Laddar annons
Vin till morotsbiffar med örtslungade bönor
2 Jun, 2021

Vin till morotsbiffar med örtslungade bönor

Morotsbiffar med örtslungade bönor är enkla att laga och kan förberedas dagen innan. Vi väljer ett vitt vin av chardonnaydruvan.

Vin till morotsbiffar. Till vegoköket återkommer jag ofta till de vita vinerna. Det är frukten som är nyckeln och givet att det finns lite fatsmak lyser ändå de vita vinernas tanninerna med sin frånvaro. Morotsbiffar med örtslungade bönor är enkla att laga och kan förberedas dagen innan. Helst steker jag dem innan servering men de går även utmärkt att förvärma i ugn. Gör hur det passar dig bäst. En grönsallad, färskpotatis i säsong eller ett gott surdegsbröd passar bra till.

Vin till morrotsbiffar

Till enklare middag väljer jag passande, vardagligare vin men ska det vara fint och fest- varför inte ta en mogen chablis - det är verkligen en toppenbra kombo (oväntad och spännande)

DIREKT TILL |

RECEPT | Morotsbiffar med örtslungade bönor

2 personer

1 schalottenlök
1 dl råris (jag har använt havreris)
1 msk olja
2,5 dl vatten
1 msk grönsaksfond
0,5 tsk salt
2 potatisar
1 dl kokta gröna linser eller 0,5 dl okokta
2 morötter
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 krm svartpeppar
2 msk finhackad färsk timjan eller 1 tsk torkad

Örtslungade bönor

0,5 gul lök, finhackad
1 msk olivolja
100 g haicot verts
Salt
Svartpeppar
2 msk hackad färsk koriander eller oregano

GÖR SÅ HÄR

1) Morotsbiffar med örtslungade bönor

2) Finhacka löken och fräs den tillsammans med riset i olja en liten stund.

3) Tillsätt vatten, grönsaksfond och salt och låt det koka upp.

4) Låt sedan sjuda på svag värme i cirka 45 minuter. Skala och dela under tiden potatisen i mindre bitar, koka dem.

Koka även 0,5 dl torkade linser i cirka 20 minuter. Linser på burk är klara att använda, skölj innan de tillsätts i en bunke.

5) Riv morötterna, det ska bli ungefär 2,5 dl. Häll över det färdigkokta riset i bunken, mosa även ner potatisen i riset, tillsammans med linserna.

6) Tillsätt (linser, om du kokat dem) morötter, ägg och potatismjöl. Krydda med salt, svartpeppar och finhacka timjan. Forma smeten till biffar. Stek dem i cirka 5 minuter på varje sida.

Örtslungade bönor

7) Fräs finhackad lök i olivolja i några minuter. Vänd ner haricots verts, salta och peppra och blanda till sist ner de finhackade örterna.


Förslag - vin till morotsbiffar med örtslungade bönor

• Org de Rac Chardonnay 2020 (2930), EKO.

Org de Rac, Swartland Sydafrika, 99 kr
Druvor: Chardonnay
Torr, medel/fyllig, gulmogen frukt av äpplen och persika, mandrin och lite örter. Inslag av smör, karamell och rostade nötter.
Omdöme: Bra längd, otroligt bra köp för peng.
Betyg: 4

Vinbanken har många receptförslag, de flesta med ett vintips. Viner byter årgång men också pris - med förslagen vill vi visa på en stil, typ och smakriktning av vin, som passar bra till maten.Välkommen att besöka vår receptsida.