Laddar annons
Bäst i test vecka 43 - fokus på syrah
25 Oct, 2023

Bäst i test vecka 43 - fokus på syrah

Med kalla höstvindar som viner utanför fönstret och en och annan snöflinga som dalar ner blir längtan efter mys fram för brasan allt större. Svampmacka på höstens fångst gjord på surdegsbröd med en rejäl laddning parmesan står och väntar på att få åka in i ugnen. Vinval denna gång blir dagens tema: vin gjort på druvan syrah eller shiraz som druvan ofta kallas i ”nya världen”. 

Fyra prisvärda förslag varav två är från Australien, ett från Nya Zeeland och ett från Sydafrika – prisklassen går från 149 kronor till 269 kronor och den gemensamma nämnaren, förutom druvan, är mycket hög prisvärdhet. Två av vinerna finns med begränsad distribution i Systembolagets fasta sortiment men går att beställa till samliga butiker. De övriga två finns i beställningssortimentet.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

Bäst i test vecka 43

  • Fynd
    Penfolds Bin 28

    Penfolds Bin 28

    Shiraz, 2021
    australienAustralien
    750 ml
    14.5%

    (++)

    Stor, rik doft med björnbär, violer, plommon, rostade ekfat, lagerblad och torkade örter. Smaken är fyllig och tät med varmt mogen rökig frukt av bigarråer, kaffe, choklad, lakrits, vanilj, mineraler och bra syra. Ett extremt prisvärt vin som finns i det fasta sortimentet i ett 60-tal butiker och hör till toppskiktet av prisvärda viner under 300 kronor. Gjort på 100% shiraz. Drick 23-35. 

    18
    279 kr

Penfolds hör till vinvärldens mest ansedda varumärken. Företaget grundades 1844 av Cristopher Rawson Penfold och hans fru, Mary. 1931 började Max Schubert arbeta för Penfolds och 1948 blev han ansvarig vinmakare. Schubert är den person som mest förknippas med Penfolds framgångar och hjärnan bakom Penfolds ikoniska ”The Grange Hermitage” som skapades under 50- och 60-talen. Familjen Penfold fanns med som ägare fram till 1976. 2005 blev Penfolds en del av bryggeriföretaget Fosters och 2011 fattades beslutet att dela upp bryggeri- och vinverksamheterna och Treasury Estates skapades där Penfolds utgör en stor del. Penfolds importeras av Vinunic.se. 

  • Ernie Els

    Ernie Els

    Proprietor's Syrah, 2017
    sydafrikaSydafrika
    750 ml
    14.5%

    (+)

    Stor och komplex doft med svarta vinbär, björnbär, violer, choklad, kryddor och fat. Koncentrerad smak med plommon, mörka körsbär, cassis, mynta, barrskog, kaffe och en lång smakrik och mångdimensionell eftersmak med begynnande mognad. Gjort på 95 syrah och 5% viogner. Drick 23-29.

    17
    299 kr

Ringer namnet Ernie Els en klocka? – för golfentusiasterna är det säkert så. Els är en framgångsrik Sydafrikansk golfspelare som har legat etta på världsrankingen i flera omgångar. Vad gäller vinrankningen från samma land pekar formkurvan för Els mot toppskiktet även där. Ernie Els inledde sitt vinprojekt vid foten av berget Helderberg i Stellenbosch 2004. Fokus är röda druvor och förebilden är Bordeaux. Vinerna marknadsförs i olika serier med specifika namn kopplat till golf. Prestigevinet heter Signature och därefter kommer en serie som heter Proprietor´s Blend, följt av Major Series. I en något lägre prisklass kommer ”The Big Easy” som är Ernie Els smeknamn och syftar på hans lätta swing. Els Wines har 72 + 45 hektar vingårdar i två olika områden. Vinmakare är Louis Strydom. Ernie Els importeras av The Wine Agency.

  • Dark Side of The Moon

    Dark Side of The Moon

    Shiraz, 2018
    australienAustralien
    750 ml
    15%

    (++)

    Tät och laddad shiraz med violer, mörka körsbär, svarta vinbär, svarta oliver, tobak och rökiga fat. Tätt och smakrikt med begynnande mognad och en bra balanserad lång eftersmak med vildhallon, kryddor, svartpeppar och lite tjära. Ett välgjort vin som bjuder på massor av fint mogen frukt för futtiga 149 kronor.

    16
    149 kr

Claymore Wines är en relativt ung egendom som släppte sina första viner 1998. Bakom projektet ligger Anura Nitchingham. Vingårdarna är belägna i centrala Clare Valley och omfattar runt 50 hektar.   Man odlar ett stort antal olika druvor. Namnet på dagens vin, Dark Side of the Moon, är inspirerad av Pink Floyds album med samma namn som gavs ut 1973. Claymore importeras av Quaffable Wines.

  • Trinity Hill

    Trinity Hill

    Hawke's Bay Syrah, 2020
    nya-zeelandNya Zeeland
    750 ml
    13%

    (++)

    Stor tät och rik doft med varmt mogen frukt av björnbär violer, tjära, lagerblad, viltkött och fat. Smakrikt, och druvtypiskt packad med en härligt djup, underliggande kraft av bigarråer, tjära, mjuk lakrits, svartpeppar, mynta och kryddor. Väldigt smakrikt, tillgängligt, lite busigt och fenomenalt prisvärt för 179 kr. Lufta rejält. Vinet finns i Systembolagets fasta sortiment och är tillgängligt i ett femtiotal butiker men går att beställa till samtliga butiker. 

    16.5
    179 kr

Trinity Hill etablerades 1993 i Hawke’s Bay, belägen på den östra delen av landets nordliga ö. Underregionen Gimblett Gravels identifierades som en plats med bra potential för vinodling och Trinity Hill har verkligen satt namnet på kartan. Man gör viner av ett stort antal druvsorter men traditionella franska druvor som syrah, cabernet sauvignon och chardonnay utgör basen. Vinerna och vinmakningen präglas av stor experimentlusta och tar fram områdets olika mikroklimat som ger potential att göra både kraftfulla och eleganta viner. Trinity Hills imporertas av Vintedge.