Alkoholfritt

Alkoholfritt är mycket mer än vatten. Men de alkoholfria dryckerna förutom vatten, som passar till mat, är inte så många som man kanske tror.

Alkoholfritt- vad är det egentligen. Gränsen för vad en alkoholfri dryck får vara är 0,5 procent alkohol. För många, med alkoholrelaterad känslighet, är gränsvärdet för högt.

I kategorien alkoholfritt kan du läsa om äppelmust, alkoholfri cider, alkoholfritt vin eller alkoholfri öl och givetvis vatten.

Gränsvärde för beteckningen alkoholfritt = 0,5%

Vi menar att branschen, med gällande regelverk, inte står för det ansvar konsumenter kan förvänta sig.

För alla som är känsliga för alkohol är även den lilla mängd som finns i spannet upp till 0,5 procent för mycket. Det kan förklara varför man kan tycka sig känna ett ’rus’, fastän man valt ’alkoholfritt’.

Äppelmust är alkoholfri

Garanterad alkoholfri. Den svenska äppelmusten är vanligtvis mycket söt. Men också värt att tänka på är att must samtidigt även kommer med en höga syra. Därför är den samlade smakupplevelsen när man väljer äppelmust, balanserad.

Det är först när musten serveras till mat som förnimmelsen av sötma kan accentueras, rekommendationen är att planera och noga tänka igenom kombinationen. En liten hetta eller sötma i maten möter äppelmustens sötma och när i kombiantion blir helhetsintrycket blir balanserat.

Äppelmust till mat är alltid intressant och ger många möjligheter!

Alkoholfritt till mat

Att se till varje enskild musts smakprofil är att rekommendera när man söker goda mat och dryckeskombinationer. Exempelvis kan kryddigt heta smakförnimmelser smaka utmärkt bra till äppelmustens söta restsötma.

För många är den bästa alkoholfria drycken till mat en alkoholfri öl.

Alkoholfri öl

Ett sätt att tillverka alkohlfri öl är genom så kallad, kallkontakt-metoden.

Bryggaren tillverkar en vört* som kyls ner innan man tillsätter jäst. Vörten får jäsa och när alkoholen stigit till gränsen för vad en alkoholfri dryck får vara, alltså max 0,5 procent, avbryts processen. Metodens fördelar är att den är billig och att ölet blir smakrikt.

VÖRT – vört är den vattenlösliga råvaran vid ölbryggning som består av malt* och dess beståndsdelar som erhålls vid filtrering av mäsken*.

MÄSK – är krossad malt och vatten, det är den simmiga mellanprodukten vid tillverkning av öl och sprit. Mäskning – är när stärkelse omvandlas till jäsningsbart socker. Processen ger efter avsilning en fast foderråvara som heter drav och den jäsbara delprodukten vört (som används vid ölbryggning).

MALT – den vanligaste huvudingrediensen i de flesta ölsorterna, av god kvalitet. Malt framställs genom mältning av sädeskorn. Vid bryggning används krossad malt.

Alkoholfritt vin och bubbel (5)Äppelmust (14)