The Old Smokehouse delar sitt recept på Gumbo

Favoritmarkera

Recept på gumbo! The Old Smokehouse ligger i Saltsjö-Boo och är en restaurang med smak från den amerikanska södern. Kanske är det Stockholms första riktiga bbq-restaurang!

Barbeque eller bbq, det vill säga specialist på rökta och grillade maträtter.

Barbecue hör inte bara till sommarsäsongen. I Lännersta utanför Nacka ligger The Old Smokehouse, restaurangen som är lika tvättäkta söder som New Orleans. Krögaren har öppet året om.

Vinbankens skribent Daniel Retz besökte The old Smokehouse tidigare under hösten. Med sig hem fick han ett gott matminne, här läser du Daniels krog-recension, och ett recept som vi publicarar här.

Kökets kommentar: “Vi har inspirerats av den kreolska klassikern och gjort vår egen tolkning. Här helt köttfri med härliga skaldjur och fisk. Smaklig spis”!

Läs receptet mer som vägledning i matlagningen. Ingredienser är inte specificerade och du bör beräkna mängden på egen hand, fisk och skaldjur.

Vin till Gumbo a la Old Smokehouse

1. El Gran Botánico Cava (75372), EKO, Spanien, 89 kr

Torr, medelfyllig, tydligt fruktmogen, viss sötma, balanserad stramsyrlig citrussmak och bra längd.
Trevlig.
Betyg: 4

Stilla vitt vin, exmpelvis: Saint Clair Vicar’s Choice Pinot Gris Bright Light (2516), Nya Zeeland, 99 kr

Recept | Gumbo

Om 4 personer – beräkna mängd fisk och skaldjur. Rensa och använd skrov och skal till fonden.

Skär en stjälkselleri i små bitar

3 gula tärnade lökar
3 st gröna paprikor

Riv två vitlökar på rivjärn

1 msk oregano
1 msk basilika
1 msk torkad timjan
Salt /peppar
4 msk cajunkrydda
4 msk Pimento dulche
2 st ockra
4 msk tomatpuré rostad i panna med olja tills vinröd färg

Så gör du:

Koka en fond på hummer, fiskben, kräftor och räkor.

1. Fyll en 5-liters kastrull med skal och täck dessa med vatten.

2. Sjud fonden 40 minuter och låt den sedan stå och dra tills den svalnat. Sila av.

3. Reducera fonden med 1/2 liter vitt vin och en flaska lager-öl tills det återstår 1 liter.

Gör en roux, det vill säga en redning

1. Värm 1dl olja tills det börjar ryka något, viktigt: använd en stor kastrull, minst 5 liter.

2. Häll ner 1 dl vetemjöl och använd visp med långt skaft.

3. Rör rouxen till den blir chokladfärgad och häll ner grönsakerna så att de steks i den varma rouxen.

4. Häll på fiskfonden och i med tomatpuré och alla kryddor – koka ihop.

5. Om du fått tag på ockra ska den i nu.

6. I med de fiskar och skaldjur du har att tillgå. Värm någon minut tills det kokar – låt sedan stå och dra.

Servera gärna med ris eller bröd.

Länk till The Old Smokehouse Tack för recept och bild!

Lämna ett svar