Laddar annons
Vin till laxgryta med röd curry och kokosmjölk
9 Feb, 2021

Vin till laxgryta med röd curry och kokosmjölk

Kokboksförfattare och matbloggaren Madeleine Landley har ett favoritrecept, den mustiga laxgrytan med smak av kokos och curry.

Vin till laxgryta. Vinbanken har kombinerat med ett vitt vin av chardonnaydruvan.

Snabbval

Att en lätt hetta i maten passar ett smörigare, vitt vin vilket ofta är en 'smak' man hittar i chardonnayvin med lätt fatkaraktär, är sant. Pass upp, vinet får inte ha för mycket fatsmak - det gillar inte smaklökarna som garanterat kommer slå bakut.

RECEPT | Laxgryta med röd curry och kokosmjölk

6 portioner

2 morötter
smör
1/2 zucchini (ca 200 g)
salt
2 vitlöksklyftor
15 cm purjolök
1,5 dl inlagd röd paprika
500 g lax
1/2 citron
1/2 dl hackad dill
2,5 msk röd currypasta
2 burkar kokosmjölk (à 400 g)
svartpeppar

Tillbehör
2 dl burlgur
salt
vitlökspulver
lökpulver

Gör så här

1) Gnugga morötterna rena och tärna till stora bitar. Lägg i en panna med höga kanter eller i en gryta och stek tillsammans med smör 5 minuter.

2) Tärna zucchinin och blanda med morrötterna. Stek ytterligare 5 minuter. Salta.

3) Skala och finhacka vitlök, strimla purjolök och skär den inlagda paprikan till mindre bitar om det är långa strimlor. Ha ner allt i pannan och stek ytterligare några minuter.

4) Tärna laxen i ganska stora bitar. Fös grönsakerna mot kanterna av pannan och lägg laxen i mitten. Pressa över saften från en halv citron. Stek några minuter. Hacka dillen och ha ner i grytan tillsammans med röd currypasta och kokosmjölk. Låt det puttra ihop i 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5) Koka bulgurn enligt anvisningen på förpckningen tillsammans med salt, lite vitlökspulver och lökpulver. Servera bulgurn till laxgrytan - gärna tillsammans med en grönsallad.

Vin till laxgryta med röd curry och kokosmjölk

1. River Delta Chardonnay 2018 (6605)

The Delta Wine Company Ltd, Marlborough Nya Zeeland, 189 kr för 1500 ml
Säljs i 251 butiker, av 447.
Druvor: Chardonnay
Torr, medelfyllig, vanilj- och gulfruktig, smörig hint med bra längd.
Omdöme: Trevlig, balanserad frukt och syra, lätt att tycka om.
Betyg: 4

RECEPT OCH BILD: Madeleine Landley, ur boken Grytor - lättlagat till vardag och helg, Vinbankens bokrecension.

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredagar) och vin- och mat i kombination (måndag och tisdag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.