Laddar annons
Bäst i test vecka 10 - vita viner från Italien
5 Mar, 2024

Bäst i test vecka 10 - vita viner från Italien

I Bäst i Test vecka 10 beger vi oss till norra Italien på jakt efter spännande vita viner. 

Det här är en kategori som inte helt hittat fram till den svenska konsumenten vilket är synd för här finns så mycket bra att utforska – utöver att det finns mycket som är bra är vinerna ofta matvänliga. Tre av dagens viner kommer från Piemonte och det fjärde från Alto Adige. Det är med andra ord fyra spännande vita viner från Italien i den här veckans Bäst i test

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.

Bäst i test vecka 10 - vita viner från Italien

Företaget Scavino startades på 1920-talet av Lorenzo Scavino. På 50-talet delades egendomen mellan bröderna Paolo och Alfonso som fick 5,5 hektar var av den då 11 hektar stora egendomen. Paolo började göra vin under sitt namn och Alfonso under namnet Azelia. Som tioåring började Paolos son, Enrico, arbeta i familjeföretaget. Enrico blev snabbt en mycket tongivande person i Barolo och var en av de första att buteljera en vingårdsbarolo. Genom åren köpte Enrico fler vingårdar med mycket bra lägen. I slutet av februari 2024 dog Enrico Scavino och döttrarna Enrica och Elisa Scavino driver företaget vidare.

Massolino startades av Giovanni Massolino Serralunga d’Alba 1896. där resan startade redan 1896 då Giovanni Massolino grundade vingården. Giovanni son och dotter utvidgade egendomen med de fler noggrant utvalda vingårdar. Idag drivs företaget av Franco, Paola och Roberto som utgör fjärde generationen Massolini.

Ratti är på många sätt en av de mest intressantaste producenterna i Piemonte. Renato Ratti föddes 1934 i Piemonte men flyttade i unga år till Brasilien där han blev ansvarig för Cinzanos produktion. Han återvänder till Italien 1965 och köpte sin första vingård i zonen Marcenasco som blir ursprunget för hans första vin. Han blir med detta den första som lanserar en vingårdbetecknad Barolo. I början av 70-talet kommer ytterligare två viner, Conca och Rocche, från vingårdarna med samma namn, och firman räknas nu till Piemontes främsta. Renato är även drivande i att lyfta Barolo från ett DOC till ett DOCG. Innan Renato Ratti lämnar oss, 1988, hinner han vara president för konsortiet i Barolo, skriva flera vinböcker och är även initiativtagare till att inleda en klassificering av vingårdarna i Barolo. Rattis son Pietro var den som fick ta över och fortsätta att utveckla arvet efter sin far. Du kan läsa ett längre reportage om Renato Ratti här. Ratti importeras av Vinovativa.

Manincor ligger i Alto Adige i nordöstra Italien och har en historia som sträcker sig mer än 400 år bakåt i tiden. Sedan 1978 ägs egendomen av familjen Enzenberg. Vid rodret sitter Michael och Sophie Goëss-Enzenberg som har styrt om företaget från att sälja sina druvor till att vinifiera och buteljera själva. Idag drivs allt mot kvalitet med hållbarhet som ett av de främsta ledorden.