Vin till torsk for olika recept-vinbanken

Vin till torsk för olika recept

Favoritmarkera

Vin till torsk är vitt men av olika stil. Utgångspunkt till den goda vin- och matupplevelsen är en kombination av vilken råvaran är samt tillagningen.

Vin till torsk för olika recept tar förutom råvaran även avstamp i vilka tillbehör som serveras till maten. Exempelvis gör det skillnad om den pocherade torsken serveras med beurre blanc eller en skir örtbuljong. Det här inlägget är på förfrågan från en av Vinbankens läsare!

För alla som är lite osäkra i kombinations-djungeln kan det hjälpa att ta stöd i matens struktur (konsistens) och intensitet som delvis beror på textur och täthet. Gröna, färska örter, primörer som sparris och nässlor matchar friska viner, torra, utan fatsmak. Medan ost, bröd, aioli och smör möter viner med liknande textur, torra viner med smöriga noter, gul frukt och kanske smak av fat.

Vin till torsk för olika recept och tillagningar – många förslag

Vin till ceviche av torsk

Rå fisk som marineras. I receptet, chilimarinerad ceviche, använder man den fisk man vill. Till ceviche söker jag ett vitt vin med ren, frisk, knastertorr smak och gärna en örtig hint.

1. Sander Riesling trocken 2019 (5368)

Weingut Sander, Rheinhessen Tyskland, 109 kr
Smak: Torr, lätt och frisk smak av mogna äpplen, syrlig citrus och mineral. En gul hint som av persika anas i kulissen i en annars tajt, knastertorr smak. Bra eftersmak. Tidigare bra vin har flyttat fram positionen lite till. Bättre än någonsin.
Betyg: 4+

2. Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2019 (2275)

Gadais Père & Fils, Muscadet de Sèvre-et-Maine sur lie Frankrike, 85 kr
Torr, lätt/medelfyllig, citrussmak, inslag av äpplen och päron. Lätt mineralton, krispig citrus. Skönt, frisk vin med bra smak.
Betyg: 4+

Vin till fisksoppa med torsk

Vinbanken har listat många recept på fisksoppa på hemsidan. Här är ett av de bästa recepten på fisksoppa där smaken av aioli är pricken över i.

3.Crozes Hermitage Les Jalets 2016 (2819)

Paul Jaboulet Ainé, Crozes-Hermitage Frankrike, 159 kr
Torr, medelfyllig. Gulfruktig, generös av exotisk frukt, fat och rostade nötter. Bredare, vitt vin. Välgjord och spännande smak.
Betyg: 4

Vin till rimmad torsk

Lägg torsken i saltlag några timmar för fastare konsistens och mer smak. Tillagas senare genom kokning (pocherad)

4. Métarie d’Alon Le Village Chardonnay 2018 (74589). BS.

Domaine de la Métairie d’Alon, Languedoc-Roussillon Frankrike, 169 kr
Druvor: Chardonnay
Torr, fyllig smak av mogen trädgårdsfrukt, äpplen och päron, med inslag av vit persika, mogen citron, mandel, diskreta fattoner, touch av nötter och gröna örter. Balanserad med stor potential. Lägg undan något år för större smakupplevelse.
Passar till: Rimmad torskrygg med ägg, dill & räkor. Och brynt smör. Ta stöd av det här receptet, lättrimmad torskrygg.
Betyg: 4+

5. Chateau de la Gravelle Gorge 2014 (77191). BS.

Véronique Günther-Chéreau, Muscadet de Sèvre-et-Maine Frankrike, 169 kr
Torr, medelfyllig, friskfruktig av gul, vit och grön frukt, smak av mineral, tång, sälta, lätt knäckig hint. Lång.
Fantastisk, mineraldriven och balanserad. Låg syraton.
Betyg: 5

6. Bourgogne Chardonnay 2017 (74697). BS

Domaine Faiveley, Bourgogne, 179 kr
Torr, medel/fyllig, gulfruktig exotisk fruktnot och lätt rökig smak med kryddiga drag, inslag av smör och en stram, fruktig syra.
Betyg: 4

Vin till ugnsbakad torsk

Den ugnsbakade torsken påminner om pocherad (kokt), mild med råvarupräglad smak. Givet att fisken inte smaksatts med bröd eller andra paneringar. Prova gärna receptet: ugnsbakad torsk med sardellkräm och kroketter

7. Weingüter Wegeler Riesling Rheingau Charta 2016 (71513). BS

Weingüter Wegeler, Rheingau Tyskland, 119 kr
En lätt, anande petroleumton anas i kulissen, mogen frukt av äpplen och persika, tydlig mineralton. Lång eftersmak, nyanserad.
Betyg: 4+

8. Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken 2015 (72421). BS.

Weingüter Wegeler, Rheingau Tyskland, 289 kr
Utmärkt, läckert, nyanserat vin med komplex smak av gröngula frukter, grape och äpple, mineral och balanserad citruston. Lång eftersmak.
Betyg: 5

Vin till stekt torsk

Maten får smak av stekyta, smör och olja, eller kanske är torsken panerad. Tilbehören är smakrika, svamp eller ugnsrostade rot- grönsaker.

9. Buena Vista Carneros Chardonnay 2016 (6240)

Buena Vista Winery, Los Carneros USA, 189 kr
Torr, fyllig, smör- och nötig smak med gula frukter, inslag av kaffe, en touch av fetma och rök. Fräck.
Betyg: 4+

10. Lake Chalice 2016 (74971)

Lake Chalice, Marlborough Nya Zeeland, 179 kr
Torr, medel/fyllig. Smakrik, någon fetma med isnlag av exotisk ton och smak av gröna drag, krusbär ++, rostade fat.
Betyg: 3+

11. Black Stallion Napa Valley Chardonnay 2018 (75360)

Black Stallion Estate Winery, Napa Valley USA, 199 kr
Torr. Fyllig smak av gul frukt, generös smak, inslag av rostat kaffe, persika, mogna äpplen, lätt vanilj och kakao. Bra längd. En touch av krutrök väcker intresset extra. Ge vinet tid – eller luft.
Betyg: 4

12. Savoy Anderson Valley Chardonnay Radio-Coteau 2016 (95417)

Radio-Coteau, Anderson Valley USA, 549 kr
Torr, fyllig. Vitgul frukt, läcker rostning, tydligt kryddig samt lätt smörighet. Bra längd.
Omdöme: Bra, välgjord och snygg samt prisklass hög.
Betyg: 4

 

Lämna ett svar