XAVIER-1410x165px_VINBANKENXAVIER-370x130px-VINBANKEN
Vin till rodbetscarpaccio-vinbanken

Vin till rödbetscarpaccio – vegorätt med mersmak

Favoritmarkera

Att dricka vin til det vegetariska köket fungerar utmärkt. Rödbetor är lite söta, parmesanosten rundar av och färskost och vitvinsvinäger bidrar med syra.

Vin till rödbetscarpaccio. Vi väljer ett festligare vitt av sauvignon blancdruvan, listat i beställningssortimentet.

RECEPT | Rödbetscarpaccio, kapriskräm och pinjenötter

2 portioner
2 rödbetor, medelstora
1 mks kaprisbär
2 dl färskost
1 msk pinjenötter
100 g ruccola
50 vällagrad parmesan
Olivolja
Salt och svartpeppar från kvarnen
1 msk vitvinsvinäger

Verktyg du behöver i köket

1 stavmixer eller blender
1 par plasthandskar
1 st mandolin eller vass kniv
1 st kastrull
1 st spritpåse
1 st stekpanna
1 st durksalg
1 st rivjärn

GÖR SÅ HÄR

1) Koka rödbetorna med skalet på tills de är mjuka (ungefär som när man kokar en potatis), cirka 20 minuter beroende på storlek. Låt dem svalna och skala sedan för hand eller med en skalare. Använd plasthandskar om du inte vill bli röd om fingarna.

2) Mixa kapris med en stavmixer i lite olja till en jämn massa. Blanda med färskosten och ytterligare lite olivolja. Salta och peppra efter smak. Lägg i spritspåsen. Om du inte har någon går det bra med en vanlig bunke.

3) Tvätta ruccolan i kallt vatten, torka eller slunga den. Blanda med vinäger och salt. Rosta pinjenötterna till de är gyllenbruna.

4) Skär rödbetorna med mandolin eller en vass kniv, i tunna skrivor. Lägg omlott på tallriken. Lätt ut ruccolan och spritsa (eller skeda över) med kapriskräm. Toppa med rostade pinjenötter och riven parmesanost.

Klart och smaklig spis!

Vin rödbetscarpaccio

1. Kim Crawford Sauvignon Blanc 2019 (78974), BS (beställningssortimentet).

Kim Crawford Wines, Marlborough Nya Zeeland, 149 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Torr, medelfyllig. Frisk smak av vit och grön frukt, äpplen, päron och vinbär, mogen citrus, syrlig aprikos med bra längd.
Omdöme: Frisk och något krämig, kalasbra längd.
Passar till: Rätter som ceviche med mango eller lagad fisk alt kyckling med citron. Och till rätten, Favata, smakade vinet helt perfekt!
Betyg: 4

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

RECEPT OCH BILD: Rent-a-Chef cookalong, digital matlagning för dig och dina vänner.

Lämna ett svar