Svitlana och Sergii Vin Ukraina

Ny aktör ska lyfta vin från Ukraina på den svenska marknaden

Favoritmarkera

Från och med slutet av maj kommer du kunna hitta vin från Ukraina på Systembolaget. Det är importören Racimo AB som nu väljer att satsa på enbart ukrainska produkter.

Våren 2022 inleddes Rysslands invasion av Ukraina och ett fullskaligt krig bröt ut. Sedan dess har stödet för ukrainska varor ökat markant i västvärlden och i Sverige. Redan innan kriget bröt ut ville Racimo AB lyfta Ukrainas stora utbud av olika alkoholhaltiga drycker, inklusive vin från Ukraina, men på grund av diverse omständigheter var satsningen tvungen att skjutas upp.

– Ukraina har ett rikt utbud av mat, dryck, musik och kultur. Under de senaste åren har landet börjat återupptäcka sin historia av vinproduktion, bland annat nya lokala druvsorter, och även experimentera med produktionsteknik, berättar Svitlana Gandziuk och Sergii Kovtun som står bakom satsningen.

– Ukraina har alla förutsättningar att lyckas med utveckling av högkvalitativa vinstockar och druvor. Man har en bördig jord, ett ändlöst hav, en mild sol och många modiga vinmakare som arbetar hårt med förfining av sin produktion.

”Vill stötta det ukrainska folket”

Från och med början av juni kommer Svitlana och Sergii börja leverera tre olika viner från Ukraina till Systembolaget och den svenska marknaden. Det är ett rött, ett vitt och ett rosévin som kommer finnas tillgängliga. Det röda vinet är gjort på cabernet sauvignon, det vita på chardonnay och rosévinet på muscat. Enligt Svitlana är en av orsakerna bakom satsningen just att kunna stötta Ukrainas befolkning under kriget.

– I dagsläget vill vi stötta det ukrainska folket som fortsätter arbeta under denna svåra tid. Vi vill lyfta fram och berätta om deras prestationer, samt ge konsumenterna i Sverige möjlighet att hitta något utsökt hos oss.

Koblevo

Koblevo. Foto: Pressbild

När det kommer till vinerna så är det producenten Koblevo som står bakom dessa. Det är en producent med anor som går tillbaka ända till slutet av 1700-talet och är en av Ukrainas i dag största vinproducenter med mer än 2 000 hektar vingårdar.

Vin från Ukraina har potential

Utöver de tre vinerna kommer Racimo även importera ukrainsk vodka och ukrainskt brännvin.

– Vi vill att konsumenterna får möjlighet att bekanta sig med de traditionella ukrainska smakerna av vodka som tillverkas enligt det ursprungliga kozakreceptet och som har en anmärkningsvärt autentisk len smak samt mjuk eftersmak.

Svitlana själv har bott i Sverige i drygt 20 år, men både hon och Sergii har ukrainska rötter.

– Vi vill samarbeta med producenter som håller hög kvalitet på sina varor, som värnar om miljön och som skapar bra arbetsförhållanden för sina medarbetare. Målet är att hitta ukrainska dryckespärlor och presentera dessa på den svenska marknaden.

Svitlana Gandziuk och Sergii Kovtun

Svitlana Gandziuk och Sergii Kovtun.

Även om Ukraina på den internationella vinscenen inte är något vidare välkänt land, så tror Svitlana att många kommer bli imponerade av vad landet har ett erbjuda i dryckesväg om man vågar testa på något av vinerna eller de andra dryckerna.

– Under de senaste åren har människor varit med öppna för nya smaker, stilar och regioner. Det här är ett utmärkt tillfälle att öka medvetenheten om kvaliteten och mångfalden hos ukrainska viner samt ge konsumenter i Sverige en möjlighet att bekanta sig med Ukrainas mångfasetterade kulturarv. Vi kommer erbjuda fler smaknyanser av det ljuvliga och generösa Ukraina, avslutar Svitlanda Gandziuk och Sergii Kovtun.

Lämna ett svar