Laddar annons
Chianti Classico Collection 2022 - gamla årgångar och nya gränser
10 May, 2022

Chianti Classico Collection 2022 - gamla årgångar och nya gränser

Anteprime Toscane, den stora förhandsprovningen av Toscanas senaste årgångar, brukar vara ett säkert vårtecken. Förra året blev provningarna inställda på grund av pandemin. Men i år var det åter dags för producenterna.

Det var producenterna i Chianti Classico, Chianti, Vino Nobile di Montepulciano, Vernaccia di San Gimignano och övriga Toscana som hällde upp sina viner i provningsglasen. Här kommer en färsk rapport från Chianti Classico Collection 2022.

Chianti Classico Riserva i en vertikalprovning över nio decennier

De flesta viner som provas under Anteprime Toscane är förhållandevis unga. Därför var det extra roligt att få bekanta sig med några betydligt äldre årgångar. Som när journalisten Filippo Barlotta höll en unik vinprovning med nio utvalda årgångar från tiden mellan 1949 och 2014. Provningen visade att vin från Chianti Classico är vin som kan åldras både länge och väl. Mycket tack vare den populära sangiovesedruvan som kan ge långlivade viner.

Anteckningar från vertikalprovningen

1949 Castello di Brolio Blek färg påminnande om nyponte utan tecken på oxiderad doft eller smak. Påtaglig friskhet ”som en korg med röda vinbär”. Bra syra. Hade jag blundat och smakat vinet blint skulle jag gissa på att jag hade ett vitt vin i glaset. Sangiovese i sällskap med canaiolo och lite malvasia. Ett av topp tre.

1958 Badia a Coltibuono Mörkare färg. Rätt rund doft med lite blommighet. Tydliga tanniner.

1969 Il Poggio Castello di Monsanto. En mycket bra årgång. Vinet är i perfekt form. Bra färg fin fruktighet utmärkt balans mellan frukt och syra. Lite tobakstoner. Innehåller även 10 procent canaiolo. Ett av topp tre.

1975 Conti Capponi Villa Calcinaia Det första vinet med tydlig karaktär av Chianti Classico. Färgen dock något oklar. I smaken läder och tanniner. Känns välgjort men inget vin som sticker ut.

1985 Tenute Marchesi Antinori. En av de kallaste vintrarna på mycket länge. Floden Arno frös och det var minus 27 grader i Florens! Massdöd av olivträden som inte klarade den extrema kylan. Lyckligtvis klarade sig vinodlingarna bättre. Vädret bättrade på sig efter den chockartade inledningen. Ett mycket bra vin med fin friskhet och utmärkt balans mellan frukt och syra. Ett av topp tre.

1993 Lamole di Lamole Bra balans med ganska torra tanniner.

2009 Fattoria Bandini Villa Pomona Ett komplext vin. Fortfarande kraftfullt med tydliga tanniner.

2014 Fattoria Poggerino Bugialla Harmoniskt med fin frukt men har ännu några år kvar att kunna utvecklas på.

Något om årgångarna 2019, 2020 och 2021 i Chianti Classico

Efter att i över 20 år provat Toscanas nya viner konstaterar jag att de senast släppta årgångarna, 2020 och 2019 är betydligt mer lättillgängliga än tidigare.

2019 en relativt torr och mild vinter följd av rikliga regnskurar på senvåren. Kyla och nederbörd i början av sommaren försenade tillväxten. Resten av sommaren var klimatet varmt och stabilt. Dygnstemperaturen varierade starkt på hösten vilket var bra för druvornas kvalité. Vinerna är friska och välbalanserade. Speciellt fin balans mellan syra och tannin. Beträffande alkoholhalten är den något lägre.

Rekommenderade producenter: Borgo Salcetino, Caffagio, Belvedere Campòli, Castello di Verazzano, Frescobaldi, Querciabella och Vignamaggio (Terre di Prenzano).

2020 var vintern också mild. Sen kom ett bakslag i april med kyla och regn. Därefter följde en varm och torr sommar. Vattenreserver från vårens regn gjorde att druvorna aldrig blev uttorkade. Skörden blev lägre på grund av kylan som drabbade de nya knopparna under våren. Eleganta viner med välbalanserad struktur och fina mogna tanniner. Enligt Giovanni Manetti som är president i konsortiet Chianti Classico har just sangiovesedruvan visat sig vara en mycket anpassningsbar druva. Dessutom har pandemin gjort att vinodlarna kunnat fokusera på arbetet med vinerna i stället för på alla besökare.

Rekommenderade producenter: Brancaia, San Felice, Tenuta di Liliano och Terreno.

2021 blev ett ganska normalt år. Vårregnen gav tillräckliga vattenreserver för att klara den regnfattiga sommaren. Värmen under sommarmånaderna var dock inte extremt hög. Tack vare stora temperaturskillnader mellan dag och natt mognade druvorna perfekt inför skörden som påbörjades den 20 september. De första av dessa viner släpps tidigast i slutet av 2022.

Chianti Classico DOCG i korthet

1716 drogs gränserna upp för vinodlingsområdet Chianti Classico som ligger mellan Florens och Siena. Som symbol på sina flaskor har producenterna en svart tupp. Det var nämligen en svart tupp som indirekt blev orsak till hur gränserna mellan de medeltida republikerna drogs en gång för länge sedan. Men det är en annan historia…

Vinodlingsareal 7000 hektar. Drygt 35 miljoner flaskor buteljeras varje år.

Druvsorter Minst 80 procent sangiovese samt andra tillåtna inhemska eller internationella druvsorter. (högst 20 procent) De vanligaste är canaiolo och colorino samt merlot och cabernet sauvignon. Trenden går dock mot en allt större andel sangiovese. Sangiovese är en anpassningsbar druvsort som blommar tidigt och mognar sent. Den ger ljusa tanninrika viner med hög syra. Kan blandas med andra druvsorter för att mjukas upp och få mörkare färg. Canaiolo är en mjuk, aromrik bärig druva som en gång var dominerande i området. Efter vinlusens härjningar föll den tillbaka på grund av svårigheter med ympningen och sangiovese tog över.

1996 Chianti Classico får sin egen DOCG beteckning.

Kvalitetskategorier Chianti Classico är uppbyggd som en pyramid i tre nivåer. Högst upp finns Chianti Classico Gran Selezione, därunder Chianti Classico Riserva följd av Chianti Classico Annata.

Chianti Classico 2016 - 2019

Mer om Chianti

Toscana - den fantastiska vinregionen