Castaño Dulce Monastrell, vin till chokladmuffins med rödbeta
Choklad och rödbeta är en fantastisk god match, lägg till smaken av ett sött, rött vin för en extra god kombination. Våga prova!
Castaño Dulce Monastrell, vem hade kunnat tro att ett sött rött vin smakar så himmelskt gott till chokladmuffins med rödbeta.
Snabbval
RECEPT | Chokladmuffins med rödbeta
12-16 muffins
150 g smör
2 dl råsocker eller strösocker
200 g mörk choklad
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 liten rödbeta
12 valnötter
12 urkärnade körsbär
Gör så här
1) Sätt ugnen på 200 C.
2) Smält smöret och tillsätt sockret, bryt ner chokladen i smöret. Rör tills chokladen smält och blandas med smöret. Rör ner äggen, ett i taget.
3) Blanda mjöl, salt och bakpulver och rör ner i smeten.
4) Skala och finriv röbetan, rör ner den i smeten. Smöra och mjöla 12 muffinsformar i muffinsplåt eller använd engångsfomar.
5) Garnera med urkärnat körsbär och en valnöt. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter.
TIPS-koka rödbetor på rätt sätt
Koka rödbeta så här: Låt alltid rottråden och några cm av blasten vara kvar när du kokar rödbetor. Då bibehåller rödbetan färgen bättre. Koka upp betorna under lock 20-30 minuter, beroende på storlek. Gamla rödbetor tar längre tid att koka. Spola av i kallt vatten när klara och gnid av skalet.
Sött rött vin till chokladmuffins
1. Castaño Dulce Monastrell 2016 (8412)
Familia Castaño, Spanien Yecla, 139 kr för 50 cl.
Druvor: Monastrell
Alkohol: 15%
Socker:
Vinet är sött, kraftfullt smakrikt av mörka, mogna björnbär, plommon och körsbär med drag av en liten hint lakrits samt choklad.
Passar också till: chokladkladdkaka med lättvispad grädde, gärna lite syrlig, lagrad ost som blå- eller grönmögel eller bara så, som ett glas sött vin efter maten på tu man hand.
Betyg: 4
Intressant sött rött vin från kommun Yecla, i appellation Murcia (provins) i sydöstra Spanien. Här rådet stäppklimat (kontinentalklimat) och det kan bli ganska svalt, å andra sidan mycket hett på sommaren. Det passar monastrelldruvan som klarar av höga dagstemperaturer. Vinet jäser länge, i sval temperatur. När vinmakaren anser att smaken från frukten är som den ska vara avbryts förloppet med en tillsats av druvsprit. Därefter lagras vinet på ekfat 6-8 månader.
Fler tips på vin till dessert och bakverk hittar ni i Vinbankens omfattande receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.