Goda grönsaker, svarta oliver och saffran ingår i kycklinggrytan från medelhavsstaden Nice.
Vin till kyckling från Nice. Smakar lika gott en dag senare och med de medelhavsinspireranade ingredienserna är rätten ett utmärkt middagsalternativ en fredag eller som ett lite festligare val med ett uppgraderat glas vin till.
RECEPT | Kyckling från Nice
4 portioner
cirka 1,5 kg kyckling i delar
salt, svartpeppar
1 tsk timjan
olivolja
5 tomater, skållade och skalade
3 färska lökar
1 paprika
3 små squash
3 små aubergine
0,5 g saffran
1 dl svarta oliver
2 klyftor vitlök
1 dl hackad färsk basilika
GÖR SÅ HÄR
1. Krydda kycklingdelarna med salt, peppar och timjan. Bryn dem väl runtom, i en panna i lite olivolja. Ta upp dem.
2. Hacka tomaterna, klyfta löken, skiva paprikan och dela squash och aubergine i mindre bitar. Lägg aubergine i en skål och strö över 2 tsk salt.
3. Bryn lök och paprika med ett par matskedar olivolja i en gryta. Tillsätt tomaterna och låt allt koka ihop utan lock cirka 15 minutr. Rör sedan ner saffran, lägg kycklingdelarna över. Låt grytan puttra under lock 45-50 minuter, eller tills köttet är klart. Lägg i oliverna när det återstår 10 minuter.
4. Låt auberginen rinna av i en sil. Fräs sedan aubergine och squash i en panna med olj till de får fin färg.
5. Smaka av med lite svartpeppar.
6. Hacka ihop vitlök och basilika. Lägg grönsaksröran överst i en grytan och strö på basilikahacket vid serveringen.
Ris, pasta eller vitt surdegsbröd passar bra till.
Vin till kyckling från Nice
1.Bourgogne Cuvée Madame 2018 (70303)
Contemporary Wines AB, Bourgogne Frankrike, 119 kr
Torr, medelfyllig smak av gula äpplen, mogen citron med en touch av mineral.
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.