sötare, rött och så kallat torrt bordsvin - hör gärna av er!
För övrigt
Systembolaget borde införa en symbolklocka med gradering av sötma för alla viner. Den klockan skulle tydligt ange vilka nivåer som gäller och hur sött ett vin är, oavsett om det är rött, vitt, rose eller dessertvin. Kollar man igenom vinerna som har ordet appassimento i namnet på bolaget är de flera där sockerhalt inte anges.
The DrinksBusiness publicerade: The trade needs to watch the sweeth tooth generation
Foto: från artikel i länk.