Laddar annons
Limoncello di Capri - citronlikör för drink eller dessert
30 Jun, 2018

Limoncello di Capri - citronlikör för drink eller dessert

LIKÖR. Ett glas kall Limoncello är som gjord att njuta av under långa, varma sommarkvällar. Likören har en mjuk smak av citron, är lätt syrlig och mycket frisk.

Limoncello di Capri. Fräschören understryks än mer då Limoncello ska serveras kall, gärna med massor av is i immiga glas. Tycker man att smaken är för koncentrerad kan man blanda med soda, tonic water eller mousserande vin. Det är bara på Capri och på fastlandet, närbelägna Sorrentohalvön som citronerna till likören Limoncello di Capri växer.

Citron från Amalfikusten

Att åka bil längs Amalfikusten är som att spela tonåringens dataspel av vild och våghalsig bilkörning. Med adrenalinet på topp hinner man notera den prunkande grönskan när manlämnar den högt belägna staden Ravello. Stora citroner som handbollar syns på väg genom de citronträdsbehängda ravinerna, ner mot Medelhavet och staden Amalfi. Att sedan runda udden på Sorrentohalvön gör att man börjar andas ut och tänka klart-  men missa nu inte att stanna till hos någon av försäljarna som står längs vägen. De säljer de största citroner ni sett som smakar jättegott och är perfekta att äta direkt på plats.

Citronerna ”Amalfi sfusato” har låg syrahalt och innehåller fina essentiella oljor i sitt skal. Att citronen är viktig i område går inte att missa då det finns mängder av recept på allt från förrätter, varmrätter till desserter samt bakverk med citron.

Likören Limoncello har tillverkats i trakten över hundra år och enligt traditionen avnjuts Limoncello efter middagen. Som en digistif - för att främja matsmältningen.

Citronen tillskrivs många goda egenskaper och som viktig för god hälsa. Bland annat lär citronen kunna förhindra infektioner, stärka immunförsvaret, lindra stress, lindra rökbegär som stimulera tillväxt och atletiska prestationer.

Tillverkningen av Limoncello di Capri

Traditionsenligt skördas citronerna för hand varpå de omgående levereras till fabrikerna (större eller mycket små familjeföretag) i stora korgar av kastanj. Citronerna tvättas och borstas i vatten, varefter de sorteras och distribueras till olika producenter beroende på vad som ska tillverkas.

Frukt som ska bli Limoncellolikör skalas försiktigt då det bara är skalen som används till likören.

Ingen del av citronen går till spillo utan alla delar används på något sätt,  även citronbladen tas om hand. Skalen förs till ståltankar där ren sprit av säd (96,4%) tillsätts. Macerationen, utvinning av smakämnen, sker under 3 till 5 dagar.

Vatten samt sockerlag av hög kvalitet tillsätts. Delarna blandas samman vartefter styrkan på likören hamnar på runt 32 % vol. alkohol. Slutligen sker en filtrering. Vid den avslutande filtreringen avskiljs skalen och de essentiella oljorna utvinns ur ur skalen. Till sist kontrolleras drycken noggrant före buteljeringen.

En öppnad flaska Limoncello har en begränsad hållbarhet på ungefär 1 år.

Limoncello och dessert

I Italien är det inte ovanligt att avsluta middagen med en kall Limoncellosorbet och lika ljuvligt som gott är att rinlga likören över färska jordgubbar. Till fruktsallader eller söta bärtartletter kan Limoncellosås passa bra men det enklaste och kanske godaste är att bara doppa bären i såsen!

Recept på Limoncellosås

3 ägg
1 ½ dl vaniljsocker
2 dl vispgrädde
4 msk Limoncello di Capri

Gör så här
Vispa ägg och vaniljsocker till en hård toddy. Spara detta i en bunke.

Vispa grädden. Häll i likören. Spara detta i en annan bunke.

När det är dags för servering vänder man ner den vispade grädden i bunken med toddy, krämen är klar att doppa i.

Limoncello di Capri ursprungsbeteckning

Citronlikören med det fullständiga namnet ”di Capri” är en skyddad geografisk anvisning och en IGP (Indicazione Geografica Protetta). Det är en beteckning som i detta fall betyder att citronerna är av en viss sort, ovala Sorrentocitroner, att de kommer från ett specifikt område som är Capri och från specifika delar av Sorrentohalvön.

Det är inte heller tillåtet att tillsätta några kemiska smakämnen, färgämnen eller andra tillsatser som inte godkänts av IGP. Produktionen och framställningen kan ske på en helt annan plats, exempelvis i norra Italien. Det, produktionsplatsens faktiska placering, är skillnaden mellan beteckningarna DOP och IGP. DOP understryker dessutom var produktionen sker.

DOP är således även en garant för produktionsområdet och idag hittar ni beteckningen främst på italienska olivoljor.

Är det vin som klassificerats, heter jämförbar klassificeringen DOC. Den högsta italienska vinklassificeringen är beteckningen DOCG (Garantita) som garanterar att vinet uppfyller de krav som ställts (b l a ursprung, druvsort, alkoholhalt).

Alla beteckningar, för vin och livsmedel, är ett hjälpmedel för konsumenterna att härleda produkter till deras ursprung och/eller till varans framställningssätt.

Bild: Italysbeststrom.com - exklusiva upplevelser och kurser

Tips: Drinkar med limoncello.