Laddar annons
6 Oct, 2014

Prisvärt vin i glaset – rött vin från Portugal

Portugals viner är ofta väldigt prisvärda. Ett bra exempel är producenten José Maria da Fonseca vars vin Periquita funnits på Systembolaget sedan 1971.

Domingos Soares Franco är vinprofilen som egentligen inte behöver någon introduktion i vinvärlden. Han är sjätte generationen i den portugisiska producentfamiljen José Maria da Fonseca, där han även är chefsvinmakare.

Framför allt är han en god och glad vinälskare som ler förtjust och hälsar vänligt på alla han möter. Domingos Soares Franco är också en envis person som tror att det mesta kan göras lite bättre och kanske även på ett annat sätt som förbättrar kvaliteten ytterligare ett snäpp.

Domingos Soares Franco berättar om ett nytt vin, Magico, som lanseras under hösten.

Tillsammans med sin bror António Soares Franco, som är VD för företaget, driver de familjeföretaget vidare. Grundaren José Maria da Fonseca var egentligen matematiker, men det kan ju vem som helst förstå att vin är roligare. Alltså övergav han tankarna på en karriär inom matematik och 1834 grundade han istället sitt vinföretag.

1849 skapades varumärket Moscatel de Setúbal och året efter Periquita, två varumärken som lever vidare idag och sedan länge finns på Systembolaget, Periquita Original har funnits där sedan 1971. I början var Brasilien den viktigaste exportmarknaden. Den är fortfarande en av de mest betydelsefulla, liksom den svenska marknaden.

José Maria da Fonseca är fortfarande är familjeägt och den sjunde generationen har börjat arbeta i företaget. Det är en stor producent idag, med 650 hektar vingårdar, 34 varumärken och export över hela världen.

Det är på Setubal-halvön som José Maria da Fonseca har huvuddelen av sina vingårdar.

Skörden avslutades i förra veckan och chefsvinmakaren Domingos Soares Franco är nöjd.

– Vi inledde skörden när druvorna var optimalt mogna. Vädret var bra, solen sken efter en, för oss, sval sommar, vilket dock är något bra  eftersom druvorna har fått utvecklas och mogna i lugn takt. De flesta av våra konkurrenter valde att avvakta med skörd för att få ytterligare mognad och därmed högre alkoholhalt, berättar Domingos.

De skulle de inte ha gjort eftersom det började regna. Och fortsatte att regna.... och regna.

– Eftersom det regnade så mycket bestämde sig många för att vänta ytterligare förstås och hoppades att det skulle sluta, men regnet var långvarigt och ihärdigt. Många är oroliga för årets skörd, men själv är jag väldigt nöjd.

Prova rött  och prisvärt vin från José Maria da Fonseca

Ripanco 2013 (79924), Alentejano, Portugal, 69 kr
Ripanco är namnet på en gammal teknik att avstjälka druvorna. Huvuddruvor är syrah och aragonês. Druvorna avstjälkas för att få mjuka tanniner och ett lättdrucket och tillgängligt vin. Det behöver inte alltid vara så komplicerat, menar vinmakaren Domingos. Fruktigt med viss sötma eftersom här finns cirka 10 procents restsocker. Smak av körsbär, sötlakrits och örter. Trevligt vin till bra pris!
Betyg: 3

Periquita Reserva (2560), Península de Setúbal, Portugal, 85 kr
Vinet görs på castelão, touriga naçional och touriga francesa. Lite annan druvsammansättning än Periquita Red (Original) och längre lagring på ekfat. Det gör skillnad! Det här vinet är fylligt, fruktigt och kryddigt med smak av mörka bär, körsbär, choklad och fat. Smakar betydligt mer än det kostar.
Betyg: 4

Andra prisvärda röda viner från Portugal

Cigarra Shiraz Tinta Barroca (2565), Lisboa, Portugal, 65 kr
Från betydligt mindre känd producent kommer detta vin gjort på 60 % syrah och 40 % tinta barocca (finns även på box). Fruktigt och kryddigt med toner av björnbär, choklad och örter. Mycket smak för liten peng.
Betyg: 3

Smart Dog Syrah (75008) BS, Alentejano, Portugal, 79 kr
Detta vin finns även på box om man föredrar det. Det är gjort på 85 % syrah och resten tricadeira. Det är ett nytt vin från den kände producenten Ramos och är också mycket vin för pengarna. Fruktigt med inslag av plommon, björnbär och mörka körsbär. Mjuka tanniner och liten restsötma gör det lättillgängligt. Varför krångla till det?
Betyg: 3