Bäst i test vecka 21 - Systembolagets beställningssortiment
Systembolagets beställningssortiment består av över 10 000 olika viner, vilket är avsevärt mer än en vanlig butik. Detta är viner som inte testats av Systembolaget utan som tagits in av importörerna själva.
Vi på Vinbanken recenserar varje vecka ett antal av vinerna i Systembolagets beställningssortiment. Artikelserien heter Bäst i test och där ger vi betyg till vinerna och berättar lite mer om producenten och vinets bakgrund. I Bäst i test vecka 21 hittar vi ett antal intressanta viner.
Några dagar innan de kommer fram
Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det.
Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.
Bäst i test vecka 21 – Systembolagets beställningssortiment
I Bäst i test vecka 21 hittar vi fyra viner två vita viner och två röda: De röda har Italien som ursprung. Poliziano i Toscana har vi ”hälsat på” tidigare, den här gången kommer vinet från Marmemma i södra Toscana. Feudi San Gregorio är en imponerande producent från Kampanien – här med ett vin med en unik historia. Bland de vita hittar vi ett från Italien och ett från Tyskland. Manincor dyker upp igen, ännu bättre, något dyrare men helt klart värt pengarna.
Manincor Eichhorn 2019 (52025), Alto Adige Terlano, 399 kr 18,5 poäng (++)
Frukten i det här vinet är ren och frisk som en alpbäck och i bakgrunden porlar strama äppeltoner fram som kompletteras av färsk timjan, päron, vita persikor och svala citrusfrukter. Smaken är finstämt elegant med klingande rena citrusinspirerade syror, krispiga mineraler och en superbalans som ger en imponerande snygg struktur. En av de bästa pinot blancbaserade viner jag har provat. Servera till Linguine alle Vongole. Manincor importeras av Quaffable Wines.
Manincor ligger i Alto Adige i nordöstra Italien och har en historia som sträcker sig mer än 400 år bakåt i tiden. Sedan 1978 ägs egendomen av familjen Enzenberg. Vid rodret sitter sedan 1991 Michael och Sophie Goëss-Enzenberg som har styrt om företaget från att sälja sina druvor till att vinifiera och buteljera själva. Idag drivs allt mot kvalitet med hållbarhet som ett av de främsta ledorden.
The Grape Collective Riesling Returns 2020 (72859), Rheingau, 129 kr 16 poäng (++)
Ett ungt, friskt vin med mogen frukt av persikor, päron, gula äpplen och citrus. Smaken är pigg och välbalanserad, med mineraler, grapefrukt, citrusskal, bra syra och en gnutta restsötma. En välgjord riesling från ett varmt år som gärna får drickas kylskåpskall och passar utmärkt till sommarförrådet, antingen som aperitif eller till grillad fisk. The grape Collective importeras av Spring Wine.
The Grape Collective är ett litet projekt inom Spring Wine & Spirits som i sin tur är del av Spendrups. De motiverar sin ”existens” så här: Vi är en grupp människor som arbetar med vin varje dag. Vi tycker att vin ska vara gott, enkelt och ärligt. Därför tar vi tillsammans med utvalda producenter fram viner som är just det. Eftersom vi är olika personer föredrar vi olika viner. Våra viner kommer dock alltid att ha två saker gemensamt; inget fusk och inget snobberi”. Mer om detta finns att läsa på ”kollektivets” hemsida”: https://thegrapecollective.se. Jag har provat några fler av kollektivets viner och spaningen lyder så här: ”Vi kommer att få höra mer av dem”!!
Poliziano Mandrone di Lohsa 2018 (71281), Maremma, Toscana, 329 kr 17,5 (+)
Djup doft med mörka körsbär, piptobak, läder, skog, farinsocker och asiatiska kryddor. Smaken är mörkare än väntat med violer, torkad frukt, mörka plommon, charkuterier, choklad och en tät varmt mogen struktur. Ett kraftfullt vin som kräver en stund i glaset innan det öppnar sig men när det väl händer får man helt enkelt konstatera att Poliziano har levererat idel fullträffar årgången 2018. Även om Mandrone får en varm rekommendation och levererar hög prisvärdhet är det ändå ett snäpp under Polizianos flaskorna som det står Brunello di Montalcino på. Men det säger nog mer om hur osannolikt bra Polizianos brunelloviner är 2018. Poliziano importeras av Johan Lidby Vinhandel.
Polizianos vingårdar började planteras i och runt Montepulciano 1961 av Dino Carletti. Till en början hade man 20 hektar men sedan i mitten av 80-talet har man genomfört många förändringar och vingårdarealen har efter hand ökat till dagens 120 hektar. Företaget leds av Dinos son Federico och egendomen hör till de mest respekterade i Montepulciano. Förutom ett konstant pågående förbättringsarbete är man igång med att konvertera hela egendomen till ekologiskt certifierad odling. Mandrone di Lohsa kommer från Polizianos egendom i Maremma i södra delen av Toscana. Polizianos täta och varma husstil ger sig tillkänna också i vinerna från Maremma men druvsammansättningen och det mer kustnära klimatet lämnar också sina spår i form av lite rödbärigare frukt, mineralitet och en lätt körsbärssyrlighet i eftersmaken .
Feudi San Gregorio Sirica 2018 (73359), Campania Rosso IGT 169 kr 16,5 poäng (++)
Stor bärig doft med mörka körsbär, svarta vinbär, björnbär, blommor och charkuterier. Medelfyllig energirik smak med kaffe, blodapelsin, mineraler, fat och en fin körsbärssyrlighet. Inte helt olikt ett syrahbaserat vin. Ett välgjort, balanserat och bra vin som har nära till att stilmässigt konkurrera ut barbera som det optimala pizzavinet så: servera till stenugnsbakad pizza. Feudi San Gregorio importeras av Spring Wine.
Feudi san Gregorio startades 1986 av tre bröder i familjen Capaldo. De har cirka 50 hektar vingårdar och kompletterar med att köpa druvor från långtidskontrakterade odlare i deras närområde. Totalt producerar de årligen över fem miljoner buteljer. Sirica bär på en alldeles egen historia: i början på 2000-talet hittades tre trädliknande vinrankor på egendomen som inte hade något gemensamt med de närliggande vinstockarna. Efter mycket analyserande och forskning kom man fram till att det här var en art man kände väl till men som man trodde hade försvunnit. Sirica har ett släktskap med syrah och teroldego och var en mycket vanlig druva under romartiden.