kim-crawford-sauvignon-blanc-artnr-78974
Hamburgare eller festmiddag, rätt vin till maten | Vinköplistan 36

Hamburgare eller festmiddag, välj rätt vin | Vinköplistan 36

Favoritmarkera

Välj rätt vin till maten du lagar i helgen. Vin passar generellt bra till mat men alla viner passar inte till allt, alltid.

Välj rätt vin till maten för den bästa smakupplevelsen är kanske ett förnumstigt påstående eller en svår nöt att knäcka för om man känner sig osäker. Det är dock inte svårt, lättare än vad man tror faktiskt, att få till bra kombinationer. Ge akt på vissa smaker och ta stöd av en enkel lathund längs ner i inlägget.

Fredagsvin, vitt och rött under 100 kr

1. Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay 2018 (2188)

Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, medelfyllig. Vit frukt, smak av vanilj, nötter och mjuka fattoner. Vitgul frukt, äpplen och päron.
Omdöme: Trevlig, välgjord.
Passar till: utmärkt val till grillad fisk med gremolata, eller fläskkött som kotlett med bearnaise.Caesarsallad smakar också bra till vinet.
Betyg: 3+

2. Simonsig Cabernet Sauvignon Pinotage Shiraz 2019 (2849)

Simonsig Estate, Sydafrika Stellenbosch, 89 kr
Druvor: Cabernet Sauvignon, pinotage, shiraz
Alkohol: 14%
Fyllig. Mörka bär och frukt, nyanserad, läcker och distinkt, mineral med klingande skifferton. Läcker och intressant.
Passar till: Trevligt vardagsvin som kan passa till gryta, en god pastarätt eller varför inte hemlagad hamburgare av nötfärs, alternativt viltfärs.
Betyg: 4+

Lördagsvin, vitt och rött 100-200 kr

3. Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2019 (22257)

Gustave Lorentz, Frankrike Alsace, 109 kr
Druva: Gewurztraminer
Torr, eller kanske halvtorr i beskrivning druvig och lätt blommig med fruktmogen smak av litchi, exotisk frukt och inslag av kryddor. Bra längd. Ren, välgjord och smakrik. Favoritvin i repris!
Passar till: ett favoritvin passar till många rätter, prova till festliga receptet: marulk med limesås. Fruktsyran i vinet med den lätt exotiska twisten matchar limesåsen!
Betyg: 4

4. Paul Jaboulet Parallèle 45 2018 (22800)

Paul Jaboulet, Frankrike Rhône, 115 kr
Druvor: Grenache, syrah, mouverdre
Fyllig. Frutkig, mörka noter av plommon och körsbär, smak av bär, kryddor och örter, liten läderton och touch av fat. Stram och nyanserad. Bra val bland de prisvärda och snygga, röda.
Passar till: Vad sägs om lågtempererad hjortfilé med rosmarinsky.
Betyg: 4

Veckans extratips – mousserande i BS (beställningssortimentet)

5. Jaume Serra Bouquet Cava Brut (73393)

Jaume Serra, Cava Spanien, 89 kr
Druvor: Macabeo, xarel-lo och parellada.
Torr, frisk och fruktig av päron och äpplen med fin längd med en lätt brödig hint.
Omdöme: Trevlig, enklare bubbel med mersmak. Cava när som bäst!
Passar till: Skål och mingel. Servera med lättfixade snittar.
Betyg: 4

VÄLJ RÄTT VIN – fyra enkla tips när man kombinerar mat och vin
Tänk på smak och textur. Hur kommer maten smaka? Hur är vinbeskrivningen?

Grillar man och serverar tillsammans med bearnaise måste vinet smaka mycket, välj fruktiga smakrika viner, vita eller röda.

Till rätter där råvarorna står i fokus, med rena smakar, som ex skaldjur och citronstänk ‘krävs’ friska viner, utan ‘bling-bling’ av fat, vanilj, kaffe och liknande. Vita viner ligger närmast till hands, och alltid till skaldjur.

Kötträtter av nöt och vilt möter tanninrika rödviner perfekt. Vitt vin kan fungera, välj ursprung för klassiska röda som Rhône.

Precis som att vin med hög syra kan matchas med feta kötträtter (anka eller gris med svål). Vita viner med oumph (fat och smak) fungerar också.

Om Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor.

Urvalet gör vi fritt ur annonsörers portföljer men också från andra.

Lämna ett svar