Grekiskt vin

Grekiskt vin – mycket mer än bara retsina

Favoritmarkera

Grekland har länge varit ett av svenskarnas favoritresmål. Vi har njutit av övärlden, maten, solen och kulturen. Men det grekiska vinet har aldrig riktigt fått fäste här i Sverige.

Många svenskar har någon gång åkt till Grekland och ätit gyros eller souvlaki. Många har säkerligen också testat på att dricka grekiskt vin i Grekland. Men inte allt för många har sedan valt att köpa grekiska viner när man väl återvänt hem till Sverige.

Enligt Maria Mellin som jobbar på O. Wine & Spirits som importerar grekiska viner till Sverige så beror det till viss del på att många förknippar grekiskt vin med retsina, ett vin som blivit synonymt med Grekland.

– Många lever kvar i att det bara finns retsina i Grekland, men faktum är att det finns över 300 inhemska druvor. Grekiskt vin har en historia som sträcker sig många hundra år bak i tiden, förklarar Maria Mellin.

Över 130 grekiska viner i beställningssortimentet

I dag finns det grekiskt vin i det fasta sortimentet på Systembolaget, men det är inte mer än en handfull olika alternativ. Även om ovan nämnda retsina går att hitta på Systembolaget så finns det ett flertal andra viner som börjar bli allt mer populära från Grekland. Bland annat går det att hitta över 130 olika grekiska viner i Systembolagets beställningssortiment. Bland vinerna som ökat i popularitet på senare finns det vita vinet Assyrtiko, som även med jämna mellanrum går att hitta i tillfälligt sortiment.

– Det finns mycket okunskap om grekiskt vin. Det ska nämnas att det i Grekland produceras väldigt bra röda viner. I dag står röda grekiska viner inte för en lika stor del av produktionen som vita, men det finns oerhört bra och populära rödviner från Grekland att få tag på här i Sverige.

”Har påverkat vinproduktionen”

Vi har väldigt mycket att tacka de antika grekerna för när det kommer till vin. Det sägs att de ligger bakom många av druvsorterna som i dag ses som italienska då det var de som tog dit dem. Det sägs även att det var grekerna som anlade de första vingårdarna i den franska storstaden Marseille. Med andra ord har Grekland som land en vinhistoria som få andra länder har. Men enligt Maria Mellin har landet inte direkt gynnats av att man stött på hinder med jämna mellanrum.

– Grekland som land har drabbats av en hel del krig och ockupation, och detta har påverkat vinproduktionen som stannat upp helt i samband med detta. Men de senaste decennierna, från 70-talet och framåt, har många små producenter kommit fram som producerar otroligt bra grekiska viner.

Om man blickar mot till exempel USA och Tyskland så är synen en helt annan på grekiskt vin än vad den är i Sverige. Där finns det enligt Maria Mellin renodlade vinbarer som bara serverar grekiska viner.

– Det beror nog på att vi åkt till Grekland, druckit något bulkvin där nere som inte smakat bra och tror att alla grekiska viner smakar så. Många tror dessutom att man enbart kan äta grekisk mat till grekiskt vin. Men grekiskt vin passar oerhört bra även till asiatisk mat och flera andra kök. Även den svenska maten passar riktigt bra med grekiska viner. Till exempel rökt lax, kräftor och ostron passar utmärkt med vita grekiska viner.

Rött grekiskt vin

Maria Mellin tror dock att synen på grekiskt vin kommer förändras i takt med att fler får upp ögonen för vinproduktionen från landet.

– I stort sett alla som vågat testa bra grekiska viner har blivit riktigt imponerade. Det är framförallt röda grekiska viner som många blir överraskade av. Jag tror att intresset bara kommer bli större och större för grekiskt vin här i Sverige, avslutar Maria Mellin.

Grekiskt vin – fem viner du inte får missa enligt Maria Mellin

Grekiska röda viner

Saint George, Nemea, 2019, (72130) 179:-

Ett grekiskt rött vin gjort på den inhemska druvan agiorgitiko från den kända vinregionen Nemea. Ett vin som passar till grillade, ljusa kötträtter men även till moussaka och kryddiga korvar.

Xinomavro, 2017, (75819) 229:-

Gjort på en av de, enligt kritikerna, bästa druvorna som finns i världen. Xinomavro odlas i norra Grekland, i det som kallar för Makedonien. Vinet passar till grillade rätter men även till plockmat och kallskuret.

Vita grekiska viner

Skouras, Moscofilero, 2021, (74443) 169:-

Ett vin som påminner lite om riesling men med mer tropiska inslag och ett pepprigt avslut. Kommer från regionen Peloponnesos och passar till grillade skaldjur och sallader.

Karamolegos, Santorini, 2019, (70216) 299:-

Ett vin gjort på den välkända druvan assyrtiko från turistparadiset Santorini. Har tydliga mineraliska inslag men även hav, sälta, citrus och klassisk oljighet. Passar till sushi, räkor och skaldjur.

Mousserande vin från Grekland

The Illustrious, Hartman Molavi Extra Brut, 2016, (50944) 299:-

Ett mousserande vin med inslag av rostat bröd och nötter, men även med toner av citrus. Ett vin som passar bra till fetare rätter, som friterad potatis och friterad fisk.

Vad är retsina?

Vinlandet Grekland

Lämna ett svar