luigidigrasso_banner_vinbanken_1410x165_rev0927luigidigrasso_banner_vinbanken_370x130_rev0927
Vin-till-Coq-au-Vin-vinbanken

Vin till Coq au Vin

Favoritmarkera

En mustig gryta smakar extra gott när hösten kryper närmare. Vinet är vitt eller rött med ursprung Sydafrika.

Vin till Coq au Vin. Vi kan inte få nog av vin från Sydafrika. Och vad passar just den här rätten bättre än ett vin med den där härligt lätt rökiga ’knorren’ som landets viner kan ha.

Ni som känner vår sidas ’matlagning’ vet att vi ibland tänjer på recepten eller använder det vi har hemma, i stället för att köpa hem exakta ingredienser. Här har jag bytt steklök till vanlig gul, skivad gul lök. Anledningen var enkel, lökarna behövde användas – nu.

Festlig rätt för middag med vänner och familj, servera med vin som smakar så mycket mer än sitt pris.

RECEPT | Coq au Vin

4 portioner

1 hel kyckling
200 g rökt sidfläsk
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök
2 lagerblad
0,5 tsk timjan
0,5 tsk rosmarin
rivet skal från 0,5 citron
0,5 msk japansk soja
1,5 dl hönsbuljong
5 dl kraftigt rött vin
200 g champinjoner
200 g morötter
150 g steklök eller pärllök
salt och nymald peppar
maizenamjöl
smör/olja för stekning
1 dl hackad persilja

RECEPT | Potatispuré

4 portioner

700 g mandelpotatis, skalad
ca 1 dl mjölk
ca 0,75 dl grädde
ca 35 g smör
salt

GÖR SÅ HÄR

1) Skölj och stycka kycklingen i 8 delar. Skär fläsket i tärningar.

2) Hacka vitlök, skölj och hacka purjolök.

3) Värm en gryta och stek fläsket. Lägg i vitlök och purjolök, fräs med fläsket några minuter.

4) Bryn kycklingbitarna i smör och olja i en stekpanna. Lägg över dem i en gryta. Tillsätt lagerblad, timjan, rosmarin och rivet skal av citron samt soja, buljong och rödvin. Sjud under lock cirka 25 minuter.

5) Dela champinjonerna i bitar, skala löken och morötterna och dela dem sedan i mindre bitar.

6) Fräs champinjonerna, morötter och lök i lite smör och lägg ner i grytan. Sjud ytterligare cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar, red av med maizenamjöl.

7) Koka potatisen på låg värme så att den inte går sönder. När potatisen är mjuk låt den ånga av. Koka under tiden upp mjölk, grädde och smör. Vispa ihop potatisen med hjälp av en elvisp och tillsätt vätskan lite i taget. Smaka av med salt.

8) Strö persilja över grytan och servera tillsammans med potatispurén.
Bilden är tagen innan redning med maizenamjöl.

Vin till Coq au Vin – två förslag, ett vitt resp ett rött

1. Hartenberg Chardonnay 2018 (79520), VITT

Hartenberg Estate, Stellenbosch Sydafrika, 159 kr
Druvor: Chardonnay
Torr, fyllig. Fruktig av citrus och lime, gröna äpplen, en hint av exotisk frukt, runda noter med vanilj och tydliga, ändå balanserad kafferostad fat-ton. Lång eftersmak.
Omdöme: Utmärkt, ren och lång.
Betyg: 4+

2. Org de Rac Cabernet Sauvignon Reserve 2019 (2510), EKO, RÖTT

Org de Rac, Swartland Sydafrika, 119 kr
Druvor: 86% cabernet sauvignon, 14% merlot
Medel/fyllig, örtig och mogen röd frukt, kärnig och stram. Bra längd med en hint pepparkrydda och hint av örter på slutet.
Omdöme: Trevlig, utmärkt vardagsvin!
Betyg: 4+

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar