Laddar annons
Vin till lamm med citron och paprikapulver
16 Mar, 2021

Vin till lamm med citron och paprikapulver

Cordero Cochifrito är en lammrätt som är en specialitet från Navarra i Spanien. Enkel och jättegott till ett bättre vin som Protos när det är fest.

Vin till lamm med citron och paprikapulver. Rätten Cochifrito stammar från många olika kök, som judiska och muslimska maträtter och har mynnet ut i en specialitet i Navarra. Regionen är känd för sina mjölkuppfödda lamm, av hög kvalitet. I en del receptversioner mosar man inlagda pimento och lite chili med bröd- och vitlökspicada för att reda stekskyn.

RECEPT | Lamm med citron och paprikapulver - Cordero Cochifrito

6 portioner

1 kg benfritt lammkött, skuret i 2,5 cm stora bitar
salt och nymalen peppar efter smak
0,5 dl olivolja
2 hackade gula lökar
4 finhackade vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
4 msk hackad slätbladig persilja
0,5 dl färskpressad citronsaft
citronklyftor

GÖR SÅ HÄR

1) Strö salt och peppar över lammet. Värm olivoljan i en tjockbottnad stekpanna på stark värme. Lägg i lammbitarna, några i taget, och bryn noga runtom, cirka 5-8 minuter. Ta upp köttbitarna med en hålslev och lägg dem i en stekgryta.

2) Tillsätt lök och vitlök till det fett som är kvar i stekpannan. Stek på medelvärme tills det är mjukt, 8-10 minuter. Tillsätt paprikapulver och stek ytterligare 1 minut. Lägg lök, vitlök och all steksky i grytan med lamm. Tillsätt sedan 2 matskedar av persiljan och all citronsaft till lammet och låt koka upp på hög värme. Sänk värmen. Lägg på ett lock och sjud tills lammet är mört, cirka 1 timme.

3) Smaka av med salt och peppar. Lägg upp lammet i en varm serveringsskål och strö över resten av persiljan. Servera med citronklyftor.

Gott till smakar ugnstekta potatisklyftor och en sallad.

Vin till lamm med citron och paprikapulver

1. Protos Reserva 2015 (95234)

Protos, Ribera del Duero Spanien, 249 kr
Druvor: Tempranillo
Smak: Fyllig. En touch av mandel, smak av kakao, kaneltwist och mörk frukt. Balanserade fat, en hint av fikon bakom den mörka frukten.
Omdöme: Trevlig, nyanserad med ett nytt tilltal av julkryddor. Man kan säga lättdrucken i rund, lite mer utvecklad smakstil.
Betyg: 4

LÄS MER OM BODEGAS PROTOS -  SOM SATTE RIBERA DEL DUERO PÅ KARTAN.

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.