Laddar annons
Nya röda viner 6 september på Systembolaget
5 Sep, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Nya röda viner 6 september på Systembolaget

NYA RÖDA VINER. Bland småpartier 6 sept lanseras flera pinot noir och beaujolaisviner. De är trendiga, vilket märks tydligt på inköpen från Systembolaget

Många naturviner av olika slag återfinns också bland de nya – bra det så det finns något för varje smak.

Systembolaget har t o m hittat en Passe-tout-grain (trodde jag var utdöd) i tydlig naturvinsstil. Samt en Irancy, ett vin jag normalt tycker mycket om, men inte denna gång tyvärr. Kanske defekt trots att vi provade två olika flaskor och därför bedömer jag det inte. Irancy är ett pinot noir-vin och granne med Chablis i norra Bourgogne.   

Beaujolais

Villa Ponciago Fleurie Les Hauts du Py 2017 (92512) 179 kr är precis så lätt och elegant man vill att Fleurie ska vara, fräsch frukt av klarbär, hallon och körsbär, läckra syror och precis lagom med tannin.

Domaine L-C Desvignes Morgon Corcelette 2018 (95313), 179 kr är å andra sidan exakt vad man önskar från den byn, stadig och mörk med mer moreller och bigarråer i frukten samt stadiga tanniner för att vara Beaujolais. Jättegod redan nu men vill gärna ligga till sig något år. Morgon är ett av de viner i Beaujolais som verkligen kan vinna på lagring.

Pinot noir-viner från många ursprung

Österrike

Weingut Heinrich Pinot Noir 2018 (95280), 128 kr från Burgenland i sydöstra delen av landet är ett av veckans mest prisvärda viner. En rättfram och enkel pinot med lite bonnig karaktär men mer än bra i doft och smak i lättare pinot-stil. Helt OK i syra, frukt och tannin med aningen örtigt gröna toner.

Bourgogne

Veckans Bourgogne kommer från lilla kommunen Maranges längst ner i det som kallas Côte d’Or (fin-bourgogne).

Jean-Claude Regnaudot Maranges 1er Cru les Clos Roussots 2017 (91107), 277 kr är en mycket trevlig och typisk röd bourgogne. Frukten drar mot hallon/svarta vinbär, det finns en jättesnygg syra och fint slipade mjuka tanniner plus en ganska lång eftersmak. Publik och god till hyfsat pris – vad kan man mer begära!

Nya Zeeland x 2

Pegasus Bay Main Divide Pinot Noir 2016 (90341), 179 kr från Waipara (norr om Christchurch) är en typisk NZ pinot med örter och mynta blandat med alla små röda bär. Torr och seriös med bra syra och en liten fin örtkrydda. Väldigt bra pinot för rimlig slant!

Något dyrare är då Ata Rangi Pinot Noir 2016 (95304), 449 kr med mycket fin tät doft av exklusiv pinot. Smakar av läcker fin frukt, örter och lakritsrot, stram syra och rejält med ekfat, allt detta plus stadiga tanniner ger ett ungt vin trots sina tre och halvt år. Lång god eftersmak som blir ännu bättre om vinet dekanteras en timme.

USA – Oregon

Lingua Franca AVNI Pinot Noir 2016 (95256), 379 kr kommer från Eola-Amity Hills, en del av det större Willamette Valley AVA. Precis som sitt vita systervin är även denna mycket franskinspirerad i sin stil med stram frukt och välavvägda fina tanniner. Fortfarande skolbokstydlig pinot med alla bitar på rätt ställe utan att vara överdriven alls. Väldigt snygg pinot som dessutom är nästan helt drickmogen.

Frankrike – Rhône

Michel & Tina Gassier Côtes du Rhône 2017 (95039), 129 kr är en klockren CdR med körsbär och örter i sydfransk generös stil. Vinet är inte överlastat med frukt och alkohol utan balanserad och rättfram med enkel men god smak. Lagom av allt.

I stort sett samma recept men lite mer koncentration finns i Brechet Plateau des Chènes 2017 (92517), 149 kr från Lirac. Riktigt bra södra rhônare med garrigue (benämning av sydfranskt, örtdoftande buskage och växtlighet) som timjan, lager och lakrits blandat med en härligt generös frukt där körsbär/mandel från grenache dominerar. Bra med tannin och kanske en anings för hög alkohol (15%) men det stör nästan inte.

I norra Rhône däremot är det syrah som regerar som i Domaine Faury Saint-Joseph Hedonism 2017 (90085), 249 kr. Ung örtig med peppar, lagerblad och chark tillsammans med läcker frukt mot svarta hallon och vinbär. Elegant vin med drag av Côte Rôtie med sin slanka fräscha frukt och silkiga tanniner. Ett mycket snyggt vin till höstens fina hjortsadel.

Roussillon

I stort sett samma druvblandning som i södra Rhône fast med rötterna i Roussillon har Mas Becha Classique 2018 (95048), 149 kr. Här är tonen av örter och kryddor ännu lite mer än tidigare viner. Lägg till solvarm frukt från den varma årgången 2018. Ung, fruktig, koncentrerad med fina syror och riktigt välslipade tanniner. Bra jobbat!

Och en Bordeaux minsann

Château Fleur Pourret 2015 (92185), 359 kr är en Saint Emilion Grand Cru och det kan man känna redan på doften. Skolboksexempel på bordeaux-merlot med blå plommon och drag av grön paprika tillsammans med mycket klädsamma ekfat. Stram och ung och lätt bråkig idag men med massor av potential att bjussa rejält på sig själv om två-tre år bara.

Italien

Barolo x 2

Från Luigi Oddero kommer två årgångar av mer eller mindre mogen barolo. Luigi Odder Barolo 2013 (95843), 299 kr börjar få mognadstoner men är fortfarande ung och fräsch, en nyanserad och trevlig barolo som inte väsnas alltför mycket i nuläget. Nebbiolo i lättare stil men för den skull inte alls mesig.

Samma vin fast Luigi Oddero 2005 (90263), 449 kr är helt mogen med härligt träig fatkaraktär, torr men inte uttorkad, bra med frukt och strama tanniner. Riktigt god perfekt mogen barolo från ett bra men inte strålande år. Så väntar man ut 2013 (som var ett bra år) borde man bli rikligen belönad!

Valtellina

En annan mogen och trevlig nebbiolo är Conti Sertoli Salis Capo di Terra 2011 (95229), 189 kr som fortfarande har gott om frukt kvar, torkade nypon och plommon tillsammans med antydan till läder och andra mulliga mognadstoner. Även tanninerna lever utan att vara uttorkade, och bara 12,5% alk.

Veneto – i speciell tappning

Monteversa Versacinto Rosso 2016 (90431), 179 kr kommer från Colli Eugaenei strax söder om Padua i Veneto. Vinet är en bordeaux-blend på merlot, cabernet franc och sauvignon. Ganska tydlig cab franc-känsla med lite gröna toner men fin blandning av svarta vinbär, röd paprika och björnbär. Bra syra och mjuka goa tanniner och helt egen karaktär som inte imiterar bordeaux. Riktigt kul vin till ett riktigt trevligt pris.

Sangiovese i Romagna

Sangiovese brukar komma från Toscana men Chiara Condello 2016 (91224), 149 kr är en Romagna DOC, strax öster om Toscana.  Härligt naturligt vin med ganska reduktiv ton och lite lätt småskitig doft som är mycket charmig. Tydlig sangiovese med körsbär, järn och blod. Stram men samtidigt generös och läskande i frukten i skönt okonstlad stil.

Spanien

Rioja

Viña Tondonia gav oss en mogen vit Rioja och här kommer även en röd goding; Viña Bosconia Reserva 2006 (95970), 229 kr. Ett fynd för rioja-lovers av den gamla skolan där man fortfarande hyllar kola-toner, rostat dillfrö, amerikanska ekfat tillsammans med tempranillos lätt jordgubbsaktiga frukt. Hade någon frågat om jag gillar den karaktären hade jag nog sagt nej – men oj så gott det är! Torr med lätt uttorkad frukt, plus en bra bit mörk choklad, kola och rostade kryddor, fudge och en svag ton av kummin/fänkålsfrön.

Betydligt modernare i stilen är Bodegas Roda 2015 (95211), 279 kr. Koncentrerad, mörk och ren snygg frukt, inga överdrifter bara väldigt välgjord. Härlig frukt av körsbär, svagt kryddig och lite jordig ton. Delikat och elegant trots sin ganska massiva frukt och fint integrerad ek. Mycket snygg, bra och ung.

Roda 1 2012 (95409), 449 kr är en av husets Reserva-viner och har mycket mörk tät färg, doft och smak följer synintrycket. Massor av tät frukt, koncentrerad och välbyggd, ett eldigt muskelknippe men ändå stilig med början till mognad och snygg fatkaraktär, ett vin som kan hålla många år.

Ribera del Duero

Med sin framskjutna position som pionjär av traditionella men moderna viner i Rioja ville Roda för några år sedan pröva ny mark. Valet föll på byn La Horra i norra Ribera del Duero, tio mil sydväst om Haro i Rioja. Sedan 2009 gör man viner med nästan samma koncentration som Roda I på druvan tinto del pais som den heter i Ribera.

Vinet heter Corimbo 2014 (90089), 259 kr och liknar i mångt och mycket sin kusin från Rioja med tät frukt och ’spansk’ karaktär. Fruktig och kryddig med plommon, lakrits, peppar och kakao, stram och kryddig med tydlig fatkaraktär.

Precis som Roda och Roda 1 finns det en Corimbo 1 2013 (95180), 469 kr, dvs deras Reserva med extra allt. Intensiv kryddig ton av björnbär, plommon, kakao, fat och vanilj. Kraftig och fyllig med strama men harmoniska tanniner, valrhona-choklad syltade plommon. Ett vin att lagra flera år.

En ny DO, Arlanza

Arlanza ligger precis norr om Ribera del Duero vid staden Burgos och fick sin DO 2007. Tempranillo eller tinto del pais som den heter lokalt dominerar precis som i Rioja och Ribera.

Olivier Riviere El Cadastro 2015 (90344), 259 kr är i allt ett naturvin, fast ett mycket rent och snyggt naturvin och dessutom en s k field blend, dvs olika druvsorter växer och skördas tillsammans i vingården. Ett kultvin ute i världen, väldigt lågt skördeuttag och inte många flaskor per år produceras.

Modern och fin med solmogen, tät och charmig rödbärig frukt bakom en fasad av tannin i detta unga läge men bakom väggen en elegans som överraskar. Läskande gott och mycket nyansrikt. Vill gärna ligga till sig några år och vill ha proteiner när den serveras – och fett!

[drinklist id="72381"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER