Laddar annons
Bäst i test vecka 14 - Systembolagets beställningssortiment
5 Apr, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 14 - Systembolagets beställningssortiment

I Systembolagets beställningssortiment finns det i dag över 10 000 viner i varierande prisklasser. Vi väljer varje vecka ut cirka fem viner som vi recenserar och betygsätter.

I beställningssortimentet på Systembolaget finns ett stort antal viner. Det här är viner som monopolet inte har i sitt lager och som inte har gått igenom någon inköpsprocess som Systembolaget är ansvarigt för. Det är viner som duktiga importörer valt att ta in till Sverige och marknadsföra till restauranger och intresserade privatkunder. I bäst i test vecka 14 hittar vi fem intressanta viner ur beställningssortimentet som vi betygsatt och recenserat.

Om du som vinintresserad har några dagars framförhållning så erbjuder dagens marknad många alternativ. Med lite stöd från Vinbankens lista ”Bäst i test” kan du beställa hem fyndviner och viner som sticker ut lite. Efter att du lagt din beställning tar det 3-8 dagar innan du har flaskorna för avhämtning i din lokala butik.

Viner mellan 120 och 350 kronor

Vi fokuserar på viner i kategorin 120 till 350 kronor men hittar vi något alldeles speciellt utanför det spannet kan vi ta med det ändå.

Som läsare kan det vara värt att notera att vi alltid säkerställer att vinerna finns tillgängliga när vi publicerar recensionerna. De här genomgångarna har ofta en ganska lång livscykel, även om vi inte garantera att varorna finns tillgängliga är det sannolikt att de gör det även någon eller några månader efter publikation. Det kan därför vara värt att gå tillbaka några veckor och studera tidigare artiklar. Här nedan kan du läsa om vinerna från vecka 14 som vi recenserat i Systembolagets beställningssortiment.

Bäst i test vecka 14 - Systembolagets beställningssortiment

Universal Riesling 2019 (50317), Mosel, 149 kr 16 poäng(++)

I samarbete med stjärnbeströdde moselproducenten Markus Molitor har kocken Jennie Walldén tagit fram en ung riesling med smakmässig design för att passa till asiatisk mat.

Ungt och friskt rent med aromatiska toner av äpplen, citrus, päron och en eftersmak som bjuder på rena syror, eleganta mineraler och med en fjäderlätt sötma, men inte mer än att vinet ändå landar på den torra sidan. Servera till pad thai eller fish tacos.

Markus Molitor tog över ansvaret för Weingut Molitor 1984 som åttonde generationens Molitor. På kort tid flerdubblade han vingårdsarealen som ursprungligen var 5 hektar till dagens 65 hektar. Från att vara en i mängden av hundratals små rieslingproducenter fick Molitor världsrykte och är idag inte bara en av Mosels mest framstående producenter utan en av Tysklands högst rankade odlare. The Wineagency är importör.

Château de Caraguilhes La Font Blanche 2019 (72200), Corbières ,149 kr 16 poäng(++)

Ett friskt vin med blommor citrus, vita persikor, äpplen, physalis, vita smultron och färska mandlar. Smaken är rund och elegant och öppnar sig försiktigt med grapefrukt, gråpäron, mineraler, sälta och fin syra. Ett smakrikt, rent och elegant vitt vin från Corbières som passar till grillad fisk eller till en smakrik bouillabaisse. Vinet är gjort på en blandning av 65% roussanne, 20% grenache blanc och 15% vermentino.

Château de Caraguilhes är en egendom med en lång historia och man vet att vinproduktion har varit en del av egendomens verksamhet sedan mer än 1000 år. Av de 600 hektaren är 130 planterade med vinrankor. 1958 inledde man processen att övergå till biodynamisk odling och 1987 blev man som certifierad som ekologisk producent. Nigab är importör.

Steintal Buntsandstein 2018 (55614), 199 kr 16,5 poäng(++)

Ett härligt friskt vin med pigg livfull frukt av smultron, körsbär, jordgubbar och blommor. Smaken är lätt till medelfyllig med intensiv rödbärighet, nougat, vibrerande energi, elegans, mineraler samt djupa och fina körsbärssyror som klingar i dur. I Tyskland heter druvan spätburgunder även om pinot noir blir allt vanligare även på tyska etiketter. Nu är vi i Franken och det här en spätburgunder/pinot noir från en varm årgång som ger ett större djup än vi är vana vid för den här druvan och med det här ursprunget. För pinotentusiaster är det här ett vin som bör provas. Ett år i vila skadar inte och vinet går utmärkt att lagra i 4-6 år eller mer. Servera till svamprisotto .

Weingut Steintal ligger i Klingenberg am Main I Franken. Spätburgunder (pinot noir) utgör en liten del av den odlade vingårdsarealen i Franken med under 4%. På Weingut Steintal är det huvudfokus och nästan 90 % av gårdens 11 hektar är planterad med pinot noir. Steintal arbetar efter ekologiska principer och hållbarhet är ett ledord som går som en röd tråd genom hela processen. Vingårdarna är fördelade mellan tre lägen: Klingenberg, Großheubach and Bürgstadt. Klingenbergs vingårdar har en lång historia som finns dokumenterad sedan 1261 och består av brant terrasserade planteringar. Ur ett svenskt perspektiv är det lite intressant att Gustav den II Adolf blev så förtjust i vinerna att han 1631 skeppade hem en laddning till Sverige. Smakmässigt är det här ett högintressant vin med druvtypiska drag och mitt i typiciteten finns en personlig stil med djup i frukten, massor med mineraler och superelegant syrastruktur. Jag ser fram emot att följa den här producenten. Handpicked Wines är importör.

Longview Fresco Longview Vineyards 2021 (55937), Adelaide Hills, 169 kr 16,5 poäng (++)

Ett ungt och mycket friskt vin med mörkt rödbärig frukt av körsbär, tranbär, svampskog, tallbarr, blommor och massor av kryddor. Bra eftersmak med härlig balans, mineraler och fina lingonsyror. Ett spännande och uppiggande vin som är gjort på den okonventionella, men i detta fall lyckade druvblandningen nebbiolo, pinot noir, barbera och dolcetto.

Longview är en ung producent som ligger utanför den historiska lilla staden Macclesfield i Adelaide Hills i delstaten South Australia.  Familjen Saturo tog över ett nedlagt mejeri 1995. Vingårdar planterades och de första vinerna släpptes i början på 2000-talet. Familjen har norditalienska rötter vilket återspeglas i valet av druvor som består av nebbiolo och barbera, pinot nero men även cabernet sauvignon grüner veltliner och självklart shiraz. The Wineagency är importör.

Piedra Negra L´Esprit de Chacayes 2018 (77779), Cuyo, Mendoza, 279 kr 17,5 poäng (++)

Stor doft med rik mörk frukt av violer, svarta vinbär, björnbär, blåbär, kryddor, kaffe och fat. Fyllig, tät smak med ung, mörk frukt av mörka plommon, choklad, lakrits, kryddor, fat och bra syra. Ett smakrikt och välgjort vin som levererar mycket smak per krona och som passar till allt från grillen eller till en smakrik viltgryta.

Bodegas Piedra Negra är den framgångsrike Bordeauxvinmakaren Francois Lurtons projekt i Mendoza i nordvästra Argentina. Området där anläggningen ligger i heter Chacayes. Piedra Negra var den första bodegan som etablerades här och ”Chacayes” och ”L´Esprit de Chacayes” (Chacayes själ) är också namnen på bodegans prestigeviner. Om någon Lurton skiljer på malbec och côt som är en klon av malbec och menar att dessa kompletterar varandra. The Wineagency är importör.

Bäst i test vecka 13 - Systembolagets beställningssortiment

Läs mer om samtliga nyheter på Systembolaget

Tillfälligt sortiment röda viner 1 april

Mer om Systembolagets beställningssortiment