Vinprovning med Tablas Creek och Château Beaucastel med vertikal av Châteauneuf-du-Pape
Familjerna, Haas på Tablas Creek och Perrin på Château de Beaucastel tillverkar var och en på sitt håll vin av hög kvalitet. Vinbanken var på vinprovning med båda och det bjöds även på en vertikal, 07, 09, 12 och 15 av Châteauneuf-du-Pape.
Förutom viner som tillverkas av druvor från södra Rhône har de än mer gemensamt och det är en vänskap som gått i arv från far till son. Hur det började? Med vin såklart!
Man kan tro att avstånd som sträcker sig över världsdelar inte är en bra start för att vårda nära relationer. Men för familjen Haas i Paso Robles, Kalifornien och familjen Perrin i södra Rhônedalen, Frankrike är det faktiskt tvärtom. Det är familjernas vitt skilda hemadresser som är nyckeln. Det har nämligen visat sig att geologi, klimat och väder är deras ”perfect match”. Och det kitt som gjort att familjerna till och med kommit närmare varandra. Privat som affärsmässigt.
Orkar du inte läsa artikeln, scrolla ned för vinrecension. Under tiden kan Jason Haas och Matheiu Perrin ordna till vinerna i provningsordning!
Hur det startade för familjen Haas
Framlidne Robert Haas, far till Jason Haas som idag basar för Tablas Creek, arbetade under 50-talet hos en välrenommerad vinhandlare i New York. Robert Haas reste till Europas främsta vingårdar och alla de berömda vinhusen i sitt jobb som inköpare. För sin skicklighet i provningar och med sin goda ”näsa” för vin rönte han både uppmärksamhet och uppskattning. Under denna tid skapade Robert Haas nära vänskapsband med många av Europas förnämsta vingårdsägare och druvodlare.
Det dröjde inte länge, till mitten av 1960-talet för att vara exakt, innan Robert Haas startade sitt egna företag, Vineyard Brands. Syftet var att importerade vin till USA från distrikt som Bourgogne, Bordeaux, Loire, Alsace och Rhônedalen. I den senare appellationen (skyddad ursprungsbeteckning i Frankrike) hade Haas kontakt och business med familjen Perrin på Château de Beaucastel.
Tidigt övertalade Robert Haas vingårdsägaren Jacques Perrin att göra en överenskommelse om att ge Vineyard Brands ensamrätt till den amerikanska marknaden. Sagt och gjort och så småningom kom samarbetet visa sig vara ett lyckokast, för affärerna men också att en djup vänskap uppstod.
Alla vänner av vin vet hur samtalen går mellan entusiaster, det snackas om vin, vin och vin mest hela tiden och inte oväntat kom diskussionerna mellan Haas och Perrin snart att handla om en gemensam övertygelse att samma druvor som växte i vingårdarna hos familjen Perrin i södra Rhône kulle trivas lika bra i Kalifornien.
Sagt och gjort, familjerna började gemensamt leta efter en plats som skulle passa för att odla de typiska rhônedruvorna, för både vitt och rött vin. Utmaningen var att hitta exakt samma geologiska, klimat som väderförutsättningar vilka är så speciella på Château de Beaucastel. Det vill säga Medelhavsklimat, högt belägna odlingslägen vilket ger svala nattemperaturer, med nederbörd på vintern, svala vindar och en jordmån av småsten och med högt pH värde.
Tablas Creek - den perfekta platsen
Inte långt från Atlantkusten, väster om Paso Robles i ett område som heter Adelaida District ligger den perfekta platsen. Tablas Creek är en 48,5 hektar stor egendom som hade alla ”rätt” och som köptes 1989. Och namnet, Tablas Creek är efter bäcken som rinner genom dalen.
Egendomen ligger på mellan 400-500 m ö H på jordar som till stor del består av stenig kalksten med högt pH-värde. De geologiska förutsättningarna påminner om dem på Château de Beaucastel men även vädret påminner om det i Frankrike och på Château Beaucastel. Det vill säga varma dagar och kyliga nätter samt att det företrädesvis regnar under vintern.
Resten är historia, om än i kort perspektiv
År 1990 importerade Tablas Creek de första vitis vinifera (latinska namnet för den del av druvfamilj som används mest för vinproduktion) sticklingarna från Frankrike. Valet föll på blå sorter som mourvédre, grenache noir, syrah, counoise. För gröna druvor (för vitt vin) rousanne, marsanne, viognier, grenache blanc och picpoul blanc. Alla sticklingar kom direkt från Château de Beaucastel.
Från myndighetshåll i USA krävdes tillstånd och garantier att de nya växterna var virusfria varför projekt med de franska vinstockarna planterade i amerikansk jord fick börja med tre år i karantän.
Först år 1993 kunde man börja föröka sticklingarna samtidigt som de godkända vinerna planterades ut i vingårdarna 1994. I dag finns odlingar av ”fransmän” på hela egendomen. Och för alla vin-nördar: de är ympade på olika rotstockarna (en rotstocks unika egenskap kan göra att den är lämpad på ena eller andra sättet) för att få variation och att som Jason Haas berättar, ”man vill hålla koll på vilka viner och rötter som passar bäst, och på vilken plats”.
De första vinerna från Tablas Creek presenterades 1997, 50 procent av tillverkningen är för rött vin. De vita vinerna står för cirka 35 procent, resten är rosévin. Egendomen tillverkar mellan 25 000 – 30 000 lådor vin per år, variation beror på årgången.
Plantskolan för de franska vinerna är populär och drivs numer som en helt egen rörelse. Idag kan man förse vinodlare över hela USA med hundratusentals sticklingar varje år, av gediget sydfranskt ursprung.
Château Beaucastel älskar mourvedre och tvärtom
Mathieu Perrin, är femte generationen i den vintillverkande familjen Perrin. Att jämföra till Robert Haas som började sin vinkarriär på 1950 är som att jämföra äpplen med päron. Dokument styrker att Pierre Beaucastel odlade vin på egendomen redan 1549. Många, många år senare utses en ny ansvarig vinmakare i svärsonen Pierre Perrin, året är 1909.
Mathieu arbetar som han säger, ”med allt och lite till, bland annat med försäljning och marknadsföring”. Att han brinner för sitt jobb kan ingen missa. Med passion och inlevelse berättar Mathieu om vinerna, egendomen och att det är druvan mourvedre som är den klarast lysande stjärnan av alla sorter på Beaucastel. Till skillnad och mot strömmen, är det druvan mourvedre som är i förarsätet hos Perrin och inte grenache som är på stark frammarsch i södra Rhône.
Mathieu Perrin om Château Beaucastel
Egendomen och dess odlingar ligger på mourvedre-druvans absoluta norra limit, det är trots allt en sort som trivs i torra jordar och heta temperaturer vilket betyder Medelhavsklimat. Men som Mathieu säger, ”vår kärlekssaga är förmodligen bara i sin linda”.
Mourvedre är en speciell, unik sort och druvan har karaktär. Den trivs utmärkt bra på den stora, steniga platån som är Château Beaucastels mittpunkt. Här är nätterna och vindarna svala, förutsättningarna är kärva och, ”oh yes, mourvedre likes that”!
På frågan om det finns en motsvarande druvsort till mourvedre bland de gröna kommer ett rappt svar, ”absolutely, its roussanne”!
Det viktigaste av allt har jag sparat till sist. Det var Mathieu Perrins farfar som slutade med användningen av både gödning och bekämpningsmedel i vingården.
Sedan 1954 är Château Beaucastel således, ”gröna”. Det är viktigt att minnas att husets omställning skedde under en tid när användandet av pesticider var ”da thing”.
Hatten av och tack för fantastiska viner!
Provning med Mathieu Perrin och Jason Haas, 19 juni 2018 i Stockholm
Vita viner, Tablas Creek och Château Beaucastel
1. Tablas Creek Vineyard Côtes de Tablas Blanc 2015 (77081), 269 kr
Gul. Stor doft, mogen citrus med inslag av exotisk frukt. Torr, fyllig smak av vit-gul frukt som ger ett sötmoget intryck, är lätt aromatisk i kanten och har en stil och struktur som drar åt det ”fina”. Häftiga upplevelser mer ”stor och finstämd således”. Texturen är tät. Eftersmaken lång. Från år 2017 är vingården bio-certifierad. Unik jäst. Blandning mellan viognier och marsanne (mest).
Betyg: 4
2. Tablas Creek Vineyard Esprit de Tablas Blanc 2013 (73041), 399 kr
Gul färg. Doften är tydlig av mineral och gul, mogen frukt. Torr, fyllig smak av mogen frukt, gul, vit gröna noter, med inslag av vanilj, fat, nötter och mineral. Eftersmaken är lång och det finns ett skönt driv av mogen syra.
Blandning av70% rousanne, resten marsanne och picpoul.
Betyg: 4
3. Château Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Blanc 2016 (96173), 699 kr. Lanseras 17/8.
Druvor: 80% rousanne
Gul. Balanserad, nötig doft. Smaken är torr, medelfyllig och fruktigt generös av vitmogen frukt, persika och päron, med lång, nyanserad eftersmak. Ger ett kraftfullt intryck. Fantastiskt vin.
Betyg: 5
4. Château Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Blanc 2012
Druvor: 80% rousanne
Gul färg. Stor doft av gul frukt med lätt exotiska inslag. Fyllig, torr smak som är tät och extraktrikt med fantastisk balanserad fruktsyra, smak av gul frukt, av nötter och fat. Nyanserad och komplex. Långt ifrån klar, kan lagras länge till men blir samtidigt ett ”bevis” för hur väl vinet utvecklas. Magiskt.
Betyg: 5+
Röda viner, Tablas Creek och Château Beaucastel
5. Tablas Creek Vineyard Côtes de Tablas Rouge 2015 (71602), 299 kr
Årgången var sval, "a cool year", och har gett lägre skördevolymer än normalt.
Färgen är blåröd, genomskinlig. Doften är bärig och frisk. Smaken är medelfyllig, tydligt bärig med inslag av hallon och frisk röd frukt. Fin längd, frisk!
Betyg: 3+
6. Tablas Creek Vineyard Esprit de Tablas Rouge 2013 (71063), 499 kr
Blåröd. Mörk frukt, generös bärdoft. Medel/fyllig, mörkröda noter, blå frukt, smak av fat och mediumtannin. Syrorna är spänstiga, vinet är ungt och har bra koncentration. Spara/lagra-tips!
Betyg: 4
7. Couduolet de Beaucastel Côtes du Rhône Rouge 2015 (restaurangsortiment), 225 kr
Röd mörk färg. Kärnig mörk fruktdoft. Fyllig, fruktig smak med stram helhet och spänstigt driv. Ung!
Gillar smakens balanserade, syrliga stil – utmärkt till matvin!
Betyg: 3+
8. Famille Perrin Châteauneuf-du-Pape ”Les Sinards” 2015 (75207), 299 kr
Rödblå färg. Lätt parfymerad doft med inslag av viol och örter. Fyllig smak med kärnig stramhet, struktur av mörk frukt och fat, touch av örter och kryddor. Även här ett vin med textur, sammetstät helhet. Stort lagringsvin till litet pris (i jmf till andra stora lagringsviner)
Har provat tidigare i år då jag tycker mig minnas vinet som mer öppet. Således, hur härligt är det inte när man upptäcker att det sker en utveckling i smaken. Kul!
Betyg: 4+
9. Domaine du Clos des Tourelles Gigondas 2015 (restaurangsortimentet), 490 kr
Blåröd, tät färg. Doften är nyanserad, tät av viol och lätt aromatisk. Fyllig, mörkfruktig smak av plommon och körsbär, lätt kärnig attityd, smak av viol och örter. Balanserad. Lång eftersmak, ungt vin.
Betyg: 3+
Vertikalprovning Château Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Rouge
1. Château Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Rouge 2015 (95275), 699 kr. Lanseras 17/8.
Blåröd, tät färg. Doft av örter och mineral! Fyllig, tät-fruktig mörk smak av plommon och körsbär, inslag av mogna bär, örter och kryddor. Strama, fruktiga tanniner med spänstig syra, nyanserad lång eftersmak. Elegant och ung, omisskännligt komplext vin som osar av mineral! Läcker som få.
Betyg: 5
2. Château Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Rouge 2012
Röd, tät dimmig. Doften är fruktig med inslag av mineral. Smaken fyllig, blå och röd i frukten, med aningen torkade fruktnoter som av russin. Nyanserad och lång. Årgången var sval och vinet rankas som en ”klassiker”. Funderar själv på om status just nu är, tillbakadragen, även om de torkade inslagen kanske inte just hör dit. Ska följa årgången då det är spännande att följa utvecklingen.
Betyg: 3
3. Château Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Rouge 2009
Rödblå dimmig. Doften är animalisk, örtig. Yllig, generöst fruktig smak av blå och röda noter, texturen är tät, koncentrerad och vinet är komplext. Balanserade tanniner med inslag av örter, viol och fat. Stort, ungt vin! ”Aha, first taste of evolution", säger Mathieu Perrin efter att han provat vinet.
Betyg: 4
4. Château Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Rouge 2007
Röd, dimmig. Animalisk doft, fyllig smak av rödmogna plommon, söta bär, örter och fat med sammetsliknande textur och fin längd. Något varm i drivet.
Betyg: 3+