
”Vi fortsätter jobba tills vi ser en helt jämställd bransch”
Inom kort kommer den åttonde upplagan av Stellagalan, galan som lyfter kvinnor inom den svenska gastronomiscenen, gå av stapeln. Vi har tagit oss ett snack med medgrundaren Anette Rosvall om hur branschen förändrats genom åren.
Året är 2017 och ett antal kvinnor inom den svenska mat- och vinbranschen ser hur de allra flesta som syns utåt från branschens sida är män. De flesta som recenserar viner och lagar mat i tv är män. De flesta som skriver kolumner och krönikor om mat och vin är män. Där och då såddes ett frö hos dessa kvinnor om att vilja förändra branschen och faktiskt lyfta de många kvinnor som finns i köken och på restaurangerna.
– Alla vi som var med och startade Stellagalan har jobbat och jobbar i branschen, så vi visste vilka kvinnor som fanns bakom männen som stod där och viftade med guldpokaler. Vi visste hur otroligt många kunniga kvinnor som fanns där ute som faktiskt förtjänade samma uppmärksamhet som männen alltid fått. Vi tänkte att antingen så gnäller vi eller så får vi göra något åt det.
Skett en stor förändring
Anette Rosvall är en av initiativtagarna och medgrundarna bakom Stellagalan som inom kort kommer gå av stapeln för åttonde året i rad. Syftet med galan är helt enkelt att lyfta kvinnor inom den svenska gastronomiska scenen och få till en förändring inom industrin. Initiativet drogs igång under Metoo-vågen vilket ledde till både publicitet och vind i seglen. Under de här åtta åren som Stellagalan funnits så har Anette Rosvall sett en stor förändring, och hon tror att det ändå har en del att göra med jobbet som de lagt ner.

– Vi följer statistik kring det hela och vi ser att allt fler kvinnor syns utåt sett när det kommer till mat och vin. Det har blivit fler och fler, och vi ser att flera mediehus faktiskt vågar låta kvinnorna synas. TV4 tar in kvinnliga kockar och sommelierer. Tidningar intervjuar kvinnor. Det har blivit en betydligt bättre balans och det känns som att det hänt saker. Men vi kommer fortsätta jobba tills vi ser en hel jämställd bransch.
Hur långt ifrån målet är ni enligt dig?
– Vi kommer nog få jobba ett tag till. Det har som sagt blivit bättre och bättre, men vi ser att väldigt många ägarstrukturer fortsatt är ojämna. Det är fortsatt mest män som syns utåt, och män har ofta större konsortier och grupper bakom sig än vad kvinnor har. I kvinnors fall så startar de ofta sina verksamheter själva eller ihop med sin partner, medan män ofta har helt andra muskler i ryggen.
Hur har stödet varit från branschen under de här åtta åren?
– Alla våra partners har antingen en kvinnlig vd, många kvinnor i styrelsen eller kvinnor på ledande positioner. Det är företag som redan förstår vad det är vi vill åstadkomma och göra med vårt arbete. Vi är djupt imponerade av deras initiativ och det finns en tydlig agenda för just de här frågorna för alla de som väljer att bli partners till Stellagalan. Vi alla vill visa på den här strukturen som finns. Varför syns bara den här lilla klicken män när det finns så otroligt många kompetenta kvinnor där ute som hade gjort det minst lika bra.

"Man vill kanske inte ge upp sin plats i rampljuset"
– Men reaktionerna under åren har varit extremt positiva. Vi ser att vi får mycket större genomslag i pressen, det är många som hör av sig och tycker att det är ett väldigt bra initiativ och skickar uppskattande ord.
Hur stort skulle du säga att problemet är nu för tiden jämfört med för åtta år sedan?
– Det är fortsatt ett stort problem, självklart, och det är därför vi fortsätter med vårt jobb. Problematiken enligt oss är att det fortsatt finns väldigt mycket män där ute, som fortsatt tar mycket utrymme och syns utåt sett, men som kanske borde inse att det är dags att flytta på sig till förmån för kvinnor och yngre. Många av dessa män har gjort ett fantastiskt jobb under många år, men man vill kanske inte ge upp sin plats i rampljuset.
Hur bra skulle du säga att Sverige är när det kommer till jämställdhet inom gastronomi?
– Sverige är jäkligt bra. Vi hamnar nästan alltid topp tio i dessa frågor i världen. Det är ett bra land att jobba i för kvinnor och vi ligger bra till jämfört med många andra länder. Sen vet jag att det finns några liknande initiativ även i andra länder, bland annat i Danmark.

Stellagalan 2025 går av stapeln på Sergel Hub i början av maj. Enligt Anette Rosvall så är känslan att branschen snart når en brytpunkt när ekonomin förhoppningsvis börjar komma igång igen.
– Vi är på god väg och rent medialt har vi kommit en bra bit på vägen. Kvinnor syns, får stort utrymme och får viktiga uppdrag. Men det finns fortsatt stora problem i branschen och vi är inte helt jämställda än, men det händer saker. Det finns fortsatt kulturella problem på arbetsplatserna dessutom. När det börjar rulla på ekonomiskt igen så får vi se om männen bjuder in kvinnorna till dans eller om de racear på i egen takt som de gjort tidigare. Det är inte bara vårt ansvar utan även männen måste inse att det är ett problem, avslutar Anette Rosvall.