Irvin Charpentier – 30-åringen som ansvarar för Champagne Bonnet
Det är inte många 30-åringar som kan skryta med att man är källarmästare för ett av de största champagnehusen i södra Champagne. Men för Irvin Charpentier, som haft uppdraget i drygt ett år, är det både en ära och en press att som ung vinmakare få den här möjligheten.
Det skulle egentligen inte blivit vin. Det skulle egentligen inte blivit champagne. Även om Irvin Charpentier är född och uppvuxen i Cote des Bar i den allra sydligaste delen av Champagne, samma del som gränsar till Bourgogne och som bara är några mil från Chablis, så hade han inga som helst ambitioner som ung att ge sig in i champagnebranschen.
– Jag ville faktiskt bli geolog. Jag pluggade till och med till det och tog examen, men jag insåg ganska snabbt att det var extremt svårt att få jobb som det och då valde jag att göra något annat, berättar Irvin Charpentier i samband med sitt första besök i Sverige någonsin.
Arbetat hos Domaine Alexandre Bonnet i sju år
Även om familjen Charpentier alltid haft några få hektar vinodlingar i Cote des Bar så valde familjen att sälja druvorna till betydligt större champagnehus. För Irvins del så blev det ändå till slut de gyllene bubblorna som lockade efter att geologidrömmen svalnat och till slut slocknat. Han valde då att börja plugga till oeonolog i Bourgogne. Efter att ha arbetat hos några andra champagnehus för att lära sig mer om yrket, hamnade han för drygt sju år sedan hos Domaine Alexandre Bonnet.
Hos Bonnet gick han bredvid källarmästaren Alain Pailley i sex års tid innan han 2023 för första gången fick ansvara för en skörd helt på egen hand.
– Jag måste faktiskt erkänna att jag var ganska nervös. Jag har alltid gått bredvid Alain som jobbat där i så många år, och jag har lärt mig enormt mycket från honom. Nu är det plötsligt jag själv som ska ansvara för detta. Det är en enorm ära att få göra det här.
Cote des Bar börjar trenda och flera stora hus börjar köpa mark där
Det är i den lilla staden Les Riceys i de allra sydligaste delarna av Champagne som Domaine Alexandre Bonnet har sin hemvist. Just den södra delen av Champagne har aldrig riktigt nått upp till samma rykte, glamour och finess som de nordliga delarna av regionen. Där har de stora och internationellt välkända vinhusen haft sina säten, och de har sneglat med lite misstänksamhet söderut.
– Självklart har inte Cote des Bar samma rykte som Montagne de Reims till exempel, men det håller på att förändras. Det är allt fler som får upp ögonen för Cote des Bar och pinot noir-druvorna som odlas här. De senaste åren har vi till och med sett hur flera stora hus börjat köpa mark här nere och bygga stora anläggningar. De har insett att pinot noir-druvorna från Cote des Bar har en egen karaktär och en annan stil än vad de i norr har, säger Thomas Bounias som är exportchef för Bonnet, och fortsätter:
– Förr ville man inte ens nämna att man köpte druvor från södra Champagne, men nu börjar man faktiskt med stolthet säga att man äger mark här nere, fortsätter Thomas Bounias.
Det är med andra ord pinot noir som är den dominerande druvsorten i de sydliga delarna av Champagne. Enligt Thomas Bounias så är vinerna som är gjorda på druvan inte lika kraftiga och robusta som pinot noir-vinerna från de norra delarna av Champagne.
På senare år har Moet byggt en stor anläggning i Cote des Bar, och även flera andra stora champagnehus har börjat annonsera att de köper druvor från området.
– Det börjar bli mer och mer trendigt. Det börjar snackas mer om Cote des Bar och det känns som att fördomarna håller på att försvinna och att ryktet bara blir bättre och bättre. Sen ser vi även hur unga vinmakare som Irvin börjar komma in och ta för sig. De gör något nytt och det andas optimism i hela området.
Ett av de största champagnehusen sett till egna odlingar i hela regionen
Domaine Alexandre Bonnet är kanske främst kända för sin Bonnet Grande Reserve Brut som i dag finns i många systembolagsbutiker. Det många dock inte känner till är att man har 47 hektar egna odlingar, vilket gör att man inte måste lita på andra odlare utan att man kan ha en hög kvalitetskontroll på sina druvor. Med sina 47 hektar är man ett av de champagnehusen med allra störst area av egna odlingar.
I samband med en vinprovning i Stockholm slås man även av att Bonnet är ett av få champagnehus som faktiskt odlar alla sju traditionell tillåtna druvsorter, och de gör till och med ett vin där samtliga sju traditionell tillåtna druvsorter är representerade.
– I vanliga fall är det alltid pinot noir, chardonnay och meunier. Men det finns fyra andra traditionell druvor som är tillåtna och som faktiskt har en unik karaktär om du frågar mig. Dessa druvor borde vi prata mer om då de tillför något speciellt till vinerna.
Längst ner kan du läsa en recension av vinet med de sju druvorna.
"Kommer försöka sätta min egen lilla touch på vinmakningen"
Med andra ord är Domaine Alexandre Bonnet verksamma i ett område i Champagne som bara blir populära och populärare, man har en källarmästare som är före detta geolog och som är 30 år gammal, och man har dessutom ett unikt vin i sitt sortiment där man blandar sju olika druvsorter från Champagne.
– Som sagt, det är ett stort ansvar man fått. Jag kommer göra allt jag kan för att fortsätta hålla den här nivån som Bonnet har hållit de senaste åren, men jag kommer även försöka sätta min egen lilla touch på vinmakningen, avslutar Irvine Charpentier.