xavierxavier

Röttorps Bästa Vin | Stor Bolgheri

Favoritmarkera

De nya vinerna på RBV denna vecka är en stilfull sydafrikansk Syrah, delikat Pfalzriesling, bästa standardchampagnen, stor Bolgheri och en lyxamarone för källaren.

Nya viner v47 2017 på Röttorps Bästa Vin

Stilfull sydafrikansk Syrah

Kevin Arnold Shiraz, 2013 för 215 kronor är en mycket stilfull sydafrikansk Syrah med längd och delikatess och stor framtid. Kevin Arnold var länge vinmakaren på granngården Rust en Vrede. Fick möjlighet att själv helt designa sitt nya vinprojekt, Waterford, för ett par decennier sedan. Har ett otal olika druvsorter som han tagit fram till bl.a. denna stora delikata syrah. Hans toppvin, The Jem, är en av vinvärldens förnämsta ädelstenar, när den fått lite ålder. Är en välavvägd blandning av många olika druvor.

Delikat Pfalzriesling

Von Winning Win Win Riesling Trocken, 2016 för 129 kronor. En utmärkt, läcker, komplex, torr rielsing till mat med härliga långa fräscha toner som även utvecklas med lagring under några år. Har lite av Pfalzrieslingens större tyngd, men allra främst en stor nyansrikedom och mineralitet.

Bästa standardchampagnen

Deutz Brut Classic, NV för 415 kr. Frisk och nyansrik välstrukturerad stor standardchampagne med blandning av årgångar. Långt, rikt med klass och lättsamt slut. Deutz har från en hög nivå växt vidare under det senaste decenniet. Deras standardchampagne har nu blivit den bästa av alla de stora husen.

Stor Bolgheri

Le Serre Nuove dell’Ornellaia för 415 kronor. Utmärkt ungt och totalt balanserat med stor nyansrikedom, längd och stor eftersmak. Perfekt harmoni och härligt nu men växer rejält vidare med fortsat lagring. Bästa årgången någonsin för ett Ornellaias andravin. Används på samma sätt, som stor röd bordeaux.

Billig röd spansk box

El Gran Botánico 3lbox, 2016 för 189 kronor. Fruktigt och mulligt med hyggliga toner i mörkfruktigt enkel stil.

Lyxamarone för källaren

Masi Campolongo di Torbe Amarone, 2011 för 831 kronor. Inom Amarone kategorin finns de bland de billigare vinerna en hel del skräpviner som utöver kraften inte har något positivt att komma med. I mellanprisklass, som här betyder 3-500 kronor, finns en rad riktigt storslagna mäktiga vin som också utvecklas med långlagring. I den riktigt exklusiva toppkategorin finns några underbara viner som absolut bör få bli minst tio och gärna tjugo år innan man drar korken. Ett av de allra bästa är denna vingårds amarone från Masi, som till råga på exklusiviteten är relativt lättillgänglig. För Amaroneälskare med vinkällare är det trots priset närmast ett måste. Ligger i BS och beställ till din butik.

Lämna ett svar