Lördagsvin för fest

Vinköplistan 9 med lördagsvin för fest

Favoritmarkera

Ärliga hus- och fredagsviner och två rafflande bra vinval till den bättre middagen. Veckans vinköplista tipsar även om en tillfällig nyhet.

Lördagsvin för fest. Det vita lördagsvinet från Chile släpps som en tillfällig nyhet i dag. Ambitionen är hög och håller hela vägen fram till en jämförelse med några av världens berömda chardonnayviner. Tänker framförallt på välgjord australiensare men även från mer klassiska områden. Äntligen får vi i Sverige se vad vinlandet kan i genren några snäpp över bussiga vardagsviner. Kul!

Säkra, röda Riojaviner kan jag inte heller få nog av och Faustino I Gran Reserva 2010 är ett säkert kort och trevlig att nämna än en gång.

Fredagsvin, upp till 149 kr

Terrazze della Luna Pinot Grigio 2021 (2107), VITT.

Cavit, Trentino Italien, 89 kr
Druvor: pinot grigio
Torr, frisk, spänstigt syra, frisk av äpplen och gröna präon.
Omdöme: Bra längd, rakt på sak-trevlig, ren och välgjord.
Passar till: toppvin att ha hemma som husvin,personlig och trevlig. Utmärkt serverad på glas, till lättare rätter och till en fiskmiddag. Panerad fisk med kall dillsås smakar gott.
Betyg: 4

Brigaldara Ripasso 2019 (79097), RÖTT.

Brigaldara, Veneto, Valpolicella Italien, 139 kr
Druvor: 40% corvinone, 40% corvina, 20% rondinella, 10% övriga
Medelfyllig. Kärnig, körsbär och plommon, toppat med viol, läcker fin längd.
Trevlig, kakao, choklad och mörk fruktbalans.
Passar till: utmärkt fredagsvin, passar bra med en chokladbit eller till en enklare, fredagsmiddag. Prova TikTok kocken Adrian Cederlunds enkla recept med oxfilé (kan väl tänka mig att laga med annat kött, också)
Betyg: 4-

Lördagsvin, 150 – 250 kr

Los Patricios Chardonnay 2017 (94445), VITT.

Tillfälligt vin 4/3 – missa inte!

Pandolfi Price, Valle del Itata Chile, 249 kr
Druvor: chardonnay
Torr, fyllig. Fruktig med en härlig smör och karamellton, inslag av rostade fat, kakao, choklad och kaffe. Rökigheten är i balans med frukten och eftersmaken är lång. Kul, välgjord och ung. Sparavin.
Passar till: smakrik fiskrätt med brynt smör, ost eller smörstekt svamp. God till lagrad ost. Fungerar utmärkt till kött, som en fin bit fläskkotlett. Ett bättre vitt lördagsvin för fest helt enkelt.
Betyg: 4+

Faustino I Gran Reserva 2010 (2678), RÖTT.

Rioja Spanien, 189 kr
Fyllig. Fruktiga, mörka noter, mogna röda körsbär och lätta inslag av russin, smak av läder, fat, tobak och kryddor. Koncentration och nyansrikedom på ett subtilt sätt. Bra längd, nyanserad och komplex. Ung med bra potential för att utvecklas mååånga år men också, kalasgod att dricka nu och ett jättebra tips på lördagsvin för fest.
Betyg: 4+

Det här torde vara ett av vinerna i Systembolagets sortiment med de allra bästa förutsättningarna för lagring, till lägst pris. Läs mer om fler årgångar från intressanta vertikalprovningen.

Om Vinbankens Vinköplista
Minst fyra nya vinförslag per vecka.

Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 150 kr och lördagsvinet, eller kalla det helgens festvin, håller högre klass för att passa en bättre middag. Urval bland vinerna mellan 150 – 250 kronor.

» direkt till Vinbankens topplistor – för fler tips och uppslag.

Lämna ett svar