DH-banner-1bDH-banner-2b
nya-vita-viner-6-sept-2019-recension-betyg-vinbanken

Nya vita viner 6 september, recension och tabell

Favoritmarkera

VITA VINER. Nyheterna bland de vita vinerna den 6 september är många och det finns bra köp att göra. Recension, omdömen och betyg i tabellen på alla nyhetsvinerna.

Det jag skrev om mediokert augustisläpp får jag tillbaks med ränta denna månad. En minst sagt diger höstpremiär med två rejäla nyhetslanseringar.

Vi börjar med fredag 6 september – 65 viner av alla de slag och som alltid har jag gjort ett personligt urval.

Fem festliga frizzante

Tysk Sekt

Weingut Rings Blanc & Noir 2015 (97039), 249 kr är ett av de bästa tyska bubbel jag provat på mycket länge. Som namnet antyder är det pinot noir-druvor som gjort jobbet. Strålande bra syra, finfin frukt mot mogna höstäpplen och citrus och härlig smak av nybakat bröd och mandel. God och helt komplett smak där alla bitar sitter där de ska. Fortfarande ung.

Naturligt från Portugal

Pet Nat är nygammal företeelse som vunnit mycket mark de senaste åren, också kallad méthode ancestral eller méthode rural. Ofta är vinerna verkligen gjorda i en klart ’rural’ stil som drar mot gammal halm eller annat man kan hitta på en bondgård, och påfallande ofta med mer eller mindre restsötma som man inte lyckats bli av med.

Men här kommer en ren och nyduschad portugis i fruktgenerös stil, Aphros Phaunus Pet Nat 2018 (92511), 229 kr. Torr och trevlig med hög syra och fin frukt helt utan rurala bismaker. Mycket hög charmfaktor. Kanske lite högt pris också men mer än godkänd.

PET NAT
Vin jäser i flaskan utan att man separerar bort fällningen och buteljeras innan det jäst ut. Koldioxid bildas av de naturliga sockerarter som finns i druvorna och skapar bubblorna i flaskan. Naturligt, av sig självt så att säga.

Lika naturligt från Champagne

Bonnet-Ponson Seconde Nature (97003), 479 kr är en säker och rättfram champagne med tydliga toner av gröna växter och stenig mineralitet. Snustorr med bra riktigt syra. Känns fortfarande ung och lite endimensionell som naturtorra champagner kan göra, men lång fin syrlig eftersmak.

Ett bubbel som gärna vill ha något att äta, skaldjur med någon form av fett som gratinerade ostron.

Blanc des Blancs

André Jacquart har skämt bort oss några gånger med sina minst sagt prisvärda bubblor och dagens flaska är inget undantag. Grand Cru Mesnil Experience Blanc des Blancs (90594), 399 kr är inte årets mest eleganta bubbel men en riktigt bra blanc des blancs (100% chardonnay) med början till mognad.

Mineral och nötter, torr med fin frukt, bra brödighet, antydan till nougat och en lång fin smak där autolys och syror samarbetar på bästa sätt.

Prestige-Champagne av högsta klass

Månadens Prix d’Elegance går till Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2010 (90504), 959 kr. 2010 talas om som en knepig årgång – och det var det också men mest på så vis att fukten skapade röta vilket drog ner skörden volymmässigt. De som kunde undvika detta gjorde i många fall riktigt bra årgångsviner.

Helt underbar med elegant och harmonisk frukt av blommor, citrus, persika/päron och mineral som drar mot snäckskal. Torr och nästan stram med finstämd och precis syra, fullständig balans och harmoni och massor av läcker frukt i sin långa fina eftersmak. Helt enkelt en fullträff!

Vita viner

Riesling, grauburgunder, riesling, riesling

Ett helt koppel (fem viner) av bra till riktigt bra riesling får vi njuta av, samtliga årgång 2017 och 2018. Vinerna är i yngsta laget men för alla som vill bygga upp en källare med godsaker för framtida bruk är släppets rieslingviner helt rätt. Få druvor gillar att lagras lika mycket som riesling.

Österrike

Först ut är Österrike med Domaine Wachau Riesling Federspiel Himmelstiege 2018 (90672), 149 kr som har en maffig blommig parfymerad karaktär av nyplockad frukt som kvitten och gula plommon.

Torr och smakrik med lite kryddig ton mot nymalen vitpeppar i all ung frukt. Överraskande bra längd för sitt ringa pris, lovar gott för närmsta tio åren.

Nästa vin, Umathum Grauer Burgunder 2018 (95189), 159 kr är pinot gris som druvan heter på franska. Vinerna kan vara allt från intetsägande trista till veritabla kryddbomber.

Här är smaken är skönt kryddig med påtaglig mineralkänsla och mogen frukt. Torr, fruktig, klart charmig med kanske lite svag syra (ofta druvtypiskt) och klart blommig ton nu i detta purunga läge.

Tyskland kan riesling, som i Mosel

Om vi börjar i Mosel mot dess biflod Ruwer strax uppströms från Trier hittar vi Karthäuserhof, ett av de absolut äldsta vingodsen i Tyskland, grundat så tidigt som 1335, och en av klassikerna inom VDP (se Vinbankens förklaring av VDP).

Veckans utgåva av detta Weingut heter Karthäuserhof Alte Reben Trocken 2017 (92479), 239 kr. Riesling behöver man inte skriva ut – finns det andra druvor?

Klockrent finstämd mosel-riesling med elegant och filigran frukt, men ändå sötmogen med läcker mineralton som skifferjordarna i Ruwer-dalen bjuder på.

Lätt och elegant som huset ska vara med små lätta moln av äpple, gula plommon och citrus. Vill du ha Kraft-Riesling så sök någon annanstans. Ännu ung och skör men kommer att bli riktigt bra när den får växa ihop.

Samma hus levererar även en Karthäuserhof Kabinett 2017 (9%) (96101), 229 kr som är urtypen för en finstämd Mosel-Kabinett; tropisk frukt med inslag av botrytis – ananas, mango och honung och en syra som mer än väl täcker upp för de söta frukterna. Inte ett sött vin, snarare halvtorrt. Mycket bättre än så här blir det inte i denna vinstil!

Eller i distrikt Nahe

Nahe ligger söder om Rheingau på andra sidan floden och är ett gammalt vulkaniskt område vilket speglar sig i både vinstilar och vinnamn. Som Schäfer-Frölich Vulkangestein Riesling Trocken 2017 (96005), 219 kr. Ett slående bra namn på en liten rökbomb till riesling med klart svavliga toner av knallpulver (vet nån vad det är idag?) i reduktiv stil.

Ett jättebra vin som kommer att visa upp sina kvaliteter om några år. Koncentrerad, läcker syra och mycket smak av skönt mogen ren fin nästan tropisk frukt. Verkligen ett vin att lägga in i sin vingarderob, eller källare om man har.

Rheingau

Kungen av Rhen, i alla fall till dess att grannen i söder utmanade dem.

En av de ’yngre’ vinodlarna här är Josef Leitz (bara sedan 1955) som har skämt bort oss med finviner i flera år nu. Denna vecka får vi två GG (Gross Gewächs) från fina lägen, bägge från 2017. Med lite förvånande resultat, jag hade nog trott på mer smak men ser på importörens hemsida att de är buteljerade i juni 2019, och kanske utsatta för vad man kallar ’bottle shock’.

Finvinet Berg Schlossberg Ehrenfels 2017 (92334), 349 kr har i doften allt den ska ha (utom mognad) med fin tydlig ton av varm sten och soligt läge med all den frukt man vill finna. Men smaken haltar än så länge även om frukten är bra så saknas syran och attacken i vinet. Det kommer så småningom, men öppna inte detta vin före 2021.

’Lillebror’ men minst lika bra Berg Kaisersteinfels Terrassen 2017 (92333), 299 kr bjuder i nuläget på mer upplevelse med en tydligt mineraldriven ton och varm frukt som drar mot bakade äpplen/päron med mandel, fin syra och riktigt bra balans. Även denna kamrat borde dok få mogna lite innan man delar en flaska. En underskattad vingård som kan göra lika bra viner som Schlossberg.

Är det så att vi får allt tydligare tecken på vad klimatförändringen håller på med? Tidigare lyxlägen som alltid levererade de bästa vinerna får nu konkurrens av svalare lägen som ger mer balanserade viner. Nja, ’klimatforskare’ J Edström kanske inte ska uttala förutsägelser i detta ämne.

Frankrike

Bourgogne aligoté

Det har varit mer än tunnsått i våra statliga butiker på denna aningen udda druva. Men här kommer två varianter, en mer naturtrogen, den andra mer traditionell – bara att välja. Men snabba på för det rör sig om 600 resp. 2400 buteljer.

Om man gör en Bourgogne på druvan aligoté måste det till en ”varningstext” på etiketten som  säger, Bourgogne Aligoté. Ett undantag råder och det gäller appellation Bouzeron som med automatik är vita viner på aligoté.

Michel Lafarge Bourgogne Aligoté Raisins Dorés 2017 (95300), 199 kr skvallrar om sent skördade gyllene druvor och det stämmer kanske för syran är nedtonad i detta klart Naturtroget vin med lite småskitig rustikt bonnig karaktär. Ändå klart stenig känsla med svagt ekad eftersmak. Borde verkligen tilltala naturvinsvänner.

Maison Louis Jadot Bouzeron 2017 (92514), 179 kr är mer klassisk bourgognig i sin stil med lite fat och rök och generös frukt. Härligt med en aligoté av hög klass som smakar mer bourgogne än sin druva, bra syra, massor av terroir och en skönt rökig eftersmak med lätt dekadans. Varför finns inte mer av sådana viner!?

Och Bourgogne chardonnay

Apropå Louis Jadot så levererar de en Auxey-Duresses 2017 (92516), 299 kr som är svår att klaga på. Mycket bra och välgjord Bourgogne i klassisk stil (igen) med härligt ren frukt, fina fat med svag rökighet. Torr, snygg, välgjord och grymt god redan idag bara två år gammal. Läcker eftersmak som vill ha en liten klunk till…

Rhône

Innan vi lämnar Frankrike vill jag slå ett slag för en av de mer obskyra appellationerna – Saint Peray, strax söder om Cornas i sydligaste delen av Norra Rhône. En liten appellation på bara 75 hektar med både mousserande vin och stilla viner på druvorna marsanne och roussanne.

Denna Yves Cuilleron Lieu Dit Biousse 2018 (92087), 299 kr är en något dyr men helt makalöst bra variant på vintypen. Helt underbar med tydligt blommig ton med läcker persikofrukt med den speciella kryddiga ton som St-Peray kan bjuda på i sina bästa i sina bästa stunder. Måste provas om man tycker om vita viner från norra Rhône.

Italien

Från Veneto och Soave kommer Sandro & Claudio Gini, Contrada Salvarenza Soave Classico 2015 (96180), 229 kr som visar vad detta baktalade lilla distrikt kan göra när man verkligen vill. Djup och koncentrerad med lätt men tydlig ton av fat som inte stör den eleganta finstämda tonen i detta ljuva vin. Toner av päron och melon, antydan till fat och lätt kryddig avslutning.

Spanien

och därmed Rioja!

Oftast ett distrikt som förknippas med rött vin men de vita vinerna från denna DO är en skatt som fler borde prova. Här kommer två klart underprisade representanter.

Finca Allende Blanco 2016 (92480), 179 kr är en bra och habil vit Rioja med ren frukt, mandel och ett stråk av muskot och nötter, tydliga fat. Torr och fräsch med härlig syra och väldigt riojig ton av fatlagring. Kanske lite ung just nu men lika god för det.

Inte alls lika ung är Tondonias Viña Gravonia 2009 (95747), 185 kr men desto mer utvecklad med sina toner av rostade mandlar/nötter och svagt oxiderade ton som drar mot lagrad fino. Mycket torr i smaken med nästan uttorkad frukt men så typisk mogen vit rioja med massor av syra och lång mandelkrämig smak.

USA

Oregon, Willamette Valley

Lingua Franca AVNI Chardonnay 2017 (96004), 379 kr är veckans amerikanare men som namnet antyder så lutar man åt det franska idealet och det stämmer mycket väl i både doft och smak. I stilen en dragning mot Meursault med brynt smör och rostade mandlar, citronzest och toast. Fin och balanserad syra, lång läcker fruktmättad smak med läcker finish.

VISA TABELL
Tabell bubbel och vita viner 6 sept 2019
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
Bubbel
Rings Blanc et Noir, 2015, 249 kr, +
Rings Blanc et Noir201597039Pfalz24916+20-280.11200
Aphros Phaunus Pet Nat , 2018, 229 kr, +
Aphros Phaunus Pet Nat 201892511Vinho Verde22915+19-2301800
Bonnet-Ponson Seconde Nature, NV, 479 kr, +
Bonnet-Ponson Seconde NatureNV97003Champagne47916.5+20-301360
André Jacquart, Grand Cru Les Mesnil Experience Blanc de Blancs, NV, 399 kr, ++
André Jacquart, Grand Cru Les Mesnil Experience Blanc de BlancsNV90594Champagne39916.5++19-300.11200
Diebolt-Vallois Fleur de Passion, 2010, 959 kr, ++
Diebolt-Vallois Fleur de Passion201090504Champagne95918++20-350.1750
Tyskland
Nik Weis, Wiltinger Alte Reben Riesling, 2018, 169 kr, +
Nik Weis, Wiltinger Alte Reben Riesling201897100Mosel 16915.5+20-3013600
Schäfer-Fröhlich, Vulkangestein Riesling Trocken, 2017, 219 kr, +
Schäfer-Fröhlich, Vulkangestein Riesling Trocken201796005Nahe21916.5+20-301.21200
Karthäuserhof Alte Reben Trocken, 2017, 239 kr, ++
Karthäuserhof Alte Reben Trocken201792479Mosel23916.5++20-301480
Karthäuserhof Riesling Kabinett, 2017, 229 kr, ++
Karthäuserhof Riesling Kabinett201796101Mosel22917++20-321480
Weingut Leitz, Berg Kaisersteinfels Terrassen, 2017, 299 kr, ++
Weingut Leitz, Berg Kaisersteinfels Terrassen201792333Rheingau29916.5++20-3221800
Weingut Leitz, Berg Schlossberg Ehrenfels, 2017, 349 kr, +
Weingut Leitz, Berg Schlossberg Ehrenfels201792334Rheingau34916.5+21-332600
Österrike
Domäne Wachau, Riesling Federspiel Himmelstiege, 2018, 149 kr, +
Domäne Wachau, Riesling Federspiel Himmelstiege201890672Wachau, Österrike14915+20-281.22400
Umathum Grauer Burgunder, 2018, 159 kr, +
Umathum Grauer Burgunder201895189Burgenland15915+20-262600
Italien
Gini, Contrada Salvarenza Soave Classico, 2015, 229 kr, +
Gini, Contrada Salvarenza Soave Classico201596180Soave, Veneto22916+19-241.21200
Frankrike
Michel Lafarge, Bourgogne Aligoté Raisins Dorés , 2017, 199 kr, +
Michel Lafarge, Bourgogne Aligoté Raisins Dorés 201795300Bourgogne19915+19-231.2600
Maison Louis Jadot, Bouzeron, 2017, 179 kr, ++
Maison Louis Jadot, Bouzeron201792514Bourgogne17916++19-2622400
Maison Louis Jadot, Auxey-Duresses, 2017, 279 kr, +
Maison Louis Jadot, Auxey-Duresses201792516Bourgogne27916+20-282840
Caves Yves Cuilleron, Saint Péray Lieu Dit Biousse, 2018, 299 kr, +
Caves Yves Cuilleron, Saint Péray Lieu Dit Biousse201892087Saint-Peray29916+20-272600
Spanien
Finca Allende Blanco, 2016, 179 kr, +
Finca Allende Blanco201692480Rioja17915.8+19-3026000
Lopez de Heredia, Viña Gravonia Crianza, 2009, 185 kr, ++
Lopez de Heredia, Viña Gravonia Crianza200995747Rioja18516++19-253360
Portugal
Carlos Lucas, Ribeiro Santo Vinha da Neve, 2016, 329 kr, =
Carlos Lucas, Ribeiro Santo Vinha da Neve201692046Dão32915=19-262360
USA
Tooth & Nail Fragrant Snare, 2017, 269 kr, +
Tooth & Nail Fragrant Snare201792468Paso Robles, Ca26915.5+19-263480
Lingua Franca, AVNI Chardonnay, 2017, 379 kr, +
Lingua Franca, AVNI Chardonnay201796004Willamette Valley, Or37916.5+20-2831200
Chile
Roberto Henriquez, Molino del Ciego , 2018, 219 kr, =
Roberto Henriquez, Molino del Ciego 201892510Valle del Itata21915=19-232360
Australien
Paracombe Sauvignon Blanc, 2018, 149 kr, +
Paracombe Sauvignon Blanc201895563Adelaide Hills14915+19-241.21800
Nya Zeeland
Pegasus Bay Sauvignon Semillon, 2016, 199 kr, +
Pegasus Bay Sauvignon Semillon201695254Waipara19915.5+19-241.22400

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER

Lämna ett svar